Otkriveno šta je atentator radio 48 sati pre napada na Trampa: Ova stvar i dalje muči istražitelje

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Istragu o pokušaju ubistva bivšeg predsednika SAD vodi FBI

U poslednjih 48 sati pre nego što je otvorio vatru na bivšeg predsednika Donalda Trampa, dvadesetogodišnji Tomas Metju Kruks napravio je niz zaustavljanja u i oko svog rodnog grada u predgrađu Pitsburga, javlja CNN.

U petak je otišao na strelište gde je bio član i vežbao pucanje, rekao je jedan zvaničnik za sprovođenje zakona za CNN. Sledećeg jutra, Kruks je otišao u Home Depot, gde je kupio merdevine, pa u prodavnicu oružja, gde je kupio 50 metaka, dodao je zvaničnik.

Zatim je vozio svoj automobil "hjundai sonata" oko sat vremena ka severu, pridruživši se hiljadama ljudi iz regiona koji su se okupili na Trampovom mitingu u Batleru, Pensilvanija.

Parkirao je ispred mitinga, s improvizovanom eksplozivnom napravom sakrivenom u prtljažniku koja je bila povezana sa predajnikom koji je nosio, rekao je zvaničnik. Zatim su istražitelji verovali da je koristio svoje nove merdevine da se popne na obližnju zgradu, i zatim je otvorio vatru na bivšeg predsednika.

Dok istražitelji nastavljaju da traže motiv iza pokušaja atentata, oni pažljivo ispituju Kruksove pokrete pre napada i pokušavaju da sastave vremenski sled njegovih akcija pre toga.

Međutim, skoro 48 sati nakon pucnjave, istražitelji su zapanjeni nedostatkom tragova koje pronalaze o Kruksovom mentalnom stanju i mogućim motivima.

Čak i nakon što su pretražili njegov računar, pregledali njegovu istoriju pretrage na internetu i spavaću sobu, te razgovarali s njegovom porodicom i prijateljima, agenti još nisu pronašli dokaze koji bi sugerisali politički ili ideološki motiv za pucnjavu, rekli su izvori za sprovođenje zakona za CNN.

Umesto toga, dokazi koje su pronašli pokazuju tipične aktivnosti na mreži, uključujući interesovanje za kompjutersko kodiranje i igre, rekli su izvori.

Ta otkrića su dovela do još više pitanja.

U znak da je njegov napad mogao biti još destruktivniji, Kruks je imao daljinski upravljač na svom telu, a u prtljažniku njegovog automobila nalazila se metalna kutija sa eksplozivom koja je bila povezana žicama sa prijemnikom, rekao je izvor iz sprovođenja zakona.

To sugeriše da je možda planirao da izazove eksploziju daljinskim putem, a istražitelji razmatraju teoriju da je možda planirao diverziju pre pucnjave.

Nije jasno kako je Kruks sastavio eksplozivne naprave pronađene u njegovom automobilu. Istražitelji koji proveravaju njegovu istoriju pretrage na internetu nisu pronašli nikakve naznake da je istraživao kako se prave eksplozivne naprave u kućnoj radinosti, rekli su zvaničnici za sprovođenje zakona.

Pušku koju je Kruks koristio za pucanje na Trampa legalno je kupio njegov otac, Metju Kruks. Bila je jedna od više od 20 vatrenih oružja registrovanih na starijeg Kruksa, a sve su čuvane u porodičnoj kući, prema zapisima Državne policije Pensilvanije koje su pregledali istražitelji, rekao je zvaničnik. Sve puške su legalno kupljene.

Napadač i njegov otac bili su članovi Kluba sportista u Klertonu, kluba za ljubitelje oružja na oko 25 minuta vožnje od njegove kuće, i uživali su u zajedničkom pucanju tamo, prema zvaničnicima za sprovođenje zakona. Rob Buti, advokat kluba, potvrdio je u izjavi da je mlađi Kruks bio član.

Klub, koji ima oko 2.000 članova, ima strelište za puške koje je dugačko oko oko 180 metara, prema analizi satelitskih snimaka koju je uradio CNN – što je duže od udaljenosti između Kruksa i Trampa kada je pucao na bivšeg predsednika SAD.

Kruks je kupio 50 metaka ujutro na dan napada u lokalnoj prodavnici oružja u njegovom rodnom gradu Betel Parku, rekao je viši zvaničnik za sprovođenje zakona za CNN.

(Telegraf.rs)

Video: Policija blokirala put kod Majdanpeka zbog dvostrukog ubistva

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA