Vreme čitanja: oko 2 min.

SAD, Kanada i Finska kreću u zajedničku brodogradnju: NATO brine zbog akcija Rusije i Kine u ovom delu sveta

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Američki zakonodavci i stručnjaci su žalili zbog opadanja kapaciteta američke brodogradnje poslednjih godina, posebno zato što Kina proizvodi brodove na neviđenim nivoima

  • 0
Ledolomac Foto: Shutterstock

SAD, Kanada i Finska formiraće konzorcijum za izgradnju ledolomaca, izjavio je visoki zvaničnik američke administracije. Ovaj potez ima za cilj jačanje brodogradnje saveznika i suprotstavljanje Rusiji i Kini u strateški sve važnijim polarnim regionima, javlja Reuters.

Inicijativa, nazvana ICE pakt (Icebreaker Collaboration Effort), biće predstavljena u četvrtak na marginama trodnevnog samita NATO u Vašingtonu, gde je Alijansa pozvala Kinu da prekine podršku ratu Moskve protiv Ukrajine.

Pakt ima za cilj da proizvede flotu ledolomaca kako bi "projektovao moć" u polarne regione i sproveo međunarodne norme i ugovore, rekao je visoki zvaničnik američke administracije novinarima, nazvavši to "strateškim imperativom".

Sporazum - koji tri članice NATO nameravaju da potpišu do kraja godine - će objediniti potražnju saveznika kako bi se povećao kapacitet brodogradnje, rekao je zvaničnik, dodajući da je dizajniran da pošalje poruku Rusiji i Kini.

"Bez ovog aranžmana, rizikovali bismo da naši protivnici razviju prednost u specijalizovanoj tehnologiji sa ogromnim geostrateškim značajem, što bi im takođe omogućilo da postanu preferirani dobavljači za zemlje koje takođe imaju interes za kupovinu polarnih ledolomaca", rekao je zvaničnik.

Američki zakonodavci i stručnjaci su žalili zbog opadanja kapaciteta američke brodogradnje poslednjih godina, posebno zato što Kina proizvodi brodove na neviđenim nivoima.

Izgradnja brodova američke mornarice kasni godinama.

Zvaničnik nije dao vremenski okvir za nove ledolomce niti rekao koliko brodova SAD žele da proizvedu u okviru pakta, ali je napomenuo da SAD trenutno imaju samo dva ledolomca, koji su blizu kraja svog životnog veka.

"Nameravamo da višestruko povećamo broj u odnosu na trenutne količine, čim budemo mogli", rekao je zvaničnik.

Zajedno, vlade će identifikovati brodogradilišta u tri zemlje koja mogu da zadovolje potražnju partnera i saveznika.

"Trenutno je to premalo, traje predugo i ne proizvodimo onoliko koliko nam je potrebno", rekao je zvaničnik. On je rekao da saveznici SAD žele 70 do 90 ledolomaca u narednoj deceniji.

Ovaj potez dolazi dok Kina nastoji da razvije nove brodske rute na Arktiku i proširi svoja istraživanja na Antarktiku. Zapadne vlade su zabrinute da bi kineska vojska mogla steći bolje operativne i nadzorne sposobnosti kroz svoje polarne aktivnosti.

Kako klimatske promene smanjuju polarne ledene pokrivače, arktička mora se sve više koriste kao trgovačke rute koje povezuju Tihi i Atlantski okean sa glavnim ekonomijama.

Kina i Rusija rade zajedno na razvoju arktičkih brodskih ruta dok Rusija nastoji da isporuči više nafte i gasa Kini dok je Moskva pod sve većim zapadnim sankcijama.

Rusija ima više od 40 ledolomaca, a još ih je u proizvodnji, dok Kina upravlja svojom manjom, ali rastućom flotom. Dve zemlje su potpisale partnerstvo "bez ograničenja" nekoliko dana pre invazije Rusije na Ukrajinu 2022. godine.

Kanada i Finska zajedno imaju desetine ledolomaca.

(Telegraf.rs)

Video: Dan nauke obeležen dodelom priznanja CPN

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA