SAD dobile automate za municiju, rade 24/7: Stoje u prodavnicama, "jednostavne su za korišćenje, kao bankomat"

 
E. S.
E. S.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

U prodavnici Amerikanci sada mogu da kupe i municiju

Neke prodavnice prehrambenih proizvoda u SAD imaju nešto neobično na zalihama - pristup mecima 24/7. Kompanija "American Rounds" sa sedištem u Teksasu instalira mašine za prodaju municije u prodavnicama kako bi obezbedila non-stop pristup municiji za vatreno oružje, što je potez za koji kompanija kaže da će "redefinisati pogodnost kupovine municije", dok kritičari izražavaju zabrinutost zbog rizika od nasilja.

- Naši automatizovani dozatori municije su dostupni 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, osiguravajući da možete da kupujete municiju po sopstvenom rasporedu, bez ograničenja radnog vremena prodavnica i dugih redova. Naše mašine su jednostavne za korišćenje, kao bankomat - navode iz kompanije.

Mašine su trenutno dostupne na šest lokacija u tri države - Oklahomi, Alabami i Teksasu.

Prema informacijama Instituta za zakonodavnu akciju Nacionalnog streljačkog udruženja Amerike, u te tri države nije potrebna dozvola za kupovinu oružja, te vlasnici ne moraju ni da registruju oružje koje poseduju.

Kompanija kaže da je "bezbednost najvažnija" kada su u pitanju njihove mašine, koje su opremljene AI tehnologijom koja sadrži "softver za skeniranje kartica i prepoznavanje lica kako bi se pažljivo proverio identitet i starost svakog kupca".

Izvršni direktor "American Rounds" Grant Magers rekao je za Asošijeted pres da je kompanija, iako je "veoma pro-drugi amandman", takođe "za odgovorno posedovanje oružja". On je rekao da mašine zahtevaju da svi kupci imaju najmanje 21 godinu, što je u skladu sa saveznim zakonom i da će kupci morati da skeniraju svoje vozačke dozvole za potvrdu starosti, što se potvrđuje skeniranjem lica.

- Celo iskustvo traje minut i po kada se upoznate sa mašinom - rekao je on, dodajući da postoje planovi za proširenje mašina u Teksasu i Koloradu u narednim nedeljama.

Viši potpredsednik za zakon i politiku kompanije Everitovn for Gun Safeti Nik Suplina rekao je za AP da inovacije kao što je automat za prodaju "obećavaju mere bezbednosti koje pripadaju prodavnicama oružja, a ne mestu gde kupujete mleko za svoju decu".

- U zemlji koja je puna oružja i municije, gde je oružje vodeći uzrok smrti dece, ne moramo dalje da normalizujemo prodaju i promociju takve vrste proizvoda - relap ke Suplina.

Aparati za municiju dolaze samo nekoliko nedelja nakon što je američki generalni hirurg dr Vivek Murti proglasio nasilje oružjem javnozdravstvenom krizom, rekavši da je to problem koji treba da se reši "u domenu javnog zdravlja, na način na koji smo radili sa pušenjem pre više od pola veka".

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti izvestili su u junu da su stope povreda vatrenim oružjem prošle godine ostale veće od nivoa viđenih pre pandemije COVID-19, posebno među zajednicama crnaca i latinoamerikanaca. Okruzi sa ozbiljnim stambenim problemima imali su konzistentno veće stope povreda vatrenim oružjem, a stopa povreda vatrenim oružjem kod dece i tinejdžera mlađih od 14 godina zabeležila je "najveću upornu visinu" prošle godine, navedeno je u izveštaju.

(Telegraf.rs)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA