Biznis cveta u Aziji: Evo kako kriminalci dobijaju novi izgled u tajnim bolnicama na Filipinima

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Iako ove ustanove spolja izgledaju kao redovne klinike kada uđete unutra ostanete šokirani zbog savremene tehnologije koju poseduju

Alat za transplantaciju kose, za ugradnju zubnih implantanta i kapi za izbeljivanje kože, zaplenjeni su između ostalog u jednoj podzemnoj klinici na Filipinima za koju se sumnja da je pomagala kriminalcima da promene svoj izgled kako bi izbegli hapšenje.

Kako prenosi "The week", policija je u maju izvršila raciju u mestu Pasaj Siti, južno od prestonice Manile i zatvorila ovu kliniku. Još dve slične bi trebalo da budu zatvorene u narednih par nedelja.

"Vlasti kažu da ove tajne bolnice nude usluge plastične hirurgije beguncima i radnicima centara za prevare", rekla je Keli Ng, koja radi za BBC.

Iako ove ustanove spolja izgledaju kao redovne klinike kada uđete unutra ostanete šokirani zbog savremene tehnologije koju poseduju, ističe Vinston Džon Kasio, portparol Predsedničke komisije za borbu protiv organizovanog kriminala:

"Koristeći opremu koja je pronađena u Pasaj sitiju moguće je kreirati potpuno novu osobu", naveo je on.

Vlasti veruju da širom Filipina posluje više ovakvih medicinskih centara. Do sada su uhapšena dva doktora iz Vijetnama, jedan iz Kine, kineski farmaceut i medicinska sestra iz Vijetnama. Niko od njih nije imao licencu da se bavi medicinskim poslom na Filipinima.

Tokom 2022. godine na Filipinima je uhapšen i jedan pripadnik kineske mafije za koga se veruje da je bio podvrgnut plastičnoj operaciji kako bi izbegao da bude otkriven. Vinston Džon Kasio veruje da je ovaj slučaj povezan sa lancem klinika koje pružaju usluge pripadnicima podzemlja.

U njima se ne traži odgovarajuća identifikacija pacijenata. Možete biti begunac ili vanzemaljac. Ove klinike su povezane sa sektorom ofšor operatera igara na sreću. Onlajn kazina ili Pogos služe igračima u kontinentalnoj Kini, gde je kockanje nelegalno.

Prema navodima policije, Pogosi su takođe korišćeni kao pokriće za ozbiljne kriminalne aktivnosti kao što su telefonske prevare i trgovina ljudima.

Policija je spasla više od 150 kineskih radnika nakon racije na imanje Pogo u Poraču, severno od Manile. Oni su zaplenili opremu koja se koristila za mučenje, prevare i čak i maskirne uniforme za koje su sumnjali da su kineskog vojnog porekla", navodi "South China Morning Post".

Poslovi onlajn kazina na Filipinima su cvetali za vreme vladavine Rodriga Dutertea od 2016. do 2022. Njegov naslednik Ferdinand Markos Mlađi je najavio njihovo zatvaranje zbog veza sa kriminalom.

"Aktuelni predsednik ne želi da se Filipini pretvore u prevarantski sentar. Neophodna je direktiva da se krene protiv ovih prevara koje ciljaju veliki broj ljudi u celom svetu. Borba se nastavlja i nećemo stati dok ih ne zatvorimo", zaključio je Vinston Džon Kasio.

(Telegraf.rs)

Video: Načelnik policije bludničio sa dve žene u policijskoj stanici, od kancelarije napravio bordel

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA