Donald Tramp blog Foto: Tanjug/AP

Atentat na Trampa: Bivši predsednik SAD krvavog lica prebačen u bolnicu, napadač ubijen, oglasio se Bajden

 
 
 ≫ 
  • 8

Činjenice

  • Danas je, tokom mitinga predsedničkog kandidata Donalda Trampa, došlo do pucnjave u Pensilvaniji
  • Tramp je odmah pao, a agenti Tajne služe su ga okružili i zaštitili svojim telima, da bi ga ubrzo potom evakuisali i odvezli u bolnicu
  • Na Trampvom desnom uvetu i po licu bili su vidljivi tragovi krvi
  • Napadač je ubijen, a u pucnjavi je nastradala i jedna osoba iz publike, dok su dve teško povređene
Najnovije
05:28

Evo šta sve do sada znamo o pucnjavi na Trampovom skupu

Pucnjava na skupu bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa izazvala je veliku zabrinutost i osudu širom sveta dok vlasti istražuju incident javlja CNN.

Evo šta znamo do sada:

Šta se desilo: Pucnjava se dogodila u subotu popodne na skupu u Batleru, Pensilvanija. Napadač je ispalio više hitaca sa "izdignute pozicije" van skupa pre nego što ga je ubila Tajna služba, saopštila je agencija. Izvori iz policije kažu da je napadač bio na krovu zgrade. Video snimci pokazuju kako je Tramp brzo odveden od strane obezbeđenja sa krvlju na licu.

Svedočenja pristunih: Posetioci skupa opisali su posledice kao "pandemonijum", sa opštom zbunjenošću. Neki su prvobitno mislili da su zvukovi bili vatromet, dok su drugi opisali da su videli ljude pogođene pucnjavom.

Žrtve: Prema Tajnoj službi, incident je rezultirao najmanje jednom mrtvom osobom iz publike i dvoje kritično povređenih učesnika skupa. Napadač takođe nije preživeo.

Status Trampa: Portparol je rekao da je Tramp "dobro", a Tajna služba je potvrdila da je bezbedan. Bivši predsednik je na društvenim medijima objavio da je pogođen metkom u "gornji deo desnog uveta".

Istraga: Više federalnih agencija sada je uključeno, sa FBI-jem na licu mesta. Zvaničnici za sprovođenje zakona istražuju pucnjavu kao mogući pokušaj atentata.

Bajdenova izjava: Predsednik Džo Bajden razgovarao je sa Trampom nakon pucnjave. Bajden je ranije rekao da je zahvalan što je Tramp bezbedan. Osudio je pucnjavu i pozvao na jedinstvo zemlje, rekavši: "Nema mesta u Americi za ovakav vid nasilja." Bajden se vraća rano u Belu kuću iz Delavera kako bi nastavio sa informisanjem o pucnjavi.

Reakcije iz sveta: Lideri SAD-a i globalno su takođe reagovali osuđujući pucnjavu i izražavajući saučešće za žrtve.

05:17

Ovako su snajperisti Tajne službe ubili atentatora na Trampa: Čuli hice i odmah uzvratili

Jedan od parova snajperista Tajne službe bio je smešten na krovu obližnje zgrade.

04:59

FBI pokrenuo istragu o pokušaju ubistva Donalda Trampa

"FBI je preuzeo ulogu vodeće federalne agencije za sprovođenje zakona u istrazi incidenta koji se dogodio ranije danas u Batleru, Pensilvanija, u vezi sa bivšim predsednikom Donaldom Trampom", saopštio je FBI u saopštenju u subotu uveče, koje je dobila Fox News Digital.

"Specijalni agenti FBI kancelarije u Pitsburgu odmah su reagovali, uključujući članove tima za krizne situacije i tehničare za odgovor na dokaze. Nastavićemo da podržavamo ovu istragu sa svim resursima FBI, zajedno sa našim partnerima iz Tajne službe i državnih i lokalnih policijskih agencija", navodi se u saopštenju.

"Svi koji imaju informacije koje bi mogle pomoći u istrazi pozvani su da se jave našoj liniji za prijavljivanje na broj 1-800-CALL-FBI."

04:56

Tramp otpušten iz bolnice

Donald Tramp je otpušten iz bolnice u okolini Pitsburga kasno u subotu, nakon što je povređen tokom pucnjave na svom skupu ranije tog dana.

Lokalni ABC partner je izvestio da je otpušten malo posle 21 čas po istočnom vremenu, a Fox News Digital je potvrdio da je predviđeni republikanski kandidat zaista napustio bolnicu.

Navodno je Tramp bio lečen u Opštoj bolnici Alejni u Pitsburgu, koja ima centar za traumu nivoa I i nalazi se oko 45 minuta južno od Poljoprivrednog sajma u Batleru gde je održan skup.

04:49

Nema naznaka o stranoj umešanosti

Nema znakova da je pucnjava na Trampovom skupu imala veze sa stranim akterima, prema američkom zvaničniku citiranom od strane NBC News.

04:46

Bajden razgovarao sa Trampom

Predsednik SAD Džo Bajden razgovarao je sa Donaldom Trampom u subotu nakon pucnjave na skupu bivšeg predsednika, saopštila je Bela kuća.

Bajden je takođe razgovarao sa guvernerom Pensilvanije Džošom Šapirom i gradonačelnikom Batlera Bobom Dandojem.

"Večeras se predsednik vraća u Vašington DC. Sutra ujutro u Beloj kući dobiće ažuriranu informaciju od zvaničnika za nacionalnu bezbednost i pravosuđa", rekao je zvaničnik Bele kuće u saopštenju.

04:44

Ovako izgleda mesto na kom je pokušan atentata na Trampa nakon evakuacije njegovih pristalica

04:01

Na snimku pokušaja atentata na Trampa čuju se reči posle koje je svima laknulo

Obratite pažnju na 49 sekundu!

03:36

Nacionalna konvencija Republikanske stranke u ponedeljak, nema pomeranja

Nacionalna konvencija Republikanske stranke će početi u ponedeljak kao što je i planirano, izjavio je zvaničnik te stranke.

Pucnjava na Trampovom skupu u subotu uveče neće promeniti planove za zvanično nominovanje bivšeg predsednika u Milvokiju.

"Konvencija će se nastaviti prema planu," rekao je visoki zvaničnik Republikanske stranke CNN-u u subotu uveče.

03:34

Najavljeno saslušanje direktorke Tajne službe

Predsednik Odbora za nadzor Doma, Džejms Komer, izjavio je da je kontaktirao Tajnu službu za brifing i pozvao direktorku Kimberli Čitl da se pojavi na saslušanju.

Odbor za nadzor će uskoro poslati zvaničan poziv, rekao je Komer u saopštenju u subotu uveče.

"Hvala hrabrim članovima Tajne službe koji su stavili svoje živote na rizik da bi zaštitili predsednika Trampa i američke patriote u publici koji su pomogli nedužnim žrtvama", rekao je republikanac iz Kentakija.

"Politčko nasilje u svakom obliku je neameričko i neprihvatljivo. Postoji mnogo pitanja i Amerikanci zahtevaju odgovore."

03:31

Analitičar objasnio hice koji su se čuli na mitingu

Džon Miler, bivši zamenik komesara za obaveštajne poslove i borbu protiv terorizma njujorške policije, objasnio je za CNN pucnjeve koji su se čuli na Trampovom mitingu, a kojih je bilo oko deset.

Kako je rekao, prva tri je najverovatnije ispalio snajperista, a potom je nakon veoma kratke pauze usledio pet do sedam novih hitaca.

"To su najverovatnije bili snajperisti Tajne službe, koji su i neutralisali snajperistu", rekao je on.

03:24

Šok u Beloj kući

Zvaničnici Bele kuće sa šokom su reagovali na pucnjavu na Trampovom skupu u subotu popodne, prema izjavi visokog zvaničnika administracije.

"To je zaista strašno", rekao je zvaničnik, dodajući da su vlasti nastojale "da budu odgovorne i ozbiljne".

"To nikada ne bi trebalo da se dogodi. To je neprihvatljivo", rekli su CNN-u.

03:18

Oni su ubili snajperistu koji je pucao na Trampa: Oglasila se Tajna služba sa detaljima o pokušaju atentata

Tajna služba se oglasila o pokušaju ubistva bivšeg predsednika SAD.

03:00

Oglasio se Tramp: Uputio saučešća porodicama žrtava, pa otkrio gde je ranjen i u kakvom je stanju

Bivši predsednik SAD Donald Tramp oglasio se saopštenjem nakon pokušaja atentata na njegovom skupu u Pensilvaniji.

02:59

I Borelj osudio napad

Povodom napada na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Pensilvaniji, oglasio se i visoki predstavnik Evropske unije zadužen za spoljne poslove Žozep Borelj.

02:45

Tužilac: Haos na mestu pucnjave

Okružni tužilac okruga Butler, Richard Goldinger, nazvao je mesto pucnjave na skupu Donalda Trampa u Pensilvaniji "haotičnim".

"Stvarno je ludnica trenutno", rekao je on za CNN.

Dodao je da ne zna broj ljudi koji su još na mestu incidenta i da vlasti nemaju nikakve informacije o identitetu navodnog napadača.

Goldinger je rekao da se okrug Batler nalazi direktno severno od okruga Alegejni, gde je smešten Pitsburg. Rekao je da je okrug oko 65% republikanski i delimično ruralan.

02:40

Brojne reakcije iz SAD i sveta: Oglasili se Mask, Starmer, Netanjahu...

Brojne ličnosti iz SAD i sveta oglasile su se povodom pokušaja atentata na Donalda Trampa.

02:37

FBi na licu mesta, radi sa Tajnom službom na istrazi

Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) su na mestu pucnjave u Pensilvaniji, javlja CNN.

FBI će "nastaviti da radi zajedno sa američkom Tajnom službom kako istraga bude napredovala," navela je ta agencija u saopštenju.

02:32

Poznato odakle je pucano na Trampa: "Bilo je nekoliko stotina metara udaljenosti"

Tri izvora iz policije potvdila su za CNN da je napadač bio izvan mesta održavanja skupa bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa u Pensilvaniji.

02:31

Oglasila se i Nensi Pelosi

Bivša predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi oglasila se nakon oružanog napada na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

02:24

Bajden se obraća naciji!

Predsednik SAD Džo Bajden će se obratiti naciji posle današnjeg atentata na republikanskog kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, Donalda Trampa.

02:07

"Videli smo čoveka sa puškom kako puzi po krovu": Pročitajte dobro izjave svedoka atentata na Donalda Trampa

Svedok atentata na bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa rekao je da je "video čoveka sa puškom kako se penje po krovu susedne zgrade".

02:02

Oglasio se Bajden posle atentata na Donalda Trampa: Poruka je više nego jasna

Predsednik SAD Džo Bajden oglasio se povodom napada na Trampa.

01:59

Tužilac: Agenti Tajne službe ubili napadača, nastradala još jedna osoba, druga teško povređena

Jedna osoba iz publike i napadač ubijeni su u pucnjavi na mitingu Donalda Trampa u Pensilvaniji, izjavio je tužilac okriuga batler Ričard Goldinger.

On je dodao da će Tramp biti u redu i da su ga sa lica mesta sklonili agenti Tajne službe.

Tužilac je rekao i da je jedna osoba iz publike teško povređena.

01:56

Oglasio se i Barak Obama

Bivši predsednik SAD Barak Obama reagovao je na pucnjavu na skupu bivšeg predsednika Trampa u subotu osudom političkog nasilja i izražavanjem olakšanja zbog Trampove bezbednosti.

"Apsolutno nema mesta za političko nasilje u našoj demokratiji," rekao je Obama u izjavi objavljenoj ubrzo nakon incidenta.

"Iako još ne znamo tačno šta se desilo, svima bi trebalo da buded lakše što bivši predsednik Tramp nije ozbiljno povređen i da iskoristimo ovaj trenutak da se ponovo posvetimo pristojnosti i poštovanju u našoj politici. Mišel i ja mu želimo brz oporavak."

01:50

Buš: "Kukavički napad"

Bivši predsednik SAD Džordž V. Buš izjavio je da je "zahvalan" što je bivši predsednik Donald Tramp bezbedan.

"Lora i ja smo zahvalni što je predsednik Tramp bezbedan nakon kukavičkog napada na njegov život. I pohvaljujemo muškarce i žene iz Tajne službe za njihovu brzu reakciju," naveo je Buš u svojoj izjavi.

01:44

Ovo je trenutak napada na Trampa

01:43

Potpredsednica SAD Kamala Haris obaveštena o incidentu

Prema informacijama iz njenog kabineta, potpredsednica SAD Kamala Haris obaveštena je o incidentu na skupu bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Haris je na putu za Vašington, DC, nakon zaustavljanja u kampanji u Filadelfiji.

01:39

Pogledajte izbliza ranu na glavi Donalda Trampa: Ovde se vidi gde je pogođen

Donald Tramp je pogođen u uvo u atentatu koji se desio na mitingu u Pensilvaniji, kad je bivši predsednik SAD svojim pratiocima govorio o predstojećim predsedničkim izborima.

01:33

Ubijen napadač, nastradala i osoba iz publike

Napadač na Donalda Trampa je likvidiran nekoliko trenutaka pošto su se čuli pucnji i pošto je on udaljen sa bine.

01:30

Tramp u bolnici, ukazuju mu pomoć posle pucnjave na mitingu u Pensilvaniji

Bivši predsenik SAD u pratnji Tajne službe prebačen u bolnicu.

01:21

Reakcija guvernera Pensilvanije

Guverner Pensilvanije Džoš Šapiro je na Tviteru osudio nasilje usmereno prema bilo kojoj političkoj partiji ili političkom lideru, naglašavajući da takvo ponašanje nije prihvatljivo u Pensilvaniji niti u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Nasilje usmereno prema bilo kojoj političkoj partiji ili političkom lideru je apsolutno neprihvatljivo. Tome nema mesta ni u Pensilvaniji ni u Sjedinjenim Državama. Informisan sam o situaciji. Policija Pensilvanije je na licu mesta u okrugu Batler i sarađuje sa našim saveznim i lokalnim partnerima," napisao je Šapiro.

01:18

Prvo obraćanje republikanaca

Republikanski senator iz Ohaja, Dž. D. Vens, rekao je u objavi na društvenoj mreži X: "Svi se pridružite u molitvi za našeg predsednika Trampa i sve prisutne na tom mitingu. Nadam se da su svi dobro."

01:18

Čulo se deset hitaca?

Navodno, čulo se deset hitaca.

Stepen Trampovih povreda trenutno nije poznat.

01:16

Pucnjava tokom mitinga Donalda Trampa u Pensilvaniji

Na mitingu Donalda Trampa u Pensilvaniji začula se pucnjava, pri čemu je bivši predsednik hitno sklonjen sa bine od strane obezbeđenja.

Tramp je, dok je držao govor, izgledao kao da je pao na zemlju. Brzo je okružen agentima Tajne službe i ostao je na zemlji oko minut. Zatim je ustao, podigao pesnicu u vazduh, pre nego što je sklonjen sa bine i odveden u vozilo, koje je brzo napustilo mesto događaja.

Video snimak je navodno prikazao krv na njegovom uhu dok su ga odvodili.

Video: Ličnosti sveta: Donald Tramp

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    14. jul 2024 | 00:56

    tako je bre kralju. drzi se. SRBIJA JE UZ TEBE! i da skines ovog ovde.

  • Zox

    14. jul 2024 | 00:50

    Nekom neodgovara da se prekine rat u Ukrajini, zato Putine šalji nuklearke, da se završi jednom zauvek.

  • Kojot

    14. jul 2024 | 07:24

    Američka demokratija.Ako nisi sa nama,ne trebaš da živiš...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA