"Apokaliptični neuspeh": Sve glasniji pozivi na ostavku šefice Tajne službe nakon atentata na Trampa

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 10 min.
  • 3

Direktorka Tajne službe Kimberli Čitl moraće da odgovori na brojna pitanja

Šefica Američke Tajne službe Kimberli Čitl suočava se sa pozivima na ostavku, dok pristalice Donalda Trampa kritikuju "DEI (eng. diversity - raznovrsnost, equity - jednakost i inclusion - inkluzija, op.aut.) i žene" u toj agenciji zbog zapanjujućeg bezbednosnog propusta, piše news.com.au.

Tomas Metju Kruks (20) identifikovan je kao napadač koji je pokušao da izvrši atentat na Trampa dok je govorio na bini na otvorenom skupu u Batleru u Pensilvaniji, u subotu.

Jedan metak je pogodio Trampovo uvo, a jedan čoveka u publici, bivšeg šefa vatrogasne službe Korija Komperatorea (50), koji je ubijen.

Dva druga učesnika skupa, Dejvid Dač (57) i Džejms Kopenhaver (74), ranjeni su u pucnjavi, ali su obojica u stabilnom stanju.

Kako je, uopšte, ovo smelo da se desi?

Donald Tramp pokušaj atentata Trenutak kada se Tramp uhvatio za uvo u koje je pogođen Foto: Taidgh Barron / Zuma Press / Profimedia

Tajna služba se sada suočava s ozbiljnim pitanjima o tome kako je Kruks, koji je ubijen od strane snajperista nekoliko sekundi nakon što je počeo da puca, uspeo da se pozicionira na krovu odmah izvan prostora na kom je održavan miting, na udaljenosti od svega 130 metara.

"Šef Tajne službe i vođa ovog bezbednosnog detalja treba da podnesu ostavke", napisao je milijarder Ilon Mask na X.

Mask je reagovao na intervju za BBC sa svedokom koji je rekao da su on i drugi videli napadača kako puzi po krovu sa puškom i pokušavali da nekoliko puta obaveste policiju.

"Kako je snajperisti sa kompletnom opremom dozvoljeno da puzi na krovu koji je bio najbliži predsedničkom kandidatu?", upitao je viši urednik Human Events-a Džek Posobiek.

Mask je odgovorio: "Ekstremna nesposobnost ili je bilo namerno. U svakom slučaju, rukovodstvo Tajne službe mora da podnese ostavku."

Nekoliko sati nakon skupa republikanski predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson rekao je da će Kongres sprovesti "punu istragu tragičnih događaja".

"Američki narod zaslužuje da zna istinu", napisao je Džonson na X. "Imaćemo direktorku tajne službe Kimberli Čitl i druge odgovarajuće zvaničnike iz DHS (eng. Department of Homeland Security - Odeljenje za unutrašnju bezbednost, op.aut.) i FBI da se pojave pred našim odborima što je pre moguće."

Džejms Komer, predsednik Odbora za nadzor Predstavničkog doma, uputio je pismo u subotu formalno pozivajući gospođu Čitl da svedoči na saslušanju u ponedeljak, 22. jula.

"Mnoga pitanja su otvorena i Amerikanci traže odgovore", naveo je Komer u saopštenju.

Stiv Benon, bivši glavni strateg Bele kuće i ključni savetnik Trampa, izrazio je zabrinutost zbog potencijalnog atentata u intervjuu za The Guardian u junu, neposredno pre nego što je počeo četvoromesečnu zatvorsku kaznu zbog nepoštovanja kongresnog poziva.

"To je moj strah broj jedan", rekao je tada Benon.

"Atentat mora biti na vrhu liste i verujem da žena koja vodi deo Tajne službe ne radi svoj posao."

U izjavi iz zatvora nakon pucnjave, Benon je rekao za National Pulse: "Upozoravam na ovo više od godinu dana — pokušaj atentata — pretnja je stvarna, veoma stvarna. Srećom, predsednik Tramp nosi Božji oklop."

Druga žena na čelu Tajne službe

Kimberli Čitl Kimberli Čitl Foto: Tanjug/AP

Gospođa Čitli (53) imenovana je od strane predsednika SAD Džoa Bajdena da vodi agenciju, koja je deo Odeljenja za unutrašnju bezbednost (DHS) i najpoznatija je po zaštiti predsednika, u septembru 2022.

Ona je druga žena koja je direktor te agencije.

Kao bivši 27-godišnji veteran Tajne službe, vratila se u agenciju nakon kratkog boravka u PepsiCo, gde je bila odgovorna za bezbednost u severnoameričkim objektima giganta prehrambene industrije i pića.

Diplomirala je sociologiju na Univerzitetu Istočni Ilinois 1992. godine, a prvi put se pridružila Tajnoj službi 1995. godine i napredovala kroz redove da postane prva žena koja je služila kao pomoćnik direktora glavne operativne zaštitne divizije, odgovorne za zaštitu predsednika i zvaničnika.

"To dostignuće u industriji kojom dominiraju muškarci nije mi promaklo", rekla je u intervjuu za Security magazin 2022.

"Držala sam fotografiju prvih pet žena koje su se zaklele u službi na svom stolu i koristila sam je da me podseti da su te žene stvorile prilike za mene i da mogu pomoći drugima da rastu i takođe vode  službu."

Čitl je služila u zaštitnom timu predsednika Džoa Bajdena dok je bio potpredsednik pod Barakom Obamom, a 2021. godine dobila je Predsedničku nagradu za izuzetne zasluge od Bajdena.

"Džil i ja znamo iz prve ruke njenu posvećenost poslu i ljudima i misiji tajne službe", rekao je Bajden u izjavi kada je imenovana na ovaj vrhunski posao 2022.

"Kada je Kim služila u mom zaštitnom timu dok sam bio potpredsednik, verovali smo njenoj proceni i savetima. Ona je izvanredni profesionalac za sprovođenje zakona s izuzetnim veštinama vođenja i bila je lak najbolji izbor za vođenje agencije u kritičnom trenutku za Tajnu službu. Ima moje potpuno poverenje i radujem se radu sa njom."

Kako je DEI postao problem

Nakon pucnjave, istaknute desničarske figure uhvatile su se za prisustvo ženskih agenata Tajne službe i sugerisale da je promocija DEI stavila Trampa u opasnost.

Snimci sa lica mesta na kojima se vidi ženski agent koji se muči da stavi pištolj u futrolu dok drugi petlja sa naočarima, naširoko su deljeni na društvenim mrežama.

"Gledajući dame na delu", napisala je novinarka Šaril Atkison.

Desničarski influenser Beni Džonson tvrdio je da je to bila "apsolutna sramota za ovu grupu ženskih agenata tajne službe".

"Pogledajte nered", napisao je. "Ne mogu da stave oružje u futrolu, oprema pada na zemlju, neredovni, uplašeni pokreti, nema pokazivanja sile, smirenosti. DEI Tajna služba čini predsednike manje sigurnim."

TV voditeljka Akšita Nandagopal komentarisala je da agenti izgledaju "zbunjeno, panično i apsolutno bez kontrole".

Bivši pomoćnik direktora FBI Kris Sveker takođe je bio kritičan prema nekim delovima zaštitnog tima oko Trampa nakon što je pogođen u uvo.

"Ono što sam video bio je DEI", rekao je Sveker za NY Post.

"I nisam protiv žena. Imam tri ćerke i tri unuke, i one bi bile odlični agenti Tajne službe. Ali žene koje sam video tamo sa predsednikom — izgledale su kao da trče u krugovima. Jedna nije znala kako da stavi pištolj u futrolu, druga nije znala šta da radi, a treća nije mogla da nađe svoju futrolu. DEI je jedna stvar. Kompetentnost i efikasnost je druga, i video sam DEI tamo."

Govoreći za Fox News u nedelju, bivši agent tajne službe i podkaster Den Bongino upitan je od strane voditeljke Rejčel Kampos-Dafi da li je gospođa Čitli "nesposobna".

"Šta se događa? Da li je to DEI?", upitala je.

Bongino je rekao da ne zna da li je to slučaj i branio je "dobre muškarce i žene" u agenciji, ali je sugerisao da agencija nema prave prioritete. Ukazao je na ranije izveštaje da je Tajna služba bila zabrinuta zbog agenata koji nose crvene kravate, iz straha da bi to moglo biti percipirano kao podrška Donaldu Trampu.

"Bili su više zabrinuti za boju kravata agenata oko Donalda Trampa", rekao je.

"Ovo je ono što je zbog čega je Tajna služba bila zabrinuta. Objavili su 1.000 tvitova o svim tim DEI stvarima. Da li znam da je to povezano ovde? Ne znam. Samo kažem, imate jedan posao, i samo jedan posao. Vaš posao je da održite telo u životu bez obzira na sve. Donald Tramp, Džo Bajden, Džil Bajden, predsednik Džibutija, nije važno. To je vaš posao. Oni su apsolutno, odlučno, 100 odsto neuspešni."

Bongino, koji je služio u zaštitnom timu predsednika Obame, rekao je da "nema nijednog izgovora".

"Ovo je bio apokaliptični bezbednosni neuspeh"

"Ovo treba da bude predmet kongresnih saslušanja i istraga, jer ako ne mogu ovo da urade, i ovo je najbolja tehnologija koju ste imali, onda, ljudi, nema više svrhe", rekao je. "Ovo nije agencija u kojoj sam odrastao. Znam neke od tih ljudi lično. Ovo su dobri muškarci i žene, ali ovo je bio apokaliptični bezbednosni neuspeh."

Drugi su sugerisali da su ženski agenti bili previše niski da bi adekvatno zaštitili Trampa visokog 190 centimetara. Džon Kardiljo, bivši policajac iz Njujorka koji je postao pro-Tramp influenser, podelio je snimke iz pokušaja atentata na predsednika Ronalda Regana 1981. godine.

"Pogledajte razliku u fizičkoj veličini Reganovih agenata, njihovu svest o situaciji, brzinu reakcije na pucnjavu, način na koji ga ubacuju u vozilo i koliko brzo vozilo odlazi", napisao je. "Četrdeset i više godina dodatne obuke, a Reganov tim je obavio daleko bolji posao."

Kardiljo je takođe bio veoma kritičan prema agentima Tajne službe jer su dozvolili Trampu, sa krvlju na licu, da ustane i podigne pesnicu prema publici nakon što je pogođen.

"Bio je izložen od strane svoje zaštite", rekao je za Mediate.

"Trebalo je već da bude van bine. Niko u sprovođenju zakona ne misli da je ovo dobro obavljeno. Iako će to biti ikonična fotografija u istoriji, nije trebalo da se desi ... Neverovatno je kako je to loše obavljeno. Osnovni protokol, čak i ako ste morali da ga podignete i bacite u kola."

Međutim, neki na društvenim mrežama rekli su da nema razloga da žene ne mogu biti agenti tajne službe.

"Nema razloga da ne možemo naći visoke, fit žene", napisao je jedan. "Tramp je visok 190 cm. Pronalaženje bilo koga te visine ili više je teško, ali ne i nemoguće."

"Nije kritika ženama uopšte, ali..."

Drugi je naveo: "Nije kritika ženama uopšte, ali deo posla je da zaštitite osobu koju štitite. Potrebne su nam više žene za više štićenike."

U ponovo otkrivenom intervjuu za CBS prošle godine, Čitl je govorila je o svojim naporima da diverzifikuje agenciju i svom cilju da do 2030. godine ima 30 odsto ženskih regruta.

Žene trenutno čine 24 odsto radne snage Tajne službe, prema njenom sajtu. Godine 2021, agencija je proslavila 50. godišnjicu imenovanja prvih ženskih agenata.

"Vrlo sam svesna dok sedim u ovoj stolici sada, da moramo privući raznovrsne kandidate i osigurati da razvijamo i pružamo mogućnosti svima u našoj radnoj snazi, a posebno ženama", rekla je Čitl za CBS.

Deo napora uključivao je pozivanje Jutjub influenserke Mišel Kare da se obučava s agentima. Njen video, "Pokušala sam da prođem akademiju tajne službe", pregledan je 12 miliona puta.

Godine 2017, agent tajne službe uklonjen je sa svoje pozicije zbog Fejsbuk posta u kom je sugerisala da ne bi uzela metak za Trampa ako bi bio predsednik.

Post, koji je napisala specijalna agentkinja Keri O’Grejdi u oktobru 2016. godine pre Trampovog izbora, naveo je da "uprkos činjenici da se očekuje da primim metak za obe strane", "svet se promenio" i "radije bih otišla u zatvor nego primila metak ili dala podršku onome što verujem da je katastrofa za ovu zemlju".

"Ja sam sa njom", zaključila je, u referenci na slogan kampanje Trampove demokratske rivalke, Hilari Klinton.

FBI istražuje slučaj kao domaći terorizam

FBI istražuje pucnjavu u subotu kao mogući incident domaćeg terorizma, potvrdili su zvaničnici.

Specijalni agent FBI iz Pitsburga Kevin Rojek rekao je da Kruks nije imao poznatu istoriju mentalne bolesti i da njegova porodica sarađuje sa vlastima.

"Istražujemo njegovu pozadinu, njegove svakodnevne aktivnosti, bilo kakve pisane materijale i objave na društvenim mrežama koji bi mogli pomoći da identifikujemo šta je dovelo do ove pucnjave. I nismo videli ništa preteće", rekao je Rojek.

Predsednik Bajden je rekao da motiv napadača nije poznat.

"Pozivam sve, molim vas, ne pravite pretpostavke o njegovim motivima ili vezama", rekao je Bajden, koji je naredio nezavisni pregled nacionalne bezbednosti nakon pucnjave.

"Netačne tvrdnje člana Trampovog tima"

Tajna služba je takođe odbacila izveštaje da je Trampovom timu uskraćeno dodatno obezbeđenje.

"Postoji netačna tvrdnja da je član Trampovog tima tražio dodatne resurse za obezbeđenje i da su ti zahtevi odbijeni", rekao je portparol tajne službe Entoni Guljelmi u izjavi u nedelju. "To je apsolutno netačno. Zapravo, dodali smo resurse za zaštitu, tehnologiju i kapacitete kao deo povećanog tempa kampanjskih putovanja."

Uprkos pokušaju atentata, Tramp je potvrdio da će otići na Nacionalnu konvenciju republikanaca u Milvokiju u nedelju.

"Planirao sam da odložim put u Viskonsin i Nacionalnu konvenciju republikanaca za dva dana, ali sam upravo odlučio da ne mogu dozvoliti da me 'napadač' ili potencijalni atentator prisili da menjam raspored ili bilo šta drugo", napisao je Tramp na svojoj stranici Truth Social u nedelju. "Dakle, odlazim u Milvoki, kako je i planirano."

Tramp će biti formalno nominovan za predsednika tokom nedeljnog skupa, koji počinje u ponedeljak.

Govoreći za ABC prošle nedelje, gospođa Čitli je rekla da je "apsolutno sigurna" u pripreme agencije za Nacionalnu konvenciju republikanaca i Nacionalnu konvenciju demokrata u Čikagu u avgustu.

Rekla je da tajna služba radi sa lokalnom policijom u oba grada poslednjih godinu i po dana kako bi ublažila strane i domaće pretnje.

"Mislim da moramo biti sigurni kada procenjujemo rizik za obe, kao i za bilo koju drugu vrstu pretnje koja može doći do nas, bilo da je to usamljeni napadač, organizovani napad ili organizovana grupa", rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Video: Ličnosti sveta: Donald Tramp

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    15. jul 2024 | 14:41

    Ми две нацртане патке не бих поверила на чување директорки Тајне службе САД. А не најважнија штићена лица у Америци. Ово што се догодило Трампу у Пенсилванији, срећом без фаталног исхода, превазилази непрофесионализам. Пре само пар месеци био је прекинут ТВ програм једне америчке станице и у објави је између осталог упозорени да се не одлази на Трампиве скупове. Јер је и он тобоже непријатељ Украјине. То се десило након атентата на словачког премијера и смрти иранског председника. Дакле, вама сваки лудак може да прекине програм, да се не спроведе истрага, да вам се атентатор попне на кров и изврши стрељање. Овде није у питању антиваксерска завера, већ физичка заштита лица које је било на функцији председника САД и поново је председнички кандидат. Буквално се десио терористички чин на његовом митингу. Не знам, ако сте то договорили на тек завршеном самиту НАТО, да Трамп треба да буде стрељан, чему онда избори. Чему онда излазак на биралишта. У медијима је проглашен за Хитлера па је ваљда онда природно да неко убије Хитлера. Срам да вас буде. Оно што је Меланија Трамп написала је невероватан вапај да се престане са дехуманизацијом и саранизацијом њеног супруга. Али и свих политичара. Управо је акценат на томе да су то људи који имају вољене породице. И ако се један момак од 20 година инфицирао мржњом толиком да почини злочин , запитајте се колика је ваша одговорност. Уместо да негује математички таленат, постао је убица и терориста.

  • Kole

    15. jul 2024 | 17:48

    Neshvatljivo pored tolike tehnologije:dronovi,helikopteri i čuvena američka tajna služba da se ovo dogodi,ovo je ili namerno ili nesposobnost tajne službe.

  • H

    15. jul 2024 | 18:56

    Žena direktor tajne službe? Dokle ide glupost...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA