Vreme čitanja: oko 1 min.

Salivan: Treba usaglasiti mnogo detalja za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Salivan:Treba usaglasiti mnogo detalja za postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi

  • 0
Rafa Izrael pojas Gaze Foto: Tanjug/AP

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan izjavio je danas da je potrebno da veliki broj detalja bude usaglašen kako bi se obezbedio dogovor između Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Pojasu Gaze i oslobađanju talaca.

Salivan je ocenio da to ne znači da je postizanje dogovora veoma daleko jer je, kako je naveo, najvažnije da sve strane pristupe pregovorima sa dobrom voljom za postizanje sporazuma.

Salivan je rekao novinarima da nije došlo do promene u odluci SAD da pauziraju isporuku bombi od oko 900 kilograma Izraelu.

On je najavio da će američki predsednik Džozef Bajden uskoro dati najnovije informacije o pregovorima o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Salivan je rekao da će operacije u privremenom pristaništu na obali Sredozemnog mora, koje je napravljeno za isporuku humanitarne pomoći za Pojas Gaze, biti završene uskoro i da će fokus sa isporuke pomoći biti pomeren na njenu distribuciju širom palestinske enklave.

Katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD, pojačali su napore ove sedmice da se zaključi sporazum o prekidu vatre koji ima za cilj okončanje rata u Pojasu Gaze i oslobađanje izraelskih talaca koje drži Hamas.

Bajden je krajem maja detaljno izneo predlog za prekid vatre u tri faze, oslobađanje talaca koje drži Hamas i palestinskih zatvorenika iz Izraela, povlačenje Izraela iz Pojasa Gaze i obnovu enklave.

Hamas je prihvatio ključni deo američkog plana, odustajući od zahteva da se Izrael prvo obaveže na trajni prekid vatre pre potpisivanja sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira na tome da sporazum ne sme da spreči Izrael da nastavi borbe dok se ne ispune njegovi ratni ciljevi, odnosno potpuno uništenje Hamasa.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Konkurs za "Najlepši ulaz u Beogradu", prijave do 25. septembra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA