≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čak 9 beba umrlo od velikog kašlja u Engleskoj: Broj nastavlja da raste, trudnicama preporučena vakcinacija

A. R.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najnoviji podaci zdravstvene agencije za Englesku pokazuju da je registrovano 2.591 u maju, a da je ukupno 7.599 obolelih od januara

  • 0
Veliki kašalj, beba, Pertussis Foto: Shutterstock

Devet beba je umrlo od velikog kašlja u Velikoj Britaniji od novembra 2023. godine, a broj slučajeva nastavlja da raste, saopštila je britanska zdravstvena agencija za bezbednost.

Najnoviji podaci zdravstvene agencije za Englesku pokazuju da je registrovana 2.591 obolela osoba u maju, a da je ukupno 7.599 obolelih od januara.

Stručnjaci brinu da je ovo godina u kojoj se očekuje najveći razvoj bakterijske infekcije, koja može biti posebno štetna za bebe.

Oni apeluju na trudnice i roditelje da se uvere da su u toku sa vakcinacijom.

Poslednji "vrhunac" obolevanja bio je 2016. godine, kada je bilo oko 5.945 slučajeva, piše BBC.

Veliki kašalj, takođe poznat kao stodnevni kašalj i po medicinskom nazivu pertusis, je bakterijska infekcija koja može uticati na pluća i izazvati produžene napade kašlja.

Više od polovine registrovanih slučajeva od januara bilo je kod dece starije od 14 godina i oni su obično dobijali blag oblik bolesti. Ali, od 262 slučaja, čak tri su bila bebe mlađe od tri meseca, koje su u najvećem riziku od komplikacija i smrti.

Zašto raste broj slučajeva?

Broj slučajeva velikog kašlja u Engleskoj i mnogim drugim zemljama raste od početka godine.

Ona je ciklična, sa vrhuncem svake tri do pet godina.

Poslednji je bio 2016. godine, a velika epidemija je bila 2012. sa više od 9.000 slučajeva, pre uvođenja programa vakcinacije za trudnice.

UKHSA kaže da je broj ljudi koji su oboljeli od velikog kašlja opao tokom pandemije, ostavljajući "vršnu godinu zakašnjenja" rezultirajući manjim imunitetom u populaciji.

Vakcine štite bebu nakon porođaja

Direktorka za imunizaciju UKHSA dr Meri Remzi rekla je da "nikada nije bilo važnije da se obezbedi da žene budu pravilno vakcinisane u trudnoći".

"Trudnicama se nudi vakcina protiv velikog kašlja u svakoj trudnoći, idealno je da je prime između 20 i 32 nedelje. Ovim se prenosi zaštita na njihovu bebu u materici tako da su zaštićene od rođenja u prvim mesecima svog života, kada su najugroženije i pre nego što mogu da prime sopstvene vakcine", rekla je dr Meri.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA