Mračno i opasno novo poglavlje za američku politiku: Ko je kriv za pucnjavu na Donalda Trampa i šta posle?

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 8

Već su se pojavili neki partizanski pozivi za smirivanje retorike i nacionalno jedinstvo

Kiša metaka možda je samo zakačila Donalda Trampa u Pensilvaniji u subotu uveče, ali ubila je jednog učesnika skupa i kritično ranila još dvojicu. Iluzija o sigurnosti i bezbednosti u američkoj politici - izgrađena tokom decenija - dramatično je narušena, piše Antoni Zurher za BBC.

Nije bilo takvog dramatičnog čina nasilja usmerenog protiv predsednika ili predsedničkog kandidata od kada je Ronald Regan ranjen od strane Džona Hinklija mlađeg 1981. godine. Ovo nas vraća u tamnije vreme američke istorije, pre više od pola veka, kada su dva brata Kenedi - jedan predsednik, a drugi predsednički kandidat - pali od metaka atentatora. Vođe za građanska prava poput Medgara Eversa, Martina Lutera Kinga Juniora i Malkolma X-a takođe su izgubile svoje živote u političkom nasilju.

Kao i danas, 1960. su bile obeležene intenzivnom političkom polarizacijom i disfunkcijom, kada je jedno vatreno oružje i osoba spremna da ga upotrebi mogla da promeni tok istorije.

Teško je predvideti kakav će uticaj subotnji događaji imati na Ameriku - i njen politički diskurs. Već su se pojavili neki partizanski pozivi za smirivanje retorike i nacionalno jedinstvo.

Samo nekoliko sati nakon incidenta, predsednik Džo Bajden - Trampov verovatni protivnik u novembru - pojavio se pred kamerama u Delaveru kako bi dao izjavu novinarima.

"Nema mesta u Americi za ovakav vid nasilja. To je bolesno", rekao je. "Ne možemo biti ovakvi. Ne možemo to opravdati."

Kasnije je predsednik telefonom razgovarao sa bivšim predsednikom. Prekinuo je svoj vikend na plaži i kasno u subotu se vraća u Belu kuću.

Ali nasilje se takođe brzo prelilo u bespoštedni partizanski rovovski rat koji karakteriše američku politiku u poslednjih nekoliko decenija. Neki republikanski političari su optužili demokrate koji koriste dramatičnu retoriku o pretnji koju, kako kažu, bivši predsednik predstavlja američkoj demokratiji za napad.


"Centralna premisa Bajdenove kampanje je da je predsednik Donald Tramp autoritarni fašista koji se mora zaustaviti po svaku cenu", objavio je na društvenim medijima senator JD Vance iz Ohaja, koji je navodno na kratkoj listi za Trampovog potpredsedničkog kandidata. "Ta retorika direktno je dovela do pokušaja atentata na predsednika Trampa." Kris Lacivita, menadžer Trampove kampanje, izjavio je da "levo orijentisani aktivisti, demokratski donatori pa čak i Džo Bajden" treba da snose odgovornost na izborima u novembru za "odvratne izjave" koje su po njegovom mišljenju dovele do subotnjeg napada.

Demokrate se možda protive, ali mnogi na levoj strani su koristili sličan jezik kako bi opisali odgovornost desničarske retorike u mesecima pre gotovo fatalnog pucanja na kongresmanku Gabi Gifords 2011. godine u Arizoni.

Nasilje u Pensilvaniji nesumnjivo će baciti dugu senku na republikansku konvenciju koja počinje u ponedeljak. Protokoli za bezbednost će biti pooštreni, a protesti - i kontraprotesti - blizu mesta događaja mogli bi biti praćeni novim osećajem pretnje.

U međuvremenu, još jače nacionalno svetlo reflektora usmeriće se na kandidata stranke kada se pojavi na pozornici u četvrtak uveče.

Slike bivšeg predsednika, krvavog, sa podignutom pesnicom sigurno će postati okupljalište u Milvokiju. Republikanska stranka već je planirala da snaga i gruba muškost budu centralna tema, a subotnji incident će dati novu energiju tome.

"Ovo je borac kakav je Amerika potrebna!" napisao je Erik Tramp na društvenim medijima uz fotografiju svog oca nakon pucnjave. Američka Tajna služba takođe će se suočiti sa intenzivnom pažnjom zbog svog rukovanja bezbednošću na Trampovom skupu. Osoba sa visokokalibarskom puškom uspela je da dođe do gađanja udaljenosti od značajnog predsedničkog kandidata.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson obećava da će njegova komora sprovesti punu istragu. Ta istraživanja će potrajati. Ali za sada je jedna stvar jasna: u godini neizvesnih izbornih voda, politika Amerike je uzela nov, smrtonosan zaokret.

(Telegraf.rs)

Video: Luna Pilić o filmu "Sveta porodica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KKK

    14. jul 2024 | 09:37

    Navikli su oni da ubijaju sve one koji se ne slazu sa " njihovom politikom " ! Pocelo je sa Linkolnom , pa evo i Trampa ! WILD WEST !

  • Nikolas

    14. jul 2024 | 09:33

    ,DEMOKRATE, GURAJU SVET U RAT UZ BLAGOSLOV FINANSIJERA SVIH RATOVA U POSLEDNJA 3 VEKA-ZA NJIH JE RAT BIG BIZNIS -VLASNICI ZAPADA ILLUMINATI SA KAPITALOM OD 500 TRILIONA DOLARA-500 HILJADA MILIJARDI !!!

  • Gordi

    14. jul 2024 | 09:39

    Kad sam bio mali pričali su,e kakva je američka demokratija,kako ljudi dobro žive a politika ih neinteresuje tako da ni ne znaju ko im je predsednik.Kad ono pobiše se između sebe a koliko su zadojeni mržnjom je dokaz da se svega 4% Amerikanaca vezuju brakom između demokrata i republikanaca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA