Opasna novina uskoro na frontu: Ukrajina napreduje u izradi dronova sa veštačkom inteligencijom

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

"Kada pokušavate da povećate obim (sa ljudskim pilotima), to jednostavno ne funkcioniše", rekao je CEO Swarmera Serhij Kuprijenko za Reuters u kancelarijama kompanije u Kijevu

U Ukrajini, nekolicina startapa razvija sisteme veštačke inteligencije (AI) kako bi pomogli u upravljanju velikom flotom dronova, vodeći ratovanje u neistražene teritorije dok se borci utrkuju za tehnološkom prednošću u borbi, piše Reuters.

Ukrajina se nada da će primena dronova sa veštačkom inteligencijom duž linije fronta pomoći da se prevaziđe sve veće ometanje signala od strane Rusa, kao i omogući bespilotnim letelicama (UAV) da rade u većim grupama.

Razvoj AI dronova u Ukrajini uglavnom je podeljen između vizuelnih sistema koji pomažu u identifikaciji ciljeva i upravljanju dronovima prema njima, mapiranja terena za navigaciju, i složenijih programa koji im omogućavaju da operišu u međusobno povezanim "rojima".

Jedna kompanija koja radi na ovome je Swarmer, koja razvija softver koji povezuje dronove u mrežu. Odluke se mogu odmah sprovesti u celoj grupi, sa ljudskom intervencijom samo radi odobravanja automatizovanih napada.

"Kada pokušavate da povećate obim (sa ljudskim pilotima), to jednostavno ne funkcioniše", rekao je CEO Swarmera Serhij Kuprijenko za Reuters u kancelarijama kompanije u Kijevu.

"Sa rojem od 10 ili 20 dronova ili robota, praktično je nemoguće da ljudi njima upravljaju", rekao je on.

Swarmer je jedna od više od 200 tehnoloških firmi koje su se pojavile otkako je Rusija pokrenula invaziju 2022. godine, sa civilima iz IT sektora koji razvijaju dronove i druge uređaje kako bi pomogli Ukrajini da se suprotstavi mnogo većem neprijatelju.

Kuprijenko je rekao da, dok ljudski piloti imaju problema s upravljanjem operacijama koje uključuju više od pet dronova, AI bi mogla da obradi stotine.

Sistem, nazvan Styx, usmerava mrežu izviđačkih i udarnih dronova, kako velikih tako i malih, u vazduhu i na zemlji. Svaki dron bi mogao da planira svoje poteze i predviđa ponašanje drugih u roju, rekao je.

Pored povećanja obima operacija, Kuprijenko je rekao da bi automatizacija pomogla u zaštiti pilota dronova koji operišu blizu linije fronta i predstavljaju prioritetne mete za neprijateljsku vatru.

(Telegraf.rs)

Video: Galeb Team premijerno na aeromitingu CIAV2024 u Varaždinu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    1. avgust 2024 | 07:30

    NATO FASISTI SU USLI U UKRAJINU I RATUJU PROTIV RUSIJE STO CE DOVESTI NEMINOVNO DO 3 SVETSKOG- NUKLEARNOG RATA!!!! OVOJ ,CIVILIZACIJI,DOLAZI KRAJ !!!

  • Zeljko

    1. avgust 2024 | 06:33

    Ako su sa Vulinivom inteligencijom, onda su Ukrajinci najebali

  • Hogar

    1. avgust 2024 | 06:28

    HAHAHAHA....AKO SU ONI DOTLE DOSLI ONDA RUSI NJIH VEC IMAJU......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA