Alarmantan prizor na plaži, ovo se 30 godina nije desilo: Čak 77 kitova se nasukalo na obalu Škotske

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Stručnjaci kažu da je prerano da se zna šta je izazvalo nasukavanje, ali je verovatno da je jedan od kitova upao u nevolju, a ostatak pokušao da pomogne zbog čega su krenuli za njim

Jedno od najvećih masovnih nasukavanja dogodilo se na plaži u Orkniju, u Škotskoj, kada je 77 belodugih kitova umrlo nakon što su isplivali na obalu.

Britanski Divers Marine Life Rescue (BDMLR) utvrdio je da je 12 životinja na plaži Tresnes, na ostrvu Sendej, još bilo živo kada su izašle iz vode. Međutim, doneta je odluka da se uspavaju nakon što su bezuspešno pokušali da ih vrate u vodu.

U grupi od 77 životinja bili su mužjaci dužine i po sedam metara, kao i ženke i mladi.

Stručnjaci kažu da je prerano da se zna šta je izazvalo nasukavanje, ali je verovatno da je jedan od kitova upao u nevolju, a ostatak pokušao da pomogne, zbog čega su krenuli za njim.

Vlasti su apelovale na građane da se klone tog područja dok se obavlja obdukcija.

Ovaj događaj predstavlja najmasovnije nasukavanje u Škotskoj 1995. godine, iako su nasukavanja sličnih razmera viđena poslednjih godina, piše BBC.

"U prethodnim okolnostima u kojima su se nasukali na našoj obali i nakon toga umrli, pristup našeg tima za zdravlje okoline oko odlaganja tela bio je omogućiti prirodi da ide svojim tokom – uz savet javnosti da se kloni tog područja", rekao je portparol veća ostrva Orkni i dodao da se vode pregovori oko toga kako se rešiti tela.

"Naša procena u ovom slučaju, s obzirom na razmere i verovatne posledice za javno zdravlje, jeste da će biti potrebno preduzeti jasnije mere, na primer zakopati ih tamo gde se nalaze ili ukloniti tela na veliko grobno mesto negde drugde", dodao je.

Masnovna nasukavanja

Prošle godine je čitava grupa od 55 kitova umrla nakon što se nasukala na Luis. Samo 15 kitova je bilo živo kada ih je voda izbacila na obalu. Jedan je uspeo da se vrati u more, dok su ostali morali da budu eutanazirani.

Između 60-70 životinja došlo je u plitke vode u Saterlendu 2011. godine.

Prema Prirodnjačkom muzeju, najveće nasukavanje u Velikoj Britaniji dogodilo se 1927. godine kada je 126 od više od 130 kitova ubica umrlo u Dornoh Firtu u visoravni.

Stručnjaci iz BDMLR-a, škotske SPCA i morski veterinari sa kopna Škotske otputovali su u Sandej da procene da li se neki od kitova može spasiti. Područje je odsečeno zbog plime, a pesak na plaži gde su se nasukali pokazao se previše mekanim da bi omogućio da se sisari isprave.

Kitove je trebalo vratiti u uspravan položaj što je pre moguće da bi postojala ikakva šansa da se spasu. Ali meki pesak je značio da su kitovi pali nazad kada su spasioci pokušali da ih isprave.

Ema Niv-Veb iz BDMLR-a je rano rekla da, iako su ova iskustva teška, razmišljanje mora biti "realistično".

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NekoKo

    12. jul 2024 | 12:50

    Nebulozna objašnjenja i monstruozna presuda. Ne mogu da vrate nasukane kitove u vodo? Šta nema radnih mašina, kamiona, dizalica isl. sposbnih za takav poduhvat.? Kako da ne.? Jeste tačno da je kitove potrebno vratiti u vodu što pre, zato što zbog svoje težine na kopnu pritiskaju unutrašnje organe koji se povređuju, ali ... nije baš sve tako u praksi... Uvek postoji šansa dok je životinja živa da se vrati u vodu, ako je stvar samo o običnom nasukivanju. Nego ovde nešto opasno smrdi i izgleda da životinjama nije bilo spasa iz nekog sasvim drugog razloga koji se krije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA