Vlasti u Paragvaju pronašle više od četiri tone kokaina skrivenog u pošiljci šećera

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Vlasti u Paragvaju pronašle više od četiri tone kokaina skrivenog u pošiljci šećera

Vlasti u Paragvaju pronašle su više od četiri tone kokaina sakrivenog u pošiljci šećera koja je bila namenjena Belgiji.

To je najveća zaplena kokaina u istoriji zemlje, preneo je AP.

Predsednik Santjago Penja rekao je novinarima da je rekordno otkriće, pod šifrovanim nazivom "Operacija slatkiš", deo "veoma tužnih epizoda" u Paragvaju koje su transformisale ovu strateški lociranu naciju u ključno središte trgovine drogom u regionu.

Penja je izrazio nadu da će jučerašnja zaplena, procenjena na oko 240 miliona dolara, poremetiti trgovinu kokainom i rekao je da policija goni one koji su odgovorni.

"Mislim da to šalje signal organizovanim bandama da ne koriste Paragvaj kao tranzitnu tačku, oni će naići na organe koji su odlučni i koji rade na koordinisan način", rekao je Penja, obećavajući da će biti preduzeti dalji napori na jačanju bezbednosti luke.

Prema njegovim rečima, bande neće moći da izbegnu sve kontrole koje se sprovode.

Agenti paragvajske agencije za borbu protiv droge, poznate kao Senad, u ponedeljak su počeli da raspakuju kontejnere napunjene vrećama šećera od 40 kilograma u Puerto Kakupemi, rečnoj luci u glavnom gradu Asunsionu.

Oni su juče još uvek sortirali i vagali kokain skriven u teretu.

Za sada se ne zna odakle droga potiče.

Za razliku od obližnjih Bolivije, Kolumbije i Perua, Paragvaj ne proizvodi kokain, međutim, poslednjih godina ova mala nacija bez izlaza na more dospela je na naslovne strane kao čvorište za šverc cigareta i luksuzne robe pored droge.

To je izazvalo korupciju, pa čak i nasilje u zemlji.

Neke od najvećih zaplena kokaina u Evropi, posebno u luci Antverpen u Belgiji, potiču iz rečnih luka Paragvaja odakle dolaze ispod radara vlasti.

(Kraj) ir/lol

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA