FBI provalio u telefon atentatora na Trampa, saslušao 100 svedoka...: Evo dokle je stigla istraga

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 8 min.
  • 0

Agencija nije otkrila kako je provalila u telefon, ali su otkriveni neki drugi detalji iz istrage pokušaja atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa

FBI je uspešno provalio u telefon čoveka koji je pucao na bivšeg predsednika Donalda Trampa na mitingu u subotu u Batleru u Pensilvaniji, javlja The Verge.

"Tehnički stručnjaci FBI su uspešno dobili pristup telefonu Tomasa Metjua Kruksa i nastavljaju da analiziraju njegove elektronske uređaje", saopštila je agencija u ponedeljak.

Pretraga kuće i vozila osumnjičenog je završena.

FBI je sproveo gotovo 100 razgovora sa pripadnicima snaga reda, učesnicima događaja i drugim svedocima. I taj rad se nastavlja.

FBI je, takođe, primio stotine digitalnih medijskih zapisa koji uključuju fotografije i video snimke napravljene na licu mesta i nastavlja da pregledava novopristigle.

"Ohrabrujemo svakoga ko ima informacije koje mogu pomoći u tekućoj istrazi da ih dostavi onlajn na tips.fbi.gov ili da pozove 1-800-CALL-FBI", navodi se u saopštenju.

Provaljen telefon atentatora

Agencija nije otkrila kako je dobila pristup telefonu tentatora. Na konferencijskom pozivu sa novinarima u nedelju, zvaničnici FBI su rekli da su agenti u Pensilvaniji dobili Kruksov telefon, ali nisu uspeli da provale u njega. Telefon je zatim poslat u laboratoriju FBI u Kvantiku u Virdžiniji.

Kako navodi Good Morning America, tehnički stručnjak FBI-a dobio je pristup sadržaju telefona, omogućivši istražiteljima da ga analiziraju dok se fokusiraju na potragu za motivom pucnjave u kojoj je jedan učesnik Trampovog mitinga ubijen, a dvojica teško ranjena, rekao je zvaničnik FBI.

Istražitelji nisu odmah rekli da li je analiza telefona koja se sprovodi u Kvantiku dala bilo kakve tragove o tome šta je navelo osumnjičenog da počini tako smeo pokušaj ubistva Trampa, na čemu je ključni fokus istrage.

Pretraga vozila i kuće osumnjičenog

Zvaničnici FBI su takođe rekli da je pretraga vozila i kuće osumnjičenog u Betel Parku, Pensilvanija, oko 85 kilometara južno od mesta gde je održan subotnji događaj, završena. Prema biltenu FBI i Ministarstva unutrašnje bezbednosti, dve improvizovane eksplozivne naprave pronađene su u Kruksovom automobilu i jedna u njegovoj kući.

"Tokom poslednjih nekoliko meseci, Kruks je primio nekoliko paketa, uključujući i neke označene kao potencijalno opasan materijal, prema pregledu njegove istorije isporuka", navodi se u biltenu.

Bilten je otkrio da je na dan pucnjave Kruks kupio 50 metaka u prodavnici oružja u Betel Parku, pre nego što je otišao na miting.

Agencije su upozorile da bi druge osobe nakon ovoga mogle biti inspirisane za daljnje nasilje.

"Ne možemo isključiti mogućnost da bi neki domaći nasilni ekstremisti ili drugi akteri mogli pokušati daljnje akte nasilja ili odmazde kao odgovor na ovaj pokušaj ubistva", navodi se u biltenu.

Otac napadaču povremeno davao pušku kojom je pokušao da ubije Trampa

ABC News je saznao da je na dan pucnjave Kruks rekao svom ocu da želi da ide na strelište i pitao ga da li može da pozajmi njegovu pušku AR-15, rekao je izvor upoznat sa slučajem. Pošto je otac povremeno dopuštao Kruksu da ide na strelište sa poluautomatskim oružjem, nije mislio da je išta sumnjivo kada mu je ponovo dozvolio da koristi pušku u subotu, rekao je izvor.

Istražitelji su rekli da je Kruks koristio tu pušku u pokušaju ubistva Trampa. Izvor je takođe rekao da je Kruks nedavno kupio municiju preko interneta, ali i lično.

Snage reda su takođe obilazile lokalne prodavnice oružja u oblasti Pitsburga tražeći bilo kakve informacije koje bi mogle da dobiju o Kruksovim navikama kupovine municije, kako u prodavnicama tako i preko interneta. Te prodavnice uključuju I Allegheny Arms & Gun Works u Betel Parku, otprilike kilometar od Kruksove kuće.

"Kao odgovornih članova naše zajednice, naša je dužnost da sarađujemo sa snagama reda na svaki mogući način", navodi se u saopštenju Allegheny Arms za ABC News.

"Zahvalni smo što predsednik Tramp nije ubijen i naše misli i molitve su uz sve žrtve ovog strašnog incidenta. Iz poštovanja prema tekućoj istrazi i onima koji su pogođeni, nećemo davati druge izjave."

Motiv i dalje nepoznat

Federalna istraga o pokušaju ubistva bivšeg predsednika SAD fokusirana je na motive osumnjičenog napadača za zločin, te da li mu je neko pomagao, rekli su zvaničnici.

U svom obraćanju naciji iz Ovalne kancelarije u nedelju uveče, predsednik SAD Džo Bajden je rekao da nije jasno šta je navelo osumnjičenog da pokuša tako smeli pokušaj ubistva Trampa.

"Ne znamo njegove stavove ili afilijacije. Ne znamo da li je imao pomoć ili podršku ili da li je komunicirao sa nekim drugim", rekao je Bajden. "Profesionalci za sprovođenje zakona, dok govorim, istražuju ta pitanja."

Tramp je pričao otprilike deset minuta na mitingu na otvorenom u subotu popodne kada su odjeknuli pucnji, praćeni vriscima. Bivši predsednik se uhvatio za svoje desno uvo i bacio se na zemlju dok su ga agenti Tajne službe opkolili, naveo je FBI u saopštenju kasno u nedelju.

Posmatrač, 50-godišnji Kori Komperatore, koji je radio kao lokalni dobrovoljni vatrogasac, ubijen je dok je pokušavao da zaštiti svoju porodicu od pucnjave, rekao je guverner Pensilvanije Džoš Šapiro, koji je Komperatorea nazvao herojem. Dvojica drugih učesnika mitinga ranjenih u incidentu identifikovani su od strane Državne policije Pensilvanije kao 57-godišnji Dejvid Dač iz Nju Kensingtona, Pensilvanija, i 74-godišnji Džejms Kopenhaver iz Mun Taunšipa, takođe u Pensilvaniji.

"FBI nije identifikovao motiv za postupke napadača, ali radimo na utvrđivanju niza događaja i kretanja napadača pre pucnjave, prikupljanju i pregledavanju dokaza, sprovođenju razgovora i praćenju svih tragova", rekao je biro u saopštenju.

Kako je uspeo da se popne na zgradu?

Atentator na Trampa kretao se po ovim krovovima pre nego što je zapucao Po ovim krovovima se kretao napadač na Trampa pre nego što je zapucao Foto: Tanjug/AP

Zgrada iz koje je osumnjičeni pucao bila je izvan bezbednosnog perimetra, ali na oko 120 metara od podijuma na kom je Tramp govorio, rekli su zvaničnici.

Istražitelji su počeli da prate korake osumnjičenog u pokušaju da shvate kako je Kruks uspeo da se popne na krov, koji je bio pregledan pre događaja, rekli su izvori iz snaga reda za ABC News.

Samo trenutak pre pucnjave, svedoci u gomili pokušali su da ukažu na naoružanog osumnjičenog agentima Tajne službe. Policajac iz Batler Taunšipa se popeo na krov i pokušao da se suoči sa napadačem koji je okrenuo oružje prema njemu, prisilivši ga da se povuče nazad, rekao je šerif okruga Batler Majkl T. Slup za ABC News, dodajući da su mu za susret rekli drugi zvaničnici snaga reda.

Nakon što ga je prekinuo policajac, osumnjičeni je nastavio da puca u pravcu Trampa, baš kad je bivši predsednik SAD okrenuo glavu da pogleda na veliki ekran, što je potez za koji je Tramp kasnije tvrdio da mu je možda spasao život.

Napadača je upucao i ubio jedan od četiri tima snajperista Tajne službe postavljenih na krovovima oko mitinga, rekli su zvaničnici.

Donald Tramp atentat Foto:Tanjug/AP

FBI: "Napad na demokratiju"

Direktor FBI-a Kristofer Vrej nazvao je pokušaj ubistva Trampa "ništa manje nego napadom na demokratiju i naš demokratski proces."

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas, koji nadgleda američku Tajnu službu, rekao je u ponedeljak na ABC-jevom "Dobro jutro, Ameriko" da dvadesetogodišnji napadač koji je pokušao da ubije Trampa nikada nije trebalo da bude u stanju da dobije "čist" hitac na bivšeg predsednika.

U intervjuu na "Dobro jutro, Ameriko" Majorkas je rekao da pucnjava nije trebalo da se dogodi.

"Direktna linija vidljivosti kao ta prema bivšem predsedniku Sjedinjenih Država ne bi smela da se dogodi", rekao je Majorkas.

Majorkas je rekao i da je nezavisna istraga koju je Bajden najavio u nedelju već u toku sa fokusom na motiv osumnjičenog napadača.

"Moramo da saznamo sve o napadaču koga je, naravno, Tajna služba neutralisala", rekao je Majorkas. "Zaista ćemo proučiti događaj nezavisno i dati preporuke Tajnoj službi i meni kako bismo mogli da osiguramo bezbednost naših štićenika što je jedna od naših najvažnijih misija u Tajnoj službi."

Majorkas je rekao da je važno imati "nezavisno telo" van Ministarstva unutrašnje bezbednosti kako bi "integritet istražnog procesa i zaključci do kojih se dođe i preporuke koje se daju imali puno poverenje vlade i američke javnosti.

"Nameravamo da budemo transparentni u pogledu nalaza i preporuka nezavisnog pregleda", rekao je on.

Bajden je obećao nezavisnu istragu nakon pokušaja ubistva protiv Trampa, kao i da će njeni rezultati biti objavljeni.

Majorkas: "Ozbiljno shvatamo svaku pretnju"

Tokom intervjua, Majorkas je odbacio "lažnu" tvrdnju da je Tajna služba odbila zahteve za dodatnim resursima za Trampov bezbednosni tim.

"Vrlo pažljivo pratimo dinamično preteće okruženje. Predsednik, bivši predsednik, su obično stalno pod pretnjom", rekao je Majorkas. "Ozbiljno shvatamo svaku pretnju. Pravimo bezbednosna prilagođavanja po potrebi. Imali smo pojačanu bezbednost za bivšeg predsednika, počevši od juna. Nismo primili nikakve zahteve za dodatne mere bezbednosti koje su odbijene. To je netačno."

Bajden je takođe naložio Tajnoj službi da pregleda bezbednosne planove za Nacionalnu konvenciju republikanaca u Milvokiju, koja je počela u ponedeljak. Majorkas je rekao da je uveren u bezbednosni plan za tu konvenciju.

U izjavi objavljenoj u ponedeljak, direktorka američke Tajne službe Kimberli Čitl naglasila je da je njena agencija fokusirana na saznanje kako je napadač dobio čist hitac na Trampa. Takođe je izrazila poverenje u sigurnosni plan Tajne službe za Republikansku konvenciju.

"Tajna služba radi sa svim uključenim saveznim, državnim i lokalnim agencijama kako bi razumela šta se dogodilo, kako se dogodilo i kako možemo sprečiti da se ovakav incident ikada ponovi", rekla je Čitl. "Razumemo važnost nezavisnog pregleda koji je najavio predsednik Bajden i u potpunosti ćemo učestvovati."

Od pokušaja ubistva, Čitl je rekla da je u stalnom kontaktu sa osobljem Tajne službe u Pensilvaniji.

"Takođe sam koordinisala sa zaštitnim timom bivšeg predsednika Trampa i informisala predsednika Bajdena o detaljima incidenta", rekla je ona.

Čitl je dodala da je pokušaj ubistva Trampa "razumljivo doveo do pitanja o potencijalnim ažuriranjima ili promenama u bezbednosti" na Republikanskoj konvenciji. Rekla je da je agencija takođe sprovela promene u Trampovom zaštitnom timu od pucnjave "kako bi osigurala njegovu dalju zaštitu za konvenciju i ostatak kampanje."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA