Problemi se gomilaju: Korona bi mogla da natera Bajdena da odustane od predsedničke trke?

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Sam predsednik je u sredu najavio da bi se povukao i odustao od drugog mandata, ukoliko bi mu doktori saopštili da ima zdravstvenih problema

Američki predsednik Džozef Bajden treći put je pozitivan na korona virus i ima blage simptome, saopšteno je iz Bele kuće, dok na njega raste pritisak iz Demokratske stranke da se povuče iz predsedničke trke.

Sam Bajden je najavio da bi mogao da se povuče i odustane od drugog mandata, ukoliko bi mu doktori saopštili da ima zdravstvenih problema. Prema poslednji istraživanjima čak dve trećine demokrata smatra da bi Bajden trebalo da se povuče iz kampanje.

Problemi za Bajdena počeli su posle lošeg nastupa u debati protiv Donalda Trampa, koja je održana 28. juna u Atlanti. Tada je Bajden održao sastanak sa porodicom, nakon kojeg je odlučno poručio da nema nameru da odustane.

Usledilo je nekoliko dana zatišja tokom kojih su u Demokratskoj stranci pokušali da konsoliduju redove, ali su onda odjeknuli pucnji u Batleru u Pensilvaniji na mitingu Donalda Trampa. Republikanac je pukom srećom izbegao metak koji mu je okrznuo uho.

Ubrzo su svet obišle Trampove fotografije sa krvavim licem i visoko uzdignutom pesnicom, a na snimcima se jasno čuje kako on uzvikuje "Borba!".

Već u subotu uveče je postalo jasno da je Bajden još jedan korak od drugog mandata, što je pokazalo i nakon objavljivanja rezultata prvog istraživanja javnog mnjenja posle atentata na Trampa, o čemu je Telegraf.rs pisao.

Bajdenova izjava od srede da bi mogao da se povuče iz kampanje, shvaćena je kao "ostavljanje otvorenih vrata" za elegantno izvlačenje iz problema. Na drugoj strani, demokrate su zabrinute jer se u novembru na izborima ne bira samo predsednik već i oko trećina mesta u Senatu SAD.

Demokrate ne smeju da dozvole da republikanci posle Predstavničkog doma osvoje većinu i u Senatu, jer bi to onda značilo njihovu potpunu kontrolu nad zakonodavnom vlašću. Zbog toga je sa Bajdenom razgovarao Hakim Džefris, lider demokratske manjine u Predstavničkom domu.

Kako je preneo nemački Bild, sa Bajdenom je o povlačenju razgovarala još i Nensi Pelosi, bivša predsednica Predstavničkog doma, koja važi za jednu od najuticajnijih figura u Demokratskoj stranci.

"Na predsedniku je da odluči da li će ostati u trci. Svi ga ohrabrujemo da donese ispravnu odluku jer je sve manje vremena", rekla je Nensi Pelosi, preneo je CNN.

(Telegraf.rs)

Video: Bajden posle likvidacije vođe Al Kaide: Pravda je zadovoljena! Gde god se krijete, pronaći ćemo vas!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA