Premijer Kristerson: Švedska zatvorila istragu o napadu na Severni tok

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 4

Gasovodi Severni tok 1 i 2, koji transportuju gas ispod Baltičkog mora, oštećeni su sa više eksplozija u švedskoj i danskoj ekonomskoj zoni u septembru 2022.

Švedska je zatvorila istragu o napadu na gasovod Severni tok 2022. godine, jer, prema rečima premijera Ulfa Kristersona, istražitelji nisu mogli da pripišu krivicu ikome, ili da identifikuju osumnjičene.

Kristerson je za magazin Tajm rekao da ne može da govori o detaljima istrage, ali je dodao da je istraga zatvorena.

"Imali smo zvaničnu istragu jer se sve dogodilo u švedskoj ekonomskoj zoni. Istraga je urađena na prilično tradicionalan način, i zaključeno je da nisu mogli nikoga da okrive za ovo. Nisu imali dovoljno dokaza. Tako da je za nas slučaj zatvoren", poručio je on.

Kristerson tvrdi i da je Švedska bila na meti Rusije, naročito u oblasti sajber napada.

"Švedska beleži mnogo pokušaja, posebno sajber napada, kao i pokušaje širenja dezinformacija i lažnih narativa. Primetili smo da je Švedska pominjana u tim planovima, ali još nisu zabeležene konkretne aktivnosti. Svesni smo da Švedska može biti meta za takve sabotaže", istakao je Kristerson.

Gasovodi Severni tok 1 i 2, koji transportuju gas ispod Baltičkog mora, oštećeni su sa više eksplozija u švedskoj i danskoj ekonomskoj zoni u septembru 2022. godine.

Danska policija zatvorila je u februaru istragu o sabotaži Severnog toka, što je Kremlj oštro kritkovao.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Snimak privođenja Grete Tunberg u Liceratu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA