Novinarka kažnjena zbog ismevanja italijanske premijerke na račun njene visine

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Italijanskoj novinarki presuđeno da plati premijerki Meloni 5.000 evra zbog tvita u kojem ismeva njenu visinu

Sud u Milanu je naredio novinarki da plati italijanskoj premijerki Đorđi Meloni odštetu od 5.000 evra zbog ismevanja u objavi na društvenim mrežama, prenose novinska agencija ANSA i drugi lokalni mediji, piše Reuters.

Novinarka, Đulija Kortese, takođe je dobila uslovnu kaznu od 1.200 evra zbog šale na Tviteru, sada poznatom kao X, u oktobru 2021. godine o Meloninoj visini, koja je okarakterisana kao "body shaming".

U odgovoru na priču Reutersa o presudi, Kortese je u četvrtak napisala na X-u: "Vlada Italije ima ozbiljan problem sa slobodom izražavanja i novinarskim neslaganjem."

Meloni je pokrenula pravni postupak protiv novinarke nakon što su se dve žene sukobile na društvenim mrežama pre tri godine.

Meloni, čija je krajnje desničarska stranka Braća Italije tada bila u opoziciji, je bila uvređena kada je Kortese objavila izmenjenu fotografiju na kojoj je u pozadini bio pokojni fašistički lider Benito Musolini.

Kortese je odgovorila daljim tvitovima, uključujući onaj koji se prevodi kao "ne plašiš me, Đorđa Meloni. Uostalom, visoka si samo 1,2 metra. Ne mogu ni da te vidim."

Visina Meloni je između 1,58 m i 1,63 m u zavisnosti od izvora.

Kortese može da se žali na presudu, a Melonin advokat je rekao da će premijerka donirati u dobrotvorne svrhe svaku odštetu koju eventualno dobije.

Pišući na engleskom na X-u u četvrtak, Kortese je rekla da je težak period za nezavisne novinare u Italiji.

"Nadamo se boljim danima koji dolaze. Nećemo odustati!", dodala je.

Veliki broj tužbi protiv novinara je naveden ove godine od strane Reportera bez granica, koji su Italiju spustili za pet mesta na 46. poziciju u svom Svetskom indeksu slobode medija za 2024. godinu.

Meloni nije nova u tužbama protiv novinara. Prošle godine je sud u Rimu kaznio bestseler autora Roberta Savijana sa 1.000 evra plus pravne troškove nakon što ju je uvredio na televiziji 2021. godine zbog njenog čvrstog stava prema ilegalnoj imigraciji.

(Telegraf.rs)

Video: Otkrivamo kako se meri temperatura vazduha

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    19. jul 2024 | 08:18

    TAKO SE TO RADI NA ZAPADU !!! NIJE TO SRBIJA PA SVAKO MOZE DA TE VREDJA I PRETI NEKAZNJENO !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA