Napad na Trampa prvi atentat posle pokušaja ubistva Ronalda Regana: Njegov napadač sa slobode dao intervju

 
J. P.
J. P.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 3

Pušten je na slobodu 2016. godine uz uslov da živi sa svojom majkom, da obavlja volonterski rad i da beleži istoriju pretraživanja na svom računaru. Vremenom, sud mu je dao više slobode

Ceo svet ostao je u šoku nakon što je tokom jučerašnjeg mitinga predsedničkog kandidata Donalda Trampa u Pensilvaniji došlo je do pucnjave, u kojoj je on ranjen u uvo. Ovo je prvi pokušaj ubistva predsednika ili predsedničkog kandidata od napada na Ronalda Regana 1981. godine.

U političkoj istoriji Amerike već nekoliko puta se dogodilo da su predsednici ili predsednički kandidati ranjeni, ali i ubijani. Jedan od najpoznatijih atentata jeste onaj iz 1963. godine kada je Džon F. Kenedi ubijen u Dalasu dok se vozio u predsedničkoj koloni sa suprugom Džeki.

Sve do jučerašnjeg napada na Trampa poslednji pokušaj atentata na predsednika SAD odigrao se u Vašingtonu 1981. kada je Ronald Regan teško ranjen iz vatrenog oružja. On je ranjen dok je išao ka svojoj limuzini nakon govora u hotelu Hilton.

Predsednika Regana pokušao je da ubije Džon Hinkli Džunior koji je verovao da će napad impresionirati glumicu Džodi Foster, za kojom je razvio erotomansku opsesiju nakon što ju je video u filmu Martina Skorsezea "Taksista" iz 1976. godine.

Regan je teško ranjen hicem iz revolvera koji je odskočio sa strane predsedničke limuzine i pogodio ga u levi pazuh, slomivši rebro, probivši pluća i izazivši ozbiljno unutrašnje krvarenje. Bio je blizu smrti po dolasku u bolnicu Univerziteta Džordž Vašington, ali je stabilizovan u šok sobi, a zatim je podvrgnut hitnoj operaciji. Oporavio se i otpušten je iz bolnice 11. aprila.

Nije bilo formalnog poziva na primenu sekcija 3 ili 4 25. amandmana Ustava (o potpisivanju potpredsednika dužnosti i ovlašćenja predsednika), iako je sekretar države Aleksandar Heg izjavio da je  "u kontroli" u Beloj kući dok potpredsednik Džordž H. V. Buš nije stigao iz Teksasa. Heg je bio četvrti u redu za nasleđivanje nakon Buša, predsednika Predstavničkog doma Tipa O'Nila i privremenog predsednika Senata Strom Thurmond.

Portparol Bele kuće Džejms Brejdi, agent Tajne službe Tim Makarti i policajac iz Vašingtona Tomas Delahanti takođe su ranjeni. Sva trojica su preživela, ali je Brejdi imao oštećenje mozga i bio je trajno onesposobljen. Njegova smrt 2014. godine smatrana je ubistvom jer je na kraju uzrokovana njegovom povredom.

Hinkli je proglašen nevinim zbog ludila u vezi sa optužbama za pokušaj atentata na predsednika. Ostao je smešten u bolnici Sveta Elizabeta, psihijatrijskoj ustanovi u Vašingtonu, do svog oslobađanja iz institucionalne psihijatrijske nege 10. septembra 2016. godine.


Ovo je bio poslednji put da je američki predsednik ili kandidat za predsednika bio povređen u pokušaju atentata do pokušaja atentata na Donalda Trampa 13. jula 2024. godine.

Hinkli posle 43 godine progovorio o napadu na Regana 

Džon Hinkli Jr je pre samo četiri meseca dao ekslkuzivan intervju za američki Wavy, gde je govorio o pokušaju ubistva Ronalda Regana, svojoj mentalnoj bolesti, ali i želji da nastavi dalje sa svojim životom.

"Veoma mi je žao i duboko se kajem zbog onoga što sam uradio 1981. godine", rekao je on.

Kako je Hinkli objasnio sa svojih 25 godina, kada je počinio ovaj zločin, bio je izolovan od svoje porodice, izolovan od Boga, živeo je sam i loše se snalazio. Taj način razmišljanja i opsesija glumicom Džodi Foster doveli su ga do pucnjave na Regana, kazao je.

"Uvek sam mislio da je on veliki čovek", rekao je Hinkli.

Proglašen je nevinim zbog ludila i proveo je sledeće 34 godine u psihijatrijskoj bolnici u Vašingtonu, prisustvujući brojnim terapijskim sesijama i uzimajući propisanu terapiju.

"Imao sam mnogo terapije, puno vremena napolju na teritoriji bolnice. Razvio sam koloniju mačaka u bolnici kada sam imao pravo da izlazim napolje. Brinuo sam se o mnogo mačaka i one su mi pomogle da prebrodim dan", priča on.

Pušten je na slobodu 2016. godine uz uslov da živi sa svojom majkom, da obavlja volonterski rad i da beleži istoriju pretraživanja na svom računaru. Vremenom, sud mu je dao više slobode.

"Od 2003. do 2016. godine, postepeno sam izlazio iz bolnice. Tri dana, pet dana, sedam dana. Tako sam se prilagođavao kako su godine prolazile", rekao je Hinkli.

Lekari koji su ga procenjivali svedočili su 2022. godine da Hinkli više nije pretnja. On veruje da je to dovoljan razlog zašto bi trebalo da može da se bavi muzikom koju, kako kaže, voli da stvara.

Iako Hinkli više nije obavezan da uzima bilo kakvu vrstu lekova, rekao je da ih i dalje uzima svakodnevno jer oseća da mu pomažu. Čovek koji je gotovo pre 43 godine ciljao na Regana sada se fokusira na muzičku karijeru.

"Živim u Vilijamsburgu i imam dobar život. Brinem se o svojoj mački, brinem se o sebi. Ne uznemiravam nikoga, samo sam dobar komšija, verujem", otkrio je.

Sve detalje o pokušaju atentata na Dondalda Trampa čitajte na našem BLOGU iz minuta u minut.

(Telegraf.rs)

Video: Beogradska nadbiskupija proslavila 100 godina postojanja: Prisustvovao Vučić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šoša

    14. jul 2024 | 12:34

    Ako se za nekoga političara može reći da je kontraverzan to je Tramp. On i njegove pristalice su onomad pokušale nasilan državni udar ne priznavajući rezultate izbora. Čudim se što je uopšte na slobodi a još čudnije je što je opet kandidat za predsednika.

  • Mihailović

    14. jul 2024 | 11:36

    "Odskočio"...pogodio ga rikošet !

  • Miloš

    14. jul 2024 | 15:39

    Lepo kaže ona poslovica "Kako seješ tako ćeš i da žanješ". On i njegov kult su napravili ovakvu atmosferu i eto mubsad rezultat.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA