Bivši policajac izmišljao priče o trgovini decom da bi prikupio novac za svoju humanitarnu organizaciju

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Adam Vajtington, osnivač Projekta za spasavanje dece (PRC), tvrdi da je spasao više od 700 mališana u zemljama poput Ugande, Kenije, Gambije i Filipina

Bivši policajac koji tvrdi da je spasao na stotine dece od trgovaca ljudima lažirao je priče kako bi prikupio što više novca za svoju humanitarnu organizaciju, pokazala je istraga BBC.

Adam Vajtington, osnivač Projekta za spasavanje dece (PRC), tvrdi da je spasao više od 700 mališana u zemljama poput Ugande, Kenije, Gambije i Filipina.

Međutim, novinari BBC su istraživanjem utvrdili da neka od ove dece nikada nisu bila žrtve trgovine ljudima, dok su se prikupljala sredstva za njegovu humanitarnu organizaciju ponekad i pomoću slavnih ličnosti. Istvoremeno prikupljen novac nije uvek završavao kod onih kojima je bio potreban.

Istvoremeno, iz PRC su navode iz israge opisali kao "neosnovane, obmanjujuće i klevetničke". Istraga pokazuje da je Vajtington, koji je britansko-australijski državljanin, obmanuo donatore na različite načine, uključujući prikupljanje sredstava za bebu koja je navodno spasena od trgovaca ljudima, a koja je zapravo sve vreme bila sa svojom majkom.

Majka, koja živi u siromaštvu, kaže da ona i njena ćerka nikada nisu dobile novac od PRC. Adam Vajtington je počeo da se bavi humanitarnim radom pre dve decenije, nakon što je napustio Metropoliten policiju. Osnovao je kompaniju za vraćanje dece iz inostranstvo od strane roditelja nakon sporova oko starateljstva, ali je kasnije skrenuo pažnju na decu koja su bila predmet trgovine ili zlostavljana.

On je preko društvenih mreža i PRC, prikupio 1,5 miliona pratilaca i privukao podršku slavnih ličnosti, zahvaljujući šokantnom i ponekad uznemirujućem sadržaju. Voditeljka Sem Feirs je postala ambasador PRC i prošlog septembra je išla u Ugandu kako bi se sastala sa decom bez roditelja.

Odande je ona pozvala milione svojih fanova da doniraju novac kako bi se izgradio prihvatni centar i pokrili troškovi. Tada je prikupljeno oko 175.000 dolara. Ubrzo nakon njenog apela na društvenim mrežama su se pojavile prve optužbe o izmišljenim pričama o trgovini decom. Istvoremeno polovina prikupljenog novca je poslat organizaciji "Nasmejmo decu" iz Ugande:

"Verujem da je druga polovina završila kod Vajtingtona i PRC. Radovi na izgradnji centra su zaustavljeni jer nije bilo dovoljno novca", rekao je Aleksander Sembataja, prvi čovek organizacije "Nasmejmo decu".

Oglasila se i Sem Feirs, navodeći da je "duboko pogođena" i da joj je "srce slomljeno" jer prikupljeni novac nije završio kod dece. Ona je ujedno i apelovala na Vajtingtona da "učini pravu stvar" i odmah oslobodi sredstva koja su toj deci preko neophodna.

Istovremeno PRC na svom internet sajtu navodi da sponzoriše 26 dece siročadi u Keniji, među kojima su i blizanci koji su navodno videli kako im trgovci ljudima masakriraju roditelje. Brigu o ovoj deci u udaljenom gradu u Keniji navodno je vodila mama Džejn. Kada je ekipa BBC došla tamo zatekla je Džejn Gori sa suprugom, ali u kući nije bilo nikakve dece. Njen sin Kupa Gori je bio direktor PRC u Keniji.

Na obližnjoj farmi pronađen je starac Džozef, čiji sinovi i unuka se na sajtu PRC vode kao siročići i beskućnici. Ništa od toga nije bilo istina.

"Srce me boli zbog toga što neko koristi fotografije moje dece da bi prikupio novac koji mi nikad nismo videli", rekao je Džozef.

Druga izmišljena priča stiže iz Gambije, gde su dvojica begunaca na pjaci ostavila novorođenu bebu. Vajtinton je naveo da je usvojio novorođenče objavljujući fotografije bebe. Pokrenut je i program usvajanja kako bi beba bila prebačena u Veliku Britaniju. Influenserka Aleks Bets je pristala da usvoji bebu i pomogne u njenom dovođenju na ostrvo.

Ona je u matru 2023. bila u Gambiji i igrala se sa devojčicom Mirejom. Te fotografije i snimke videlo je preko 40 miliona ljudi. Po povratku u Britaniju Vajtington je od Aleks tražio da potpiše ugovor po kome ne sme ništa da iznosi o PRC u javnosti. Nije pristala na to i PRC je raskinuo sporazum sa njom o usvajanju bebe.

Istvoremeno iz PRC su optužili Aleks da eksploatiše decu i u javnosti je lažno optužili da je zavisnica od droge. Aleksa je na društvenom mrežama pronašla slike devojčice koja nije bila siroče nakon čea je iz PRC dobila izvinjenje. BBC je istražio da nije bilo nikakvog spasavanja novorođenčeta na pijaci i da Mireja nije siroče.

Ispostavilo se i da je dečji centar u Gambiji zapravo privatna kuča i da tamo nikada nije bolo dece siričadi. Vlasnik imanja Dejvid Bas rekao je da su ljudi iz PRC bili i sa du mu pomogli da popravi krov i uvede tekuću vodu. Pronađena je i devojčica Mireja koja živi sa majkom u obližnjem selu.

Vlasti u Gambiji su pokrenule istragu o Vajtingtonu navodeći da je prekršeno više zakon. Uprkos istrazi nije otkriveno ni gde je završio veži deo novca koje je PRC godinama sakupljao na osnovu lažnih tvrdnji. Adam Vajtington trenutno živi u Rusiji i odbio je da javno iznese svoju stranu priče.

(Telegraf.rs)

Video: Dečak iz Kenije napravio mašinu za pranje ruku "bez dodira sa koronom"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA