Rusi stigli do centra Njujorka: Vode se krvave borbe, ali nije ono što mislite

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

U sredu, ukrajinske trupe su odbile 24 neprijateljska napada na Toreck i okolna mesta, saopštio je portparol ukrajinske vojske Nazar Volosni

Intenzivne borbe nastavljaju da se vode na frontu u Donjecku, jednoj od teritorija u Ukrajini, koje su od početka rata pretrpele najveća razaranja. Ruska vojska tvrdi da su napredovali do centra Njujorka, ukrajinskog grada u kom je pre rata živelo 10.000 stanovnika.

U sredu, ukrajinske trupe su odbile 24 neprijateljska napada na Toreck i okolna mesta, saopštio je portparol ukrajinske vojske Nazar Volosni.

Neki od napada odbijeni su i u Njujorku, koji se nalazi desetak kilometara južno od Torecka, a koji delimično kontroliše ruska vojska.

Pre rata u Torecku je živelo oko 30.000 ljudi.

"Rusija je uspela da neuobičajeno napreduje u pravcu Njujork-Toreck. Ovaj fornt je od februara 2022. godine u velikoj meri bio veoma statičan. Oni su napredovali uglavnom zbog rotacije ukrajinskih vojnika. Krajem juna, komandanti su 24. mehanizovanu brigadu premestili iz rejona Toreck-Njujork, a Rusi su uspeli da iskoriste situaciju", objašnjava vojni analitičar Emil Kastelmi.

Sličnog stava je i drugi analitičar Rob Li sa Instituta za spoljnu politiku.

"Rusi napreduju u Njujorku. Iako bi mogli da budu napadnuti s boka, trenuto nema nikog da izvede takav manevar. Ruske snage napreduju u regionu oko njujorka i Krupjanska", objasnio je Li.

Ukrajinci negiraju da su Rusi ušli u Toreck

32. mehanizovana brigada Ukrajine objavila je snimak razorenog grada Torecka.

"Situacija na ovoj strani se nije značajno promenila", rekao je portparol Operativno-taktičke grupe Horticija, koja je u sastavu ukrajinske vojske.

"Neprijatelj izvodi borbena dejstva van grada, nema neprijatelja unutar grada Torecka", rekao je ukrajinski oficir Nazar Volosin.

On takođe navodi da rusko vazduhoplovstvo neprekidno izvodi napade na ovaj grad (još uvek delimično naseljen) uz pomoć navođenih bombi i projektila, dok ruske kopnene jedinice koncentrišu borbene snage u tom području i u drugim na frontu u istočnoj Ukrajini.

Oni takođe tvrde da su te teritorije ostale pod kontrolom Kijeva u Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Vlasti u Rusiji su u četvrtak saopštili da "su zauzeli novo selo u istočnoj Ukrajini", dok njihove trupe nastavljaju da napreduju ka ukrajinskim odbrambenim linijama, ali za sada bez većeg prodora.

Ovo malo selo, Voskhod, nalazi se u blizini Očeretina, još jednog sela koje su ruske trupe već zauzele.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA