Propusti stručnjaka doveli do velikog broja smrti od kovida u Velikoj Britaniji

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

U Ujedinjenom Kraljevstvu od koronavirusa preminulo je više od 230.000 osoba

Velika Britanija je napravila propuste tokom pandemije kovida-19 usled lošeg planiranja i neuspeha ministara i naučnih stručnjaka, što je dovelo do više od 230.000 smrtnih slučajeva do decembra 2023, navodi se u izveštaju objavljenom danas.

Bivši premijer Boris Džonson naredio je istragu u maju 2021, a prvi izveštaj, koji je ispitivao spremnost nacije za izbijanje, ukazao je na propuste.

''Da je Velika Britanija bila bolje pripremljena za pandemiju i otpornija na pandemiju, možda bi se izbegle smrti i troškovi'' navodi se u izveštaju predsedavajuće istragom, bivše sudije Heder Halet.

Ona je navela da je u toku istrage zaključeno da su ''procesi, planiranje i politika civilnih struktura za vanredne situacije u okviru vlade Ujedinjenog Kraljevstva i decentralizovanih administracija i državne službe izneverili građane''.

Istaknuto je da je, tokom pandemije, postojao ''nedostatak adekvatnog rukovodstva“, prenosi Rojters.

Pogrešna strategija iz 2011, koja se bavila pripremama nacije za takvu vanrednu situaciju, uzela je u obzir samo potencijalnu pandemiju gripa.

U izveštaju se navodi da je taj plan zastareo i da je bio fokusiran na suočavanje sa uticajem izbijanja pandemije, a ne na pokušaj sprečavanja širenja, i nije uzeo u obzir ekonomski i društveni uticaj širenja virusa.

Takođe se navodi da je država odustala od tog plana na početku izbijanja pandemije kovida-19.

U izveštaju se zaključuje da Ministarstvo zdravlja, stručnjaci i zvaničnici odgovorni za propuste koji su se dogodili u vreme pandemije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Englezi tapšu sa Vestministerskog mosta lekarima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    19. jul 2024 | 05:10

    ljudi su umirali od vakcina i bolnica nije htela da primi i leči ljude koji su bili bolesni od drugih bolesti i usled odkazivanja mnogih operacija to je glavni uzrok a u toj vašoj pandemiju svi visoko rangirani političari su se provodili po raznim žurkama i proslavama pošto su znali da je prevara

  • Mila

    19. jul 2024 | 04:53

    Nisu krivi stručnjaci zbognjih smo živi fala bogu. Nego narod što nije ćeo da se vakciniše navreme. To su sve nevakvinisati umrli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA