Politico: "Habsburško carstvo uzvraća udarac"! Ovako je Orban okupio evropsku desnicu

 
S. Ž.
S. Ž.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

"Stvaramo političku formaciju koja će po mom sudu uzleteti poput rakete i veoma brzo postati najveća skupina evropske desnice. Nebo je granica", kazao je Orban

Patriote za Evropu, nova desničarska grupacija u Evropskom parlamentu osnovana na inicijativu Viktora Orbana, habsburška je koalicija koja će mađarskom premijeru pružiti željenu evropsku platformu, piše Politico.

Orban je okupio staru evropsku družinu koju poštovaoci nazivaju "k. u. k.", ali je mnogo poznatija kao Habsburška Monarhija.

Usred opsežnog medijskog izveštavanja o spletkama mađarskog premijera proteklih dana, jedna od najzanimljivijih je bila njegova najava o osnivanju Patriota za Evropu, nove političke grupacije tvrde desnice u Evropskom parlamentu.

Stojeći u središtu Beča pored svojih desničarskih kolega iz Austrije i Češke, Orban je 30. juna objavio osnivanje svog novog kluba (s članovima iz nekadašnjih temeljnih habsburških zemalja: Austrije, Češke i Ugarske) i odmah je bilo jasno ko će biti na čelu.

"Stvaramo političku formaciju koja će po mom sudu uzleteti poput rakete i veoma brzo postati najveća skupina evropske desnice. Nebo je granica", kazao je Orban.

Ko je sve u u toj "grupici"?

Francusko Nacionalno okupljanje i italijanska Liga su se u ponedeljak pridružile Patriotama, nakon što su isto učinile istaknute desničarske stranke od Španije do Nizozemske.

Premda će Francuzi imati najveći broj zastupnika u klubu, Orban i njegovi habsburški saveznici na koncu bi mogli njome dominirati ako im pođe za rukom pridobiti u članstvo populističke stranke iz Slovenije i Slovačke, što se čini vrlo verovatnim.

S obzirom na činjenicu da je vrsta nacionalizma za koji se Patriote zalažu dovela do uništenja Habsburške Monarhije 1918, njihov savez predstavlja svojevrsno iznenađenje.

Orban kao uzor

Možda jedina stvar koja je dosad spajala ove političare bilo je uzajamno nepovjerenje.

Austrijska Slobodarska stranka, na primer, provela je više decenija tražeći češku odštetu zbog Austrijanaca koji su razvlašteni i izbačeni iz bivše Čehoslovačke nakon Drugog svjetskog rata. Istovremeno, jedno od rijetkih pitanja oko kojeg su se Česi, Slovaci, Mađari i Slovenci mogli složiti jest koliko su Austrijanci oholi.

Zašto se onda odjednom drže za ruke? Jednom rečju: Orban. Iako ispod površine i dalje postoji mnogo nepovjerenja, populisti iz te regije znaju prepoznati recept za uspjeh kada ga vide.

Fico nahvalio Orbana

Što god neko mislio o prepredenom mađarskom vođi i njegovoj prošlonedeljnoj shuttle diplomaciji u sklopu koje je obišao Kijev, Moskvu i Peking, ne može se poreći da postiže rezultate bolje od očekivanih. U desničarskim krugovima srednje Evrope, u Orbanu vide uzor.

Nakon što je čuo o Orbanovom putovanju u Moskvu u petak, slovački populistički premijer Robert Fico, koji je nedavno preživeo pokušaj atentata, imao je samo reči hvale.

"Želim čestitati mađarskom premijeru i izraziti svoje divljenje zbog odluke da poseti Kijev i Moskvu. Da mi to zdravlje dopušta, rado bih mu se  pridružio", rekao je Fico, čija stranka Smer razmatra pridruživanje Patriotama.

Orban i Fico su neočekivani saveznici. Dugotrajne napetosti između njihovih zemalja zbog Mađarske 800-godišnje dominacije nad Slovacima, koja je okončana 1918, dugo je komplikovala bilateralne odnose.

Dvojac takođe dolazi sa suprotnih strana političkog spektra. Orban je desničar i bivši disident koji se protivio sovjetskoj kontroli dok je Fico bivši komunista koji je nakon pada Berlinskog zida postao socijaldemokrata.

Blagonakloni prema Putinu

Osim sve veće frustracije onim što smatraju tiranijom Brisela, Patriote dele blagonakloniji stav prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovom ratu u Ukrajini.

Izuzev Austrije, krajnje desne stranke koje su se dosad pridružile Patriotama dolaze iz zemalja članica NATO saveza. Uprkos tome, većina ne krije poštovanje prema ruskom vođi.

"Putin ne može izgubiti. Teško je zamisliti da će Rusija biti poražena ", rekao je Orban u nedeljnom intervjuu za medijsku kuću Axel Springer.

Osim nepoverenja u Evropsku uniju i entuzijazma za Rusiju, Orbanovu habsburšku koaliciju ujedinjuje zajednički otpor migracijama iz islamskog sveta, koje Patriote vide kao sukob civilizacija.

"Verujemo u Europu koja je spremna braniti svoje granice, zaustaviti nezakonite migracije i očuvati svoj kulturni identitet, u skladu s voljom ogromne većine evropskih državljana", napisala je ova formacija u svom osnivačkom manifestu.

Politička sila

S članovima koji su već na vlasti u Mađarskoj i koji vode u anketama u Češkoj i Austriji uoči septembarskih izbora u obe zemlje, Orbanov savez bi uskoro mogao postati politička sila u regiji i širom Unije.

To bi mu osiguralo upravo onu panevropsku platformu koju je tražio otkako je njegova stranka Fidesz, kako bi izbegla da bude izbačena, napustila Evropsku stranku desnog centra, najveću grupu u Europskom parlamentu.

Odviju li se stvari onako kako to želi Orban, učinak Patriota će se osetiti i u Mađarskoj. Nakon što je u Habsburškom Carstvu pored Austrije praktično uvek igrala sporednu ulogu, Mađarska bi mogla početi voditi glavnu reč.

Zatreba li, Orban ima čak pravog Habsburgovca: Eduarda Habsburg-Lothringena, prapraunuka cara Franja Josipa I. iz 19. veka. Edvard je trenutno mađarski predstavnik pri Svetoj Stolici. "Budemo li potrebni, tu smo", nedavno je rekao u intervjuu.

(Telegraf.rs  / Index.hr)

Video: Kuma Zejna nastupila na Prajdu: Napravila šou u Manježu, svi joj skandirali "Najbolja!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    13. jul 2024 | 13:07

    DESNICA ZELI MIR A DEMOKRATE RAT!!! KO JE OVDE LUD???!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA