Nemačka donela ključnu odluku oko ruske pretnje: Podeljena javnost, "sve vodi novoj trci u naoružanju"

 
J. V.
J. V.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

"Radi se o tome da u zaštitu Nemačke spada i zastrašivanje, tj. odvraćanje, a za to su nam potrebni precizni projektili dalekog dometa. Zato je ovo dobra odluka", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc

Ugovor između SAD-a i Nemačke o ponovnom stacioniranju američkih krstarećih raketa u Nemačkoj izazvao je podeljene reakcije nemačke javnosti, prenosi Index.

"Radi se o tome da u zaštitu Nemačke spada i zastrašivanje, tj. odvraćanje, a za to su nam potrebni precizni projektili dalekog dometa. Zato je ovo dobra odluka", rekao je nemački kancelar Olaf Šolc (Socijaldemokratska stranka Nemačke, SPD) na rubu NATO samita u Vašingtonu.

On je odluku o ponovnom stacioniranju krstarećih raketa, nakon pauze duže od 20 godina, ocenio kao opravdanu.

"Svi znamo da je u Rusiji došlo do neverovatnog naoružavanja, i to oružjem koje preti i evropskoj teritoriji", rekao je Šolc.

On je izrazio začuđenost kritikom koja dolazi i iz redova vlastite stranke.

"Za svakog ko se bavi odbrambenim pitanjima ova odluka koja je dugo pripremana nije nikakvo iznenađenje", rekao je Šolc

Nemačka i SAD su na rmarginama NATO samita potpisale sporazum o stacioniranju krstarećih raketa tipa Tomahawk, dometa većeg od 2000 kilometara, što je dovoljno za napad na Moskvu koja je od nemačke teritorije udaljena oko 1600 km vazdušnom linijom.

Osim toga je predviđeno postavljanje raketa zemlja-vazduh tipa SM-6, kao i novorazvijenih supersoničnih raketa.

Stacioniranje je, kako je saopšteno, privremeno, dok Nemačka i ostali NATO partneri u Evropi ne razviju vlastite krstareće rakete.

Strah od trke u naoružanju

Zastupnik SPD-a i pripadnik levog krila stranke Ralf Stegner kritikovao je odluku o ponovnom stacioniranju raketa.

"To sve vodi ka novoj trci u naoružanju. Svet neće postati sigurniji, nego, naprotiv, padamo u vrtlog u kojem svet postaje sve opasniji", rekao je Stegner, koji je unutar SPD-a usamljen u svojoj kritici.

Ministar odbrane Boris Pistorius (SPD) rekao je kako je stacioniranje raketa povezano s očekivanjem Vašingtona da će Evropa uskoro razviti i vlastite rakete dugog dometa.

Kritiku su izrazili delovi stranke Zeleni, koja je SPD-ov partner u vladajućoj koaliciji, ali je istovremeno ministarprivrede iz redova Zelenih Robert Habek izrazio "razumevanje" potpisivanjem ugovora s SAD-om.

Krajnja desnica i levica protiv

Populistička, desničarska Alternativa za Nemačku (AfD), koja je na meti optužbi za proruske stavove, žestoko je kritikovala postavljanje američkih raketa.

"Ova akcija Nemačku ponovo čini ciljem mogućih napada", rekao je dopredsednik AfD-a Tino Črupala.

Ponovno stacioniranje američkih raketa dugog dometa je kritikovala i Sara Vageneht iz novoosnovane populističke levičarske stranke BSW, kao i predstavnici stranke Levica.

Glavna opoziciona demohrišćanska Unija CDU/CSU pozdravila je odluku.

U ispitivanju javnog mnenja koje je objavila stanica RTL, 47 posto ispitanih se pribojava da odluka o stacioniranju raketa povećava opasnost od sukoba s Rusijom.

Moskva je kritikovala sporazum o stacioniranju raketa, a ministarstvo spoljnih poslova je najavilo "preduzimanje prikladnih mera" ne navodeći o kojim merama se radi.

(Telegraf.rs)

Video: Vrelina topi Beograd: Evo kako izgleda grad na +38

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA