Posle brojnih napada: Ukrajina tvrdi da je ruska mornarica povukla i poslednji patrolni brod sa Krima

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

U martu ove godine Britansko ministarstvo odbrane koje gotovo na dnevnoj bazi objavljuje izveštaje o dešavanjima na fronu, objavilo je da je ruska Crnomorska flota funkcionalno neaktivna

Ruska mornarica je povukla i poslednji patrolni brod iz sastava Crnomorske flota sa Krima, usled višestrukih napada. To tvrdi, Dmitrij Pletenčuk, portparol Ukrajinske mornarice, prenosi "Business insider".

Pletenčuk je u ponedeljak u poruci postavljenoj na Fejsbuk izjavio da poslednji ruski patrolni brod 2trenutno napušta Krim". Ukoliko se ovo ispostavi kao tačno, označilo bi kraj prisustva ruske flote na poluostrvu još od 2014. kada je Rusija anektirala Krim posle referenduma.

"Poslednji patrolni brod ruske Crnomorske flote upravo napušta naš Krim. Zapamtite ovaj dan", rekao je Pletenčuk.

Mornaričke snage Oružanih snaga Ukrajine dale su sličan komentar na Telegramu danas, rekavši da više nema ruskih mornaričkih brodova u Crnom moru. Pletenčuk nije imenovao brod, ali je u martu rekao ukrajinskoj TV da Rusija ima samo jednog "gubitnika", raketni brod ostavljen u luci na Krimu.

Pletenčuk i Pomorske snage Oružane snage Ukrajine nisu odmah odgovorile na zahteve za komentarom. Rusija je anektirala Krim 2014. godine i koristila je svoju pomorsku bazu u Sevastopolju kao glavni štab Crnomorske flote. Ukrajina je u više navrata uzvraćala udare u regionu otkako je Rusija pokrenula svoju invaziju punog obima u februaru 2022.

Ukrajiske snage su uništile ili oštetile više od polovine plovila iz sastava Crnomorske flote, a na početku sukoba potopljena je i krstarica Moskva, komandni brod. Ukrajinska strana za napade koristi pomorske dronove i protivbrodske rakete na koje ruska mornarica nie imala odgovor. Na meti Ukrajinaca u nekoliko navrata se našao i Krimski most, koji povezuje poluostrvo sa kopnenom delom Rusije.

U martu ove godine Britansko ministarstvo odbrane koje gotovo na dnevnom nivou objavljuje izveštaje o dešavanjima na fronu, objavilo je da je ruska Crnomorska flota funkcionalno neaktivna. Učestali ukrajinski napadi su primorali su rusku stranu da povuče ratne brodove iz Sevastopolja u Feodisiju, luku na drugom delu Krima, kao i u Novorosijsk, luku u Rusiji.

Ali čak i tamo, ruska mornarica je bila na udaru. Ukrajinci su dronovima u maju napali Novorosijsk.

"Ruska mornarica počela je da koristi zaštićenije Azovsko more za ispaljivanje projektila na Ukrajinu, jer smatra da je to bezbednije od Crnog mora", rekao je Pletenčuk za Kijev Independent prošlog meseca.

Basil Germond, stručnjak za međunarodnu bezbednost na Univerzitetu Lankaster u Velikoj Britaniji, rekao je da nedavni uspesi Ukrajine nisu samo "anegdota":

"Ukrajina polako, ali stabilno preuzima prevlast u Crnom moru. Ruska Crnomorska flota je izgubila prevlast", rekao je on i dodao:

"Ovo je značajan problem za Rusiju. Ratni brodovi su neka od najskupljih vojnih sredstava u arsenalu jedne zemlje i može potrajati više od decenije da se nabave i postanu operativni".

Prema Konvenciji iz Montrea, koja je stara preko 87 godina, postoji ogranišenje koliko Rusija i NATO mogu da pošalju plovila u Crno more. Rusija ne sme da pojača Crnomorsku flotu slanjem brodova sa Baltika ili iz Severne flote. Zbog toga Rusija mora da što bolje zaštiti ono sa čime trenutno raspolaže u Crnom moru.

"Rusija deluje slabo na krimu, a to je vrlo problematično za Vladimira Putina i njegov režim kome je Krim u centralnoj ulozi imperijalističkog narativa. Simbolična vrednost ovog uspeha ne sme biti potcenjena", dodao je Germond.

(Telegraf.rs)

Video: Snimak eksplozije na Krimskom mostu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar

    16. jul 2024 | 16:33

    HAHAHAHA...MA KAKO DA NE ENO UKRAJINACA FASISTA NA KRIMU PIJU KAFU......HAHAHAHA

  • Nikolas

    16. jul 2024 | 16:03

    KRIM JE DEO RUSIJE !!! SMRT NATO FASISTIMA !!! SLAVA PUTINU!!!

  • Pera

    16. jul 2024 | 17:41

    Logicno kad im Ukrajna potapa te igracke

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA