Nakon atentata Ronald Regan na izborima ubedljivo pobedio: Da li isti scenario čeka i Trampa?

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Nesumnjivo je da mnogi misle da će dramatični događaj koji se juče dogodio "pogodovati" Trampu i njegovoj stranci

Poslednji pokušaj atentata na američkog predsednika ili kandidata za predsednika, sve do jučerašnjeg pokušaja atentata na Donalda Trampa, bio je u martu 1981. godine kada je Džon Hinkli Jr teško ranio tadašnjeg predsednika Ronalda Regana. Kako Nexa TV prenosi, tri godine kasnije, na izborima 1984. godine, popularnost ovog političara masovno je skočila i izbore je izgubio samo u jednoj, od 50 država.

Sa 73 godine, na tim izborima Regan je bio najstarija osoba koju je jedna od glavnih stranaka nominovala za predsednika, što je rekord koji je stajao do 2020. godine. Reganova kampanja je proizvela efikasnu televizijsku reklamu i vešto neutralisala zabrinutosti u vezi sa Reganovim godinama. Mondale je kritikovao Reganove ekonomske politike na osnovu ponude i budžetskih deficita. Takođe je zagovarao zamrzavanje nuklearnog naoružanja i ratifikaciju Amandmana o jednakim pravima.

Regan je pobedio u zemljotresnoj pobedi, osvojivši 525 elektorskih glasova, 49 država i 58,8% glasova birača. Mondale je osvojio 13 elektorskih glasova, 10 iz svoje države rodne Minnesote koju je dobio uz uski marginu od 0,18% i 3 iz Distrikta Kolumbija, koji je uvek glasao pretežno za demokratskog kandidata.

Ovo je bilo drugo najveće učešće u elektorskom koledžu od 1820. godine (i najveće za Republikance), kao i najviše broj elektorskih glasova koje je jedan kandidat ikada primio. Ovo je poslednji put da je neki kandidat dobio dvocifreni procenat glasova na izborima.

"U 1984. godini, nakon atentata na Ronalda Regana, ovako je protekla predsednička izborna trka", istakla je Nexa TV aludirajući na predstojeće izbore u Americi.

Nesumnjivo je da mnogi misle da će dramatični događaj koji se juče dogodio "pogodovati" Trampu i njegovoj stranci, a kakva će zapravo situacij biti preostaje nam da vidimo kroz par meseci.

(Telegraf.rs)

Video: Atenat na Donalda Trampa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA