Novi propust tajne službe: Otac napadača na Trampa zvao policiju pre atentata, bio zabrinut za sina

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Organi za sprovođenje zakona, naročito američka Tajna služba, suočavaju se sa sve brojnijim pitanjima o propustima

Otac napadača koji je pokušao da ubije Donalda Trampa pozvao je policiju pre subotnje pucnjave jer je bio zabrinut za svog sina.

Kako je preneo BBC, ovaj poziv je jedna od brojnih takozvanih "crvenih zastavica", otkrivenih poslednjih dana, a koji ukazuju na to da su organi za sprovođenje zakona bili obavešteni o atentatoru pre nego što su odjeknuli pucnji u Batleru (Pensilvanija),  gde je Tramp imao miting.

Organi za sprovođenje zakona, naročito američka Tajna služba, suočavaju se sa sve brojnijim pitanjima o propustima, dok su istovremeno sve glasniji pozivi nekih članova kongresa da bi šef agencije trebalo da podnese ostavku.

"Otac Tomasa Metjua Kruksa pozvao policiju jer je bio zabrinut za svog sina i gde se on nalazi", rekao je izvor blizak istrazi za CBS njuz. Nejasno je kada je taj poziv upućen, ali to je svakako bilo pre napada na Trampa. Za sada nije poznato šta je konkretno njegov otac rekao policiji.

Foks njuz je izvestio da su Kruksovi roditelji, Meri i Metju, rekli policajcima da su "zabrinuti" za svog sina i da je on nestao bez ikakvog prethodnog obaveštenja. FBI je potvrdio da roditelji atentatora, koji je likvidiran, sarađuju u istrazi.

Izvori bliski istrazi naveli su da je atentator uoči napada na internetu vršio pretragu o velikom depresivnom poremećaju kao i Nacionalne konvencije Demokratske stranke, koja je zakazana za avgust.

Vašington post je ranije preneo da je atentator sačuvao fotografije Trampa, predsednika Džozefa Bajdena, državnog tužioca Merika Garlanda, direktora FBI Krisa Reja i jednog člana britanske kraljevske porodice.

Nadležni i dalje pokušavaju da utvrde motiv 20-godišnjaka. U njegovom napadu od subote ubijena je jedna osoba u publici, dok ih je nekoliko ranjeno.

Preliminarna istraga je utvrdila da se Kruks popeo na krov obližnje zgrade van mitinga. On se popeo pomoću klima uređaja koji su se nalazili pored zgrade. Pripadnik bezbednosti zadužen za osmatranje i otkrivanje snajperista prijavio je Tajnoj službi sumnjivu osobu 20 minuta pre napada.

Lokalna policija je prvo primetila napadača, koji se čudno ponašao i imao ranac, oko sat vremena pre pucnjave. Izgubili su ga u gomili, ali ga je snajperista ponovo primetio.

Thomas Matthew Crooks Tomas Metju Kruks Atentator Tomas Metju Kruks je likvidiran Foto: Tanjug/AP

Policajci su preko radio veze obavešteni o sumnjivoj osobi i pretražili su oblast gde je Kruks stavio svoju pušku na krov. Nisu nikoga pronašli, a jedan policajac je odlučio da proveri krov. Kolega je podigao policajca na krov i on se našao licem u lice sa osumnjičenim, potvrdio je šerif okruga Batler za CBS.

Osumnjičeni je uperio pušku u njega i policajaa, koji se nalazio u bezizlaznom položaju, pustio je krov i pao na zemlju. On je zatim upozorio druge na napadača. Nekoliko trenutaka kasnije počela je pucnjava.

Istražitelji ispituju različite teorije, uključujući i to da je napadač oružje sakrio ranije tokom dana u blizini klima uređaja ili da je nekako mogao da ga prokrijumčari u svom rancu.

Istraživanje njegovog kretanja u satima pre napada biće ključno za razumevanje kako se napad odigrao, tvrde zvaničnici. Kruksov otac je pušku tipa AR 15, iz koje je pucano na Trampa, legalno kupio 2013. Pored kruksovog tela pronađen je daljinski detonator, a u njegovom automobilu je otkriven eksploziv.

(Telegraf.rs)

Video: Oproštajni govor Donalda Trampa i prve dame SAD: "Niko nije mislio da će neke stvari biti moguće"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA