Poljska razmatra obaranje ruskih raketa: "To je opasna ideja, može izazvati reakciju Rusije"

 
A. G.
A. G.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Sikorski je priznao da je tako kratak vremenski period Poljskoj dao malo vremena da reaguje

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski rekao je da Varšava razmatra predlog Kijeva da obori ruske rakete usmerene ka poljskoj teritoriji dok su još u ukrajinskom vazdušnom prostoru. Kako prenosi Bi-Bi-Si, predlog je uključen u sporazum o zajedničkoj odbrani između dve zemlje potpisan tokom posete predsednika Volodimira Zelenskog Varšavi ranije ove nedelje.

- U ovoj fazi, ovo je ideja. Ono što naš dogovor kaže je da ćemo istražiti ovu ideju - rekao je Sikorski za Američki institut za preduzetništvo u Vašingtonu. On je rekao da su neke ruske rakete ispaljene iz oblasti Sankt Peterburga ka ukrajinskim ciljevima u blizini zapadnog grada Lavova, nedaleko od poljske granice, prešle Belorusiju i ušle u vazdušni prostor Poljske oko 40 sekundi pre nego što su se okrenule ka svojim ciljevima u Ukrajini.

Ruske rakete često narušavaju poljski vazdušni prostor pre nego što uđu u Ukrajinu

Sikorski je priznao da je tako kratak vremenski period Poljskoj dao malo vremena da reaguje. Međutim, predlog bi teoretski obuhvatio svaku raketu koja pređe zapadnu Ukrajinu u pravcu Poljske.

- Mi smo zemlja na prvoj liniji fronta i ruske rakete narušavaju naš vazdušni prostor. Pretpostavljamo greškom - rekao je Sikorski.

- Naša dilema je sledeća. Ako ih obaramo tek kada uđu u naš vazdušni prostor, krhotine predstavljaju pretnju našim građanima i našoj imovini. S druge strane, to bi značajno pomoglo Ukrajincima - dodaje on.

- Po mom mišljenju, to je samoodbrana, ali mi istražujemo tu ideju - rekao je Sikorski.

Kako prenosi Index.hr, Sikorski je rekao da je nenaoružana ruska raketa pala u blizini njegove kuće u Bidgošču, oko 500 kilometara od beloruske granice, a da niko nije povredio, u decembru 2022. Dva državljanina Poljske su poginula od ruševina kada je Ukrajina oborila ruski projektil u blizini granice sa Poljskom mesec dana ranije.

Ranije ove nedelje, poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš rekao je da će Varšava konsultovati svoje NATO saveznike i tražiti njihovu saglasnost pre nego što pokuša da obori bilo koju rusku raketu.

- Ako takva odluka postoji, to može biti samo saveznička odluka. To nikada neće biti individualna odluka - rekao je Kosiniak-Kamiz za poljsku TVN na samitu NATO-a u Vašingtonu.

Analitičar: To je opasna ideja koja bi mogla da izazove reakciju Rusije

- Ključno je mišljenje SAD koje su prilično skeptične po ovom pitanju, tako da Poljska sigurno neće sama doneti takvu odluku - dodao je on.

Marek Svierczinski, analitičar odbrane za Politiku insajt, rekao je za BBC da bi se ta ideja mogla pokazati opasnom za Poljsku.

- Bez jake savezničke podrške, koje nema, ovaj predlog je veoma rizičan - rekao je on.

- Pogotovo kada uzmemo u obzir naše sposobnosti protivvazdušne odbrane i činjenicu da bismo mogli biti podložni nekoj vrsti ruskog odgovora - dodaje on.

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Poljska je isporučila Ukrajini 44 paketa oružja i municije, uključujući više od 250 tenkova, borbenih aviona MiG-29, jurišnih helikoptera, artiljerijskih sistema i prenosivih PVO raketnih sistema vrednih više.

(Telegraf.rs)

Video: Šerif pokrenuo crveno belu mašinu: Zvezda avodi protiv Sočija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Z

    13. jul 2024 | 10:17

    Ovi su definitivno rijesili da nestanu sa olanete Zemlje! Bravo! Prvo su Poljaci svasta radili po Rusiji u srednjem vjeku ,pa su im ovi vratili cim su mogli -nema te mrznje koja prijeti da zbrise citavu naciju i teritoriju za narednih 300 godina jer ovo nece biti Nagasaki i Hirosima nego 100 puta jace!

  • Jovan Ktć

    13. jul 2024 | 11:59

    Može li neko da objasni ovoliku želju Poljaka da se uključi u rat sa Rusijom. Oni prosto jedva čekaju da se to dogodi, i to sada kada se ekonomski razvijaju i žive dobro. Teško je to razumeti, tu iskonsku mržnju jaču od razuma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA