Sve o napadaču na Trampa: Momak od 20 godina, bio republikanac, a onda ispalio 7 hitaca

 
J. P.
J. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Američka Federalna avioadministracija (FAA) je zatvorila vazdušni prostor iznad Bethel Parka, mesta gde je Kruks živeo

Osoba osumnjičena za pucnjavu na skupu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa je dvadesetogodišnji Tomas Metju Kruks, identitet je zvanično potvrdio FBI. Kruks je bio član Republikanske stranke kao i Tramp. Sigurnosne snage su ga ubile nakon što je pucao iz niske zgrade udaljene više od 100 metara od mesta gde je Tramp stajao. FBI još nije otkrio motiv napadača, a slučaj se istražuje kao pokušaj ubistva. Napadač je ubio jednu osobu, dok su dve druge u kritičnom stanju. Tramp je prošao sa ranom na uhu.

"FBI je preuzeo vođstvo u istrazi incidenta koji se desio danas u Butleru u Pensilvaniji, a koji se odnosi na bivšeg predsednika Donalda Trampa", saopštio je FBI, prenosi Blesk. 

Istraživanje pucnjave, u kojoj su dve osobe, uključujući napadača, izgubile život, dok je Tramp zadobio ranu na uhu, trenutno je u početnoj fazi. Napadač je bio član Republikanske stranke, prema podacima iz biračkog registra, objavio je The Washington Post.

Američka Federalna avioadministracija (FAA) je zatvorila vazdušni prostor iznad Bethel Parka, mesta gde je Kruks živeo. Bethel Park je predgrađe Pitsburga, udaljeno oko 70 kilometara od Butlera u Pensilvaniji, gde je došlo do pucnjave.

Reporteri CNN-a su izvestili da je FBI identifikovao osumnjičenog kao dvadesetogodišnjeg muškarca iz Pensilvanije. Na mestu zločina, policija je pronašla automatsku pušku, prema informacijama Reutersa. FBI je kasnije potvrdio da je reč o dvadesetogodišnjaku.

"FBI je identifikovao Tomasa Metjua Kruksa (20) iz Bethel Parka u Pensilvaniji kao osobu umešanu u pokušaj atentata na bivšeg predsednika Donalda Trumpa 13. jula u Butleru u Pensilvaniji", stoji u saopštenju. Na društvenim mrežama se šire snimci sa pucnjave.

Prema dostupnim informacijama, napadač je pucao sa velike udaljenosti iz niske zgrade. Svedoci tvrde da je ispalio oko sedam hitaca u kratkom vremenskom intervalu, nakon čega su ga sigurnosne snage likvidirale. Rojek je nazvao seriju pucnjeva "iznenađujućom".

Iako je Kruks bio registrovani republikanski glasač, CNN je izvestio da je u januaru 2021. godine donirao 15 dolara organizaciji koja prikuplja političke priloge, a koja podržava demokrate. AP je izvestio da je donacija poslata na dan Bajdenove inauguracije.


Tramp je na svojoj društvenoj mreži Truth Social zahvalio na "brzoj reakciji tajne službe i sigurnosnih snaga povodom pucnjave". Takođe je izrazio saučešće porodici ubijenog učesnika skupa i drugoj osobi koja je teško povređena.

Ministar unutrašnje bezbednosti Mejorkas je danas obećao da njegovo ministarstvo i Tajna služba sarađuju sa partnerima iz sigurnosnih snaga na istrazi pucnjave.

"U kontaktu smo sa predsednikom Bajdenom, bivšim predsednikom Trampom i njihovim kampanjama i preduzimamo sve moguće mere za njihovu bezbednost i zaštitu. Očuvanje sigurnosti predsedničkih kandidata i njihovih predizbornih događaja je jedan od najvažnijih prioriteta našeg ministarstva", uverio je Mejorkas.

(Telegraf.rs)

Video: Luna Pilić o filmu "Sveta porodica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA