Rumunija, Bugarska i Grčka potpisale sporazum na samitu NATO: Ako krene ono najgore, ovo je od velike važnosti

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 12

Rumunija, Bugarska i Grčka potpisale su u četvrtak sporazum koji omogućava brzi prekogranični pokret trupa i oružja ka istočnom krilu NATO

Rumunija, Bugarska i Grčka potpisale su u četvrtak sporazum koji omogućava brzi prekogranični pokret trupa i oružja ka istočnom krilu NATO, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane, prenosi Reuters.

Ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine povećala je hitnost kako za NATO, tako i za Evropsku uniju da ubrzaju pripreme, uključujući sposobnost brzog slanja pojačanja u slučaju iznenadnog sukoba sa Moskvom. NATO je svojim članicama saopštio da previše birokratije ometa kretanje trupa širom Evrope.

Planirani harmonizovani vojni koridor između tri NATO i EU države je jedan od dva takva mobilna koridora dogovorena na marginama NATO samita u Vašingtonu.

Cilj je "optimizacija transportnih koridora kako bi se odgovorilo na potrebe vojne mobilnosti stvaranjem putnih i železničkih linija snabdevanja između članica, smanjenjem birokratije u mirnodopskim uslovima i maksimizacijom efikasnosti u vanrednim situacijama", saopštilo je rumunsko ministarstvo.

Tri države bi takođe mogle povezati svoje luke u Egejskom i Crnom moru.

Rumunija i Bugarska već su deo zajedničkog napora sa Turskom da deaktiviraju zalutale mine u Crnom moru.

U četvrtak su ministri odbrane Rumunije i Bugarske takođe potpisali memorandum o osnivanju regionalnog centra za specijalne operacije koji će planirati i upravljati snagama specijalnih operacija Alijanse u crnomorskom regionu.

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    12. jul 2024 | 08:59

    Eeee moj narode pravoslavni... 😟

  • Mihajlo

    12. jul 2024 | 10:02

    Ako ovo nije znak da se NATO sprema za otvoreni rat sa Rusijom onda je samo jos jedna sema za pranje para.... Treceg nema.

  • Nele

    12. jul 2024 | 16:50

    Sraman postupak pravoslavnih drzava , IZDAJA, pristup fasistickoj organizaciji NATOA..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA