Srbi na plaži na Kipru uhvatili veoma otrovnu ribu: U sebi ima najjači biološki toksin

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Na Kipru su vlasti započele organizaciju takmičenja u podvodnom ribolovu kako bi smanjile broj ovih riba, nudeći finansijske nagrade za njihovo uklanjanje

Naši turisti uhvatili su kamerom na Kipru veoma otrovnu ribu koja se zove "Srebrnasta naduvača". Ova vrste ribe je veoma otrovna zbog tetrodotoxina koji imaju u sebi, a koji je jedan od najjačih bioloških i toksina uopšte.

Međutim, ona pre svega predstavlja opasnost po morski ekosistem, manje po ljude. Da bi se čovek otrovao on mora da jede ovu vrstu ribe, a ona neće da ujeda ukoliko je čovek ne dira. Ne kreće se po plićacima, već samo u dubinama.

Na Kipru su vlasti započele organizaciju takmičenja u podvodnom ribolovu kako bi smanjile broj ovih riba, nudeći finansijske nagrade za njihovo uklanjanje.

Ovakve mere su deo šire strategije za kontrolu populacije invazivnih vrsta i zaštitu lokalnih ekosistema. Ova situacija zahteva hitne akcije za upravljanje i kontrolu širenja invazivnih vrsta kako bi se očuvala biološka raznovrsnost i stabilnost morskih ekosistema u Grčkoj i celom Mediteranu.

Morski toplotni talasi izazvani klimatskim promenama dovode do ugrožavajućih invazivnih riba i meduza u grčke vode, menjajući morski biodiverzitet. Klimatske promene prisiljavaju ribe iz Indijskog okeana i Pacifika da migriraju iz toplijih u hladnije vode, poput onih u Mediteranu, piše Nikana.gr.

Na svom putu prema zapadu, prolaze kroz Suecki kanal. Ove egzotične vrste koje dolaze iz istočnih voda nazivaju se invazivnim ribama, jer njihovo prisustvo i ponašanje narušavaju mediteranski morski ekosistem.

Invazivne vrste poput srebrnaste napuhače (Lagocephalus sceleratus) predstavljaju ozbiljan problem za lokalne ekosisteme. Ova riba nema prirodnih predatora u Mediteranu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA