Manja zaplena kokaina u velikim evropskim lukama, pošto su narko-karteli pronašli nove rute za krijumčarenje

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Roterdam i Antverpen, najveće trgovačke luke u EU, u prvih šest meseci ove godine zaplenile su tek nešto više od polovine kokaina koji je otkriven u istom periodu 2023.

Zaplena kokaina u najvećim evropskim lukama, koje se nalaze u Holandija i Belgija, ove godine je naglo pala, pošto pojačana kontrola što krijumčare tera da pronalaze lakše rute ka lukama u južnoj i severnoj Evropi.

Kako prenosi Politico, Roterdam i Antverpen, najveće trgovačke luke u Evropskoj uniji, u prvih šest meseci ove godine zaplenile su tek nešto više od polovine kokaina koji je otkriven u istom periodu 2023.

Belgijska carina zaplenila je 22 metričke tone, u odnosu na 43, dok su holandske vlasti prema poslednjim podacima zaplenile 16 metričkih tona u odnosu na 28 tona iz prve polovine 2023.

Obe zemlje su snažno pojačale napore da presretnu drogu i spreče nasilje u vezi sa drogom, kao što je pojačano prisustvo policije, sofisticiranija carinska oprema i saradnja sa zemljama Latinske Amerike odakle kokain dolazi.

Narkobande su takođe pretrpele značajan udarac nakon što su vlasti uspele da razbiju šifrovanu mrežu za razmenu poruka, poznatu kao "Skay ECC", a koji su u velikoj meri koristili trgovci narkoticima u martu 2021. Ali njihov napredak mnogo košta druge zemlje.

"Španske kolege su sada pod povećanim pritiskom jer su kriminalci odlučili da su Antverpen i Roterdam manje privlačni. Sada više ciljaju Španiju", kaže Kristijan Vanderveren, šef carine Belgije.

Oglasio se i Bob van den Berge, regionalni kordinator za program kontrole kontejnera u programu UN za kontorlu droge i kriminala:

"Takođe vidimo sve više zaplena kokaina namenjenog skandinavskim zemljama. U Švedskoj i Danskoj posebno", rekao je on.

To je skrivalica za koju se eksperti naveli da će se dogoditi. Suzbijanje trgovine drogom u jednoj luci dovodi do toga da bande preusmeravaju operacije na druge gde nailaze na manji otpor.

A to znači da nasilje u vezi sa drogom koje je zahvatilo Antverpen i Roterdam takođe prodire dalje u Evropu. U 2022. godini u Antverpenu se dogodila 81 pucnjava i eksplozija u vezi sa drogom. Ratovi između narko-bandi su se prelili na ulice grada. Na meti su bili i zaposleni u luci.

U novembru su dvojica radnika na pristaništu vezana i pretili su im nožem u zgradi carine u navodnom pokušaju bandi da povrate zaplenjenu drogu. To je takođe razlog zašto neki političari tvrde da se efikasna borba protiv droge može voditi efikasno na nivou cele EU.

"Ovi brojevi pokazuju da nam je potreban evropski pristup protiv trgovine drogom", tvrdi Ilva Johanson, komesarka za unutrašnje poslove vezano za situaciju u Belgiji i Holandiji.

Ranije ove godine, Evropska komisija je tokom belgijskog rotirajućeg predsedavanje u EU pokrenula akciju - Alijansa luka, kao pokušaj da se povežu vlade, službenici za sprovođenje zakona i lučke i brodske kompanije, kako bi se povećala bezbednost u lukama i sprečilo krijumčarenje droge.

"Trenutno se 31 luka pridružila ovim naporima. Za borbu protiv mreže narko-kartala potrebna je naša mreća", dodala je Ilva Johanson.

Ona tvrdi da bi ova mreža trebalo da se proteže do sa druge strane Atlantika. Ilva Johanson je zajedno sa nacionalnim ministrima, uključujući belgijsku ministarku unutrašnjih poslova Anelis Verlinden bila u nekoliko poseta Latinskoj Americi.

Ipak, ne može sva zaplenjena droga da se prati čak do ovog regiona. Zapadnoafrička zemlja Sijera Leone iznenađujuće je na vrhu liste zemalja do kojih se može pratiti kokain zaplenjen u Antverpenu.

"To je možda znak da je zbog fiksacije Latinske Amerike kokain krijumčaren novim rutama. Možda su pokušali da nas zaobiđu zapadnoafričkim rutama", priznaje Kristijan Vanderveren, šef carine Belgije.

U punom zamahu su nove metode šverca, npr. uvoz koka paste, a ne kokaina. Pasta je jeftinija i stoga je manje problematično ako se ona izgubi u transportu.

"Otkrivali smo laboratorije u Evropskoj uniji koje su specijalizovane za preradu koka paste u ulični kokain", potvrdio je Jan Op Gen Ort, portparol Europola.

(Telegraf.rs)

Video: U bananama krili 1.4 tone kokaina: Kolumbijska policija opet stala na put "Balkanskom kartelu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA