Tri radnika sa farme živine zaražena ptičjim gripom: "Rizik da se proširi nizak, ali ostaje strah..."

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Oni su prilikom uništavanja živine na farmi pokazali blage simptome, uključujući konjuktivitis (pink eye) i uobičajene respiratorne infekcije, saopštila je agencija.

Sumnja se da su se tri radnika sa farme živine iz severoistočnog Kolorada zarazila ptičjim gripom, saopštili su u petak državni i savezni zdravstveni zvaničnici.

Troje radnika je testirano i preliminarno pozitivno na H5N1, poznat i kao avijarna influenca, dok su radili u "komercijalnoj farmi za proizvodnju jaja," navodi se u izjavi Odeljenja za javno zdravlje i životnu sredinu Kolorada.

Oni su prilikom uništavanja živine na farmi pokazali blage simptome, uključujući konjuktivitis (pink eye) i uobičajene respiratorne infekcije, saopštila je agencija. Niko od njih nije morao biti hospitalizovan.

Uzorci su poslati Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) radi potvrđivanja testa.

CDC je naveo da su trojica radnika radila "u objektu za živinu koji je zahvaćen epidemijom H5N1 virusa koji cirkuliše među divljim pticama i izaziva višedržavne epidemije kod mlečnih krava i živine."

U SAD-u su od marta potvrđena četiri slučaja ptičjeg gripa kod ljudi, svi među poljoprivrednicima, od kojih su dva u Mičigenu, jedan u Teksasu i jedan u Koloradu, saopštio je CDC.

U poslednjem slučaju, radnik sa farme iz severnog Kolorada dobio je konjuktivitis nakon direktnog kontakta sa stokom koja je bila zaražena ptičjim gripom, ranije je izvestilo CDPHE.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD-a, do sada je ove godine potvrđeno izbijanje ptičjeg gripa u 152 stada goveda.

CDC je naveo da rizik po javnost od ptičjeg gripa ostaje nizak, napominjući da "nema znakova neočekivanog povećanja aktivnosti gripa u Koloradu ili u drugim državama pogođenim epidemijama H5 ptičjeg gripa kod krava i živine."

Međutim, dodao je da "ljudske infekcije ovim novim virusom gripa (i drugima) zabrinjavaju zbog potencijala da izazovu tešku bolest".

Kako prenosi cbsnews, savezni zvaničnici razmatraju kada i da li će rasporediti 4,8 miliona doza vakcine protiv ptičjeg gripa. Finska je prošlog meseca najavila da će ponuditi vakcine radnicima koji bi mogli biti izloženi virusu.

(Telegraf.rs)

Video: Bebi Dol danas sahranjuje majku: Stigla na groblje, posle dugo vremena je u javnosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    13. jul 2024 | 13:36

    Već razvijaju mRNA vakcinu za ljude protiv ptičjeg gripa a u oktobru će biti konferencija o tome šta raditi ako izbije pandemija... Zvuči poznato?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA