Direktor CIA otkrio: Vođa Hamasa pod sve većim pritiskom iznutra da okonča rat u Pojasu Gaze

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Vilijam Berns, koji je mesecima vodio grozničave pregovore kao glavni predstavnik Bajdenove administracije, rekao je da je obaveza i izraelske vlade i Hamasa da iskoriste ovaj trenutak

Vođa Hamasa Jahja Sinvar je pod sve većim pritiskom svojih vojnih komandanata da prihvati prekid vatre i okonča rat protiv Izraela! Ovo je izjavio Vilijam Berns, direktor CIA, na jednom zatvorenom sastanku, preneo je CNN, pozivajući se na izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Sinvar je glavni arhitekta napada Hamasa na Izrael od sedmog oktobra prošle godine, kada je ubijeno više od 1‚.200 vojnika i civila.

"Jahja Sinvar nije zabrinut zbog svoje smrtnosti već je suočen sa pritiskom da će biti okrivljen za ogromne patnje u Pojasu Gaze", rekao je Berns.

Zvaničnici američke obaveštajne službe veruju da se Sinvar krije u tunelima ispod svog rodnog mesta, Kan Junis u Pojasu Gaze. On je ključni faktor koji odlučuje o tome da li će Hamas prihvatiti dogovor o prekidu vatre.

Vilijam Berns, koji je mesecima vodio grozničave pregovore kao glavni predstavnik Bajdenove administracije, rekao je da je obaveza i izraelske vlade i Hamasa da iskoriste ovaj trenutak, više od devet meseci od početka rata, da postignu dogovor o prekidu vatre.

Unutrašnji pritisak sa kojim se Sinvar sada suočava je novost u poslednje dve nedelje i on uključuje pozive njegovih viših komandanata. Oni su umorni od borbe, naveo je Berns, prema rečima učesnika sastanka.

Direktor CIA je govorio na redovnom godišnjem sastanku u San Veliju u Ajdahu, a koji mediji nazivaju "letnjim kampom za milijardere", zbog sjajne liste gostiju koju čine čelnici tehnoloških kompanija, medijski titani i visoki vladini zvaničnici. CIA je odbila da komentariše navode CNN.

Povećan pritisak na Sinvara dolazi pošto su navodno Hamas i Izrael dogovorili okvirni sporazum koji je predsednik Džozef Bajden izneo na kraju maja. To je ono što su američki zvaničnici rekli da se koristi kao osnova za sporazum o okončanju borbi.

Berns se upravo vratio sa svoje poslednje prošlonedeljne posete Bliskom istoku kako bi pokušao da unapredi pregovore o prekidu vatre u Gazi i sporazumu o taocima. On se sastao sa kolegama posrednicima iz Katara i Egipta, kao i sa šefom izraelske spoljne obaveštajne službe.

U subotu je Berns rekao da postoji "krhka mogućnost pred nama" i da su šanse za dogovor o prekidu vatre veće nego što su bile, mesecima nakon što je u novembru desetine talaca oslobođeno posle kratkog privremenog primirja. Ali on je naglasio da je završna faza pregovora uvek teška. Prethodni razgovori u maju su propali nakon sličnog niza sastanaka i putovanja Bernsa u regionu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je takođe suočen sa ogromnim domaćim pritiskom da postigne sporazum koji bi vratio kući preostale taoce u Gazi. Hiljade izraelskih demonstranata redovno izlaze na ulice Tel Aviva tražeći da se vlada fokusira na povratak talaca, a ne na vojnu kampanju.

Tokom izraelske ofanzive u Gazi poginulo je više od 38.000 Palestinaca, prema palestinskom Ministarstvu zdravlja. Hiljade se smatraju nestalima ispod ruševina, a stotine hiljada se suočavaju sa bolestima, glađu i nedostatkom skloništa, navode humanitarne organizacije.

Izrael istovremeno pokušava sa eliminiše vođe Hamasa. Od tri najviša lidera Hamasa u Gazi, veruje se da je Izrael pronašao i ubio samo jednog - Marvana Isu, grugog po važnosti komandanta u vojnom krilu.

U subotu je meta napada bio Muhamed Deif, vojni komandir Hamasa, ali nema izveštaja da je on likvidiran u bombaškom napadu u kome je poginulo skoro sto Palestinaca.

(Telegraf.rs)

Video: Izraelski vojnik prolazi kroz jedan od Hamasovih podzemnih tunela i izlazi u bolnici u Gazi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA