Vreme čitanja: oko 2 min.

Orban nastavlja sa "mirovnom misijom", sastao se sa Trampom na Floridi: "Pričali smo o miru, on će to rešiti"

A. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trampova kampanja saopštila je kasno u petak da su njih dvojica razgovarali o "širokom spektru pitanja koja utiču na Mađarsku i SAD, uključujući najvažniji značaj jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije"

  • 1
Orban Tramp Foto: Handout / AFP / Profimedia

Mađarski premijer Viktor Orban posetio je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa u njegovom odmaralištu Mar-a-Lago u američkoj saveznoj državi Floridi.

"Mirovna misija 5.0. Bila je čast posetiti predsednika Donalda Trampa danas u Mar-a-Lagu. Raspravljali smo kako doći do mira. Dobra vest dana: On će to rešiti!", objavio je Orban na društvenoj mreži Iks uz fotografiju s Trampom.

U četvrtak, dok su strani zvaničnici prolazili kroz Vašington uoči obraćanja predsednika Džoa Bajdena o stanju Unije, Orban je preskočio Belu kuću i umesto toga govorio u Heritidž fondaciji, konzervativnom trustu mozgova koji nadgleda projekat 2025, napor da se stvori vladajući plan za Trampov sledeći mandat.

"Podrška porodicama, borba protiv ilegalne migracije i zalaganje za suverenitet naših nacija. Ovo je zajednička osnova za saradnju između konzervativnih snaga Evrope i SAD", napisao je Orban na Iksu nakon svog pojavljivanja u fondaciji.

Zatim je odleteo na Floridu, gde se sastao sa Trampom u petak kasno popodne u odmaralištu bivšeg predsednika. Orban je na svom Instagram nalogu objavio snimak njega i njegovog osoblja kako se sastaju sa Trampom i osobljem bivšeg predsednika, a zatim kako šeta kompleksom i predaje Melaniji Tramp džinovski buket cveća.

Tramp je na snimku hvalio Orbana gomili koja se smejala.

"On nije kontroverzna figura jer kaže: "Ovako će to biti", i to je kraj. Jel tako? On je šef," Tramp je rekao za mađarskog premijera.

Trampova kampanja saopštila je kasno u petak da su njih dvojica razgovarali o "širokom spektru pitanja koja utiču na Mađarsku i SAD, uključujući najvažniji značaj jakih i sigurnih granica za zaštitu suvereniteta svake nacije".

Do sastanka je došlo dok Tramp nastavlja da prihvata autoritarce svih ideoloških linija. On je pohvalio ruskog predsednika Vladimira Putina, predsednika Kine Si Đinpinga i severnokorejskog lidera Kim Džong Una. Orbanova vlada je uzvratila, više puta hvaleći bivšeg predsednika.

Podsetimo, Mađarska je nedavno preuzela rotirajuće predsedništvo Evropskom unijom, a Orban je otad otputovao u Kijev, Moskvu i Peking, gde je s Volodimirom Zelenskim, Vladimirom Putinom i kineskim čelnicima, kako tvrdi, razgovarao o okončanju rata u Ukrajini. Nakon toga bio je i na samitu NATO-a u Vašingtonu, koji se završio sinoć.

Njegova putovanja razbesnela su čelnike Evropske unije, koji kažu kako Orban ne nastupa kao evropski čelnik, nego mađarski premijer, odnosno ne predstavlja EU prilikom razgovora s ruskim predsednikom Putinom, koji je pre dve i po godine naredio ruskoj vojsci da napadne Ukrajinu i izazvao najveći rat u Evropi od kraja Drugog svetskog rata.

(Telegraf.rs)

Video: Tramp dao autogram konobarici, pred masom joj se potpisao na potpuno neočekivanom mestu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. jul 2024 | 10:31

    TESKO JE ZAUSTAVITI NAMERE NATO FASISTA -SATANISTA -VLADAVINA SVETOM RATOM!!! 3 DECENIJE VEC AMERI GRADE PODZEMNE GRADOVE NA 37 PARALELI ZA ELITU !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA