Nastavak ujdurme u Francuskoj: Levičari nikako da se dogovore oko formiranja vlade, ali ne pitaju se samo oni

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Emanuel Makron pritiska deo pobedničke koalicije da naprave dogovor s njegovim centristima

Levičarske partije u Francuskoj i dalje planiraju da formiraju zajedničku vladu nakon što su izašle kao najjači blok u parlamentu na vanrednim izborima, ali je malo verovatno da će se bilo kakav pakt dogoditi ove nedelje, rekao je u ponedeljak šef Socijalističke partije (PS), piše Reuters.

"Ništa se neće desiti pre 18. jula", rekao je Olivije For za televiziju France 2, misleći na datum kada bi novoizabrana Nacionalna skupština trebalo prvi put da se sastane.

Novi narodni fronta (NPF), brzo sastavljena alijansa koja se kreće od socijalista i zelenih do komunističke partije i krajnje leve, euroskeptične Nepokorene Francuske (LFI), pobedila je na parlamentarnim izborima ranije ovog meseca, ali je daleko od većine.

"Ima vremena, ne brinite", rekao je For.

Njegovi komentari, koji dolaze nakon nedelju dana razgovora unutar bloka koji nisu urodili plodom, označili su promenu tona.

Nakon iznenadne izborne pobede 7. jula, For i drugi lideri rekli su da su spremni da formiraju vladu i da će za nekoliko dana izabrati ime za mesto premijera. Međutim, od tada nije postignut napredak.

Predsednik Francuske Emanuel Makron prošle nedelje je pozvao glavne stranke u podeljenom francuskom parlamentu da formiraju koaliciju sposobnu da prikupi "čvrstu" većinu, vršeći pritisak na umerenije delove NPF da napuste LFI i pridruže se Makronovim centristima.

Čak i ako se levica dogovori oko imena koje će predložiti za šefa vlade, još nije jasno da li će Makron prihvatiti da postavi premijera iz njihovih redova, jer bi takvoj vladi nedostajalo oko 100 mesta u parlamentu za formiranje stabilne većine.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf u Abu Dabiju: Ovo je Etihad Arena: Srbija će protiv Drim tima igrati u "svemirskom brodu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA