Reuters: Izrael pokušao da izvrši atentat na šefa Hamasa, u napadu stradala 71 osoba, skoro 300 povređenih

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Oružane snage Izraela oglasile su se na društvenoj mreži X i podelile informacije o ovom događaju

Izraelski vazdušni napad ciljao je vojnog šefa Hamasa, Mohameda Deifa, u Gazi u subotu, izjavio je jedan bezbednosni zvaničnik, a Izraelski vojni radio je potvrdio. U napadu koji je zdravstveni zvaničnik enklave naveo da je ubio najmanje 71 Palestinca, nije bilo jasno da li je Deif ubijen, kako je rekao jedan bezbednosni zvaničnik. Vojska je rekla da se Deif skrivao u zgradi u humanitarnoj Al Mawasi zoni zapadno od grada južnog Han Younis

Kako prenosi Rojters, Mohamed Deif bio je jedan od glavnih organizatora napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je izazvao rat u Gazi. Preživeo je sedam izraelskih pokušaja atentata, poslednji u 2021. godini, i decenijama je bio na vrhu liste najtraženijih od strane Izraela. Ministar odbrane Izraela Joav Galant održavao je posebne konsultacije, saopštila je njegova kancelarija, u svetlu "dešavanja u Gazi". Bilo je nejasno kako će ovaj napad uticati na pregovore o primirju koji su u toku u Dohi i Kairu.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je najmanje 71 Palestinac poginuo u ovom napadu, a 289 je povređeno. Kancelarija za medije kojom upravlja Hamas saopštila je da je najmanje 100 ljudi poginulo i ranjeno, uključujući članove Civilne službe za hitne intervencije. Izraelska vojska je saopštila da istražuje ove izveštaje.

Visoki zvaničnik Hamasa nije potvrdio da li je Deif bio prisutan i nazvao je izraelske tvrdnje "besmislenim".

"Svi mučenici su civili, a ono što se dogodilo je ozbiljno eskaliranje rata genocida, podržanog američkom podrškom i svetskom tišinom", rekao je Abu Zuhri za Reuters, dodajući da udarac pokazuje da Izrael nije zainteresovan za postizanje sporazuma o primirju.

U zajedničkoj operaciji IDF-a i ISA-e, utemeljenoj na preciznim obaveštajnim saznanjima, Južni komand IDF-a i IAF izveli su napad na području gde su se skrivala dvojica visokih terorista Hamasa i dodatni teroristi među civilima. Napad se dogodio na otvorenom prostoru okruženom drvećem, nekoliko zgrada i šupama.

Oružane snage Izraela oglasile su se na društvenoj mreži X i podelile informacije o ovom događaju.

Kako se može videti na slici, ceo jedan kružni deo šume je nestao, doslovno je sravnjen sa zemljom.

(Telegraf.rs)

Video: Dačić: Naš herojski pripadnik Žandarmerije Miloš izašao iz bolnice nakon uspešne operacije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    14. jul 2024 | 01:07

    Неће пуно времена проћи кад ће на видело изаћи истина. У нападу Хамаса није страдало нит отето људи колико наводи Израел! Исто као код нас - рођен у Сарај'ву, убијен у Сребреници а живим у Њемачкој ! Живи били па видели!!!

  • Гаргамел

    14. jul 2024 | 01:05

    Западна школа, изазвали реакцију и онда врше геноцид! Исто је било и у Сребреници, Србима изнудили акцију ...

  • Гаргамел

    14. jul 2024 | 01:03

    Америчка школа ... глуме специјалце а на цивиле бацају бомбе ! Сутра ће снимати филмове и причати приче како су ловили терористе !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA