Ko je Trampov pik za potpredsednika Amerike: Zakleti konzervativac iz Ohaja, protivnik abortusa i migranata...

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Tokom rata u Iraku gde je služio kao marinac senator iz Ohaja Džej Di Vens, bio je vojni novinar

Džej Di Vens, ili Džejms Dejvid Vens, rođen je kao Džejms Donald Brovmen 2. avgusta 1984. Njega je Donald Tramp izabrao kao svog kandidata za potpredsednika ukoliko pobedi na izborima u novembru.

Džej Di Vens je američki političar koji je od 2023. godine senator u Ohaju. Član je Republikanske partije. Rođen je u Midltaunu i služio je vojsku kao marinac. Studirao je političke nauke i filozofiju na univerzitetu Ohajo i na Jejlu.

Njegovi memoari su bili besteler na listi Njujrk tajmsa i privukli su veliku pažnju javnosti i novinara tokom predizobrne kampanje za predsedničke izbore u SAD 2016. U memoaima je pisao o životu porodice iz Kentakija, društvenim i socijalnim problemima njegovog rodnog grada.

Netfliks je kasnije otkupio prava za snimanje filma po njegovoj knjizi.

Vens je svoju prvu kampanju za senatora u Ohaju lansirao 2021. i osvojio je nominaciju u Republikanskoj stranci nakon što je dobio Trmapovu podršku. Na izborima je porazio demokratu Tima Rajana.

Ima škotsko i irsko poreklo. Roditelji su mu se razveli kada je on bio dečak. Treći suprug njegove majke ga je usvojio. Vens i njegova sestra Lindsi su odrasli sa babom i dedom.

Tokom rata u Iraku gde je služio kao marinac, bio je vojni novinar. Nakon što je diplomirao radio je sa Boba Šulera, tadašnjeg senatora Ohaja. Kratko vreme je živeo i u San Francisku.

Nakon što se vratio u Ohajo osnovao je neprofitnu organizaciju i radio je na suzbijanju narkomanije.

Zanimljivo je da se Vens protivi abortusu. Poručio je i da je spreman da podrži zabranu abortusa posle 15. nedelje trudnoće. Upitan da li podržava abortus u slučaju incesta i silovanja on je odgovorio "dva loša ne čine dobro".

Što se tiče imigracije, Vens deli većinu Trampovih stavova. Podržava izgradnju zida na granici sa Meksikom i podržava izdvajanje još tri milijarde dolara da se on u potpunosti završi.

U spoljnoj politici Vens ima nešto umerenije stavove od Trampa. Protiv je toga da Amerika napusti NATO, ali je poručio da bi SAD trebalo da se fokusiraju na Istočnu Aziju. i da pojedine zemlje članice Alijanse ne izdvajaju novca koliko bi trebalo za Alijansu. Veliki je kritičar američke vojne pomoći za Ukrajinu, ali podržava pružanje pomoći Izraelu.

Vens nije pobornik klimatskih promena, tj. umanjuje njihov značaj.

Senator J.D. Vens Foto:Tanjug/AP

"Ne mislim da postoji klimatska kriza. Ako mislite da je čovek odgovoran za katastrofalne probleme onda je rešenje da se proizvodi više energije", rekao je jednom prilikom.

Oženjen je školskom drugaricom sa kojom ima troje dece.

(Telegraf.rs)

Video: Oproštajni govor Donalda Trampa i prve dame SAD: "Niko nije mislio da će neke stvari biti moguće"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NE RAZUMETE

    16. jul 2024 | 00:17

    republikanci nisu protiv abortusa. ali su protiv abortusa posle 12-te nedelje trudnoće. dok su demokrate za abortus i u 9-om mesecu trudnoće

  • Duki

    16. jul 2024 | 07:28

    Pametan na tatu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA