Čistka se nastavlja: Smenjen ruski general nakon što je u maju uhapšen zbog korupcije

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 6

Pre hapšenja general pukovnik Vadim Šamarin je bio zamenik načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova i nadgledao je korpus veze i vojne komunikacije

General pukovnik armije Ruske federacije Vadim Šamarin smenjen je nakon što je u maju uhapšen zbog mita! Kako je preneo BBC, general Šamarin je uhapšen u široj akciji borbe protiv korupcije u ministarstvu odbrane.

On je optužen da je uzimao "naročito veliki mito" od telekomunikacionih kompanija.

Pre hapšenja on je bio zamenik načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova. On je nadgledao korpus veze i vojne komunikacije. Tužilaštvo ga sumnjiči da je uzimao mito između aprila 2016. i oktobra 2023. kako bi osigurao veće narudžbe za kompaniju.

Vojni sud u Moskvi će sada odlučiti da li će on ostati u istražnom pritvoru do oktobra. Njegov advokat Igor Djukin rekao je za RIA Novosti da su vlasti zaplenile automobil marke "mercedes" njegovog klijenta, kao i njegovu bankovnu karticu.

General potpukovnik Šamarin uhapšen je usred šireg obračuna sa visokim vojnim zvaničnicima.

Nekoliko visokih zvaničnika ministarstva odbrane privedeno je poslednjih meseci, uključujući i zamenika ministra odbrane Timura Ivanova i general potpukovnika Jurija Kuznjecova, načelnika Uprave za kadrove ministarstva odbrane.

Čistka u ruskoj vojsci usledila je nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin smenio svog dugogodišnjeg ministra odbrane Sergeja Šojgua u maju. Zamenio ga je Andrej Belousov, ekonomista sa malim vojnim iskustvom.

Eksperti sugerišu da ova čistka predstavlja pokušaj kremlja da poveća efikasnost ruske vojske i da se uhvati u koštac sa korupcijom. Borba protiv korupcije poklopio se sa određenim ruskim uspesima u istočnoj Ukrajini.

Intenzivne borbe su usredsređene na region Donbasa, gde ruske trupe nastoje da probiju odbrambene linije Ukrajine. U međuvremenu, u Moskvi, portparolka ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je novinarima da će napori da se zemlja natera na mirovne pregovore propasti.

Zaharova je odbacila ono što je nazvala ultimatumima zasnovanim na bilo kojoj formuli koju je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruski predsednik Vladimir Putin je zatražio je da Kijev prizna gubitak sve četiri oblasti na jugu i istoku zemlje pre bilo kakvih potencijalnih pregovora.

Sa druge strane, ukrajinski predsednik Zelenski je više puta rekao da neće razgovarati sa Putinom ili bilo kojim ruskim predstavnikom dok moskovske snage ne napuste ukrajinsku teritoriju.

Obraćajući se u četvrtak na skupu evropskih lidera u palati Blenhajm u Velikoj Britaniji, Zelenski je osudio pokušaje sklapanja sporazuma sa Rusijom iza ukrajinskih leđa. Njegov komentar usledio je nakon što je mađarski premijer Viktor Orban posetio Moskvu gde se sastao sa Putinom.

(Telegraf.rs)

Video: Ukrajinski vojnici pišu poruke Rusima na granatama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA