Njegova porodica neće znati ni kada su ga ubili, niti gde je sahranjen: Nemac osuđen na smrt u Belorusiji

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Nemački državljanin osuđen na smrt u Belorusiji

Sud u Minsku izrekao je smrtnu kaznu nemačkom državljaninu Riku Krigeru nakon što je proglašen krivim za terorizam i plaćeničke aktivnosti, saopštila je danas beloruska grupa za ljudska prava "Viasna".

Riko Kriger, star 30 godina, osuđen je pred sudom u Minsku na tajnom suđenju krajem juna, navela je ta grupa.

Kako prenosi Dojče vele, presuda je povezana sa pukom Kastus Kalinouski, vojnom jedinicom koju čine beloruski građani koji se bore zajedno s Ukrajinom protiv Rusije.

Puk je nazvan po belorusko-poljskom piscu, novinaru, advokatu i revolucionaru, koji je pogubljen 1864. godine zbog organizovanja pobune protiv Rusije.

"Viasna" je saopštila da je Kriger proglašen krivim na osnovu šest članova krivičnog zakona zemlje, uključujući one koji se tiču najamničkih dela, aktivnosti špijunske agencije, terorističkih akata, stvaranja ekstremističke grupe, namernog uništavanja vozila ili komunikacionog uređaja i nezakonitih radnji u vezi sa vatrenim oružjem, municijom. i eksplozivom.

Kriger je takođe optužen za organizovanje "eksplozija" u Belorusiji, navodi grupa za ljudska prava, napominjući da se državljanin Nemačke nalazi u pritvoru od novembra 2023.

On je zaposlen kao vojni lekar u nemačkom Crvenom krstu, navodi se na njegovoj stranici na LinkedIn-u. Prethodno je radio za američki Stejt department u Berlinu kao specijalni oficir za bezbednost.

Beloruska opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja živi u egzilu u Litvaniji, objavila je na društvenoj mreži X, da je "zabrinuta vestima da je nemački državljanin Riko Kriger osuđen na smrt od strane režima Aleksandra Lukašenka u Belorusiji".

Belorusija je jedina evropska zemlja u kojoj se smrtna kazna još uvek sprovodi — isključivo protiv muškaraca.

U poslednje dve godine, zemlja je odobrila pogubljenje kao kaznu za veleizdaju i "pokušaj terorizma".

Osuđeni se ubijaju vatrenim oružjem. Datumi pogubljenja nisu objavljeni. Tela mrtvih se ne vraćaju porodicama, a one nisu obavešteni ni o lokaciji sahrane pogubljenih.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Galeb Team premijerno na aeromitingu CIAV2024 u Varaždinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA