≫ 

Vreme čitanja: oko 5 min.

CNN: Sprečen ruski atentat na proizvođača oružja koji naoružava Ukrajinu?

M. P.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ova zavera bila je jedna deo serije ruskih planova za atentate na direktore odbrambene industrije širom Evrope koji podržavaju ratne napore Ukrajine, rekli su izvori

  • 4
špijuniranje Foto: Pixabay.com

Američka obaveštajna služba otkrila je ranije ove godine da je ruska vlada planirala da izvrši atentat na generalnog direktora moćnog nemačkog proizvođača oružja, koji proizvodi artiljerijske granate i vojna vozila za Ukrajinu, prema pet američkih i zapadnih zvaničnika upoznatih sa slučajem, javlja CNN.

Ova zavera bila je jedna deo serije ruskih planova za atentate na direktore odbrambene industrije širom Evrope koji podržavaju ratne napore Ukrajine, rekli su izvori. Plan da se ubije Armin Paperger, gigant koji predvodi nemačku proizvodnju u podršci Kijevu, bio je navodno najrazvijeniji.

Kada su Amerikanci saznali za ovaj plan obavestili su Nemačku, čije su sigurnosne službe tada bile u stanju da zaštite Papergera i osujete zaveru. Visoki nemački vladin zvaničnik potvrdio je da je Berlin upozoren na ruski plan od strane SAD.

Više od šest meseci Rusija sprovodi kampanju sabotaža širom Evrope, uglavnom preko posrednika, navodi CNN. Regrutovala je lokalne amatere za sve, od podmetanja požara u skladištima povezanim s oružjem za Ukrajinu, pa do sitnih vandalizama - sve u cilju sprečavanja toka oružja sa Zapada u Ukrajinu i slabljenja javne podrške Kijevu.

Ali obaveštajni podaci koji sugerišu da je Rusija bila spremna da ubija građane, ukazali su zapadnim zvaničnicima na to koliko je Moskva spremna da ide u paralelnom ratu koji vodi širom Zapada.

Paperger je bio očigledna meta: njegova kompanija, Rajnmetal, najveći je i najuspešniji nemački proizvođač vitalnih artiljerijskih granata kalibra 155 mm koje su postale ključne u Ukrajinskom iscrpljujućem ratu. Kompanija otvara fabriku oklopnih vozila unutar Ukrajine u narednim nedeljama, što je jedan izvor upoznat s obaveštajnim podacima rekao da je duboko zabrinjavajuće za Rusiju. Nakon serije uspeha ranije ove godine, ruski ratni napori su ponovo zastali usled pojačane ukrajinske odbrane i velikih gubitaka u ljudstvu.

rheinmetall Oerlikon Revolver Gun® Mk3 truck mounted Rajnmetal je jedan od najvećih snabdevača Ukrajine zapadnim naoružanjem rheinmetall.com

Serija zavera, koje prethodno nisu bile prijavljene, pomaže u objašnjenju sve ozbiljnijih upozorenja NATO zvaničnika o ozbiljnosti kampanje sabotaža - kampanje za koju neki visoki zvaničnici veruju da rizikuje da pre]e prag i postane oružani sukob u istočnoj Evropi.

"Vidimo sabotaže, vidimo zavere za atentat, vidimo podmetanje požara. Vidimo stvari koje imaju cenu u ljudskim životima", rekao je visoki NATO zvaničnik novinarima u utorak.

"Verujem da veoma dobro vidimo kampanju prikrivenih sabotažnih aktivnosti iz Rusije koje imaju strateške posledice."

Nacionalni savet za bezbednost je odbio da komentariše postojanje ruske zavere i američko upozorenje Nemačkoj. Ali, portparol NSC Adrijen Votson je u saopštenju je navela: "Ruska intenzivna kampanja subverzije je nešto što uzimamo izuzetno ozbiljno i na čemu smo intenzivno fokusirani poslednjih nekoliko meseci."

"Sjedinjene Države su razgovarale o ovom pitanju sa našim NATO saveznicima i zajedno aktivno radimo na razotkrivanju i ometanju ovih aktivnosti", navela je ona. "Takođe smo bili jasni da ruske akcije neće odvratiti saveznike od nastavka podrške Ukrajini."

Nemačka ambasada u Vašingtonu je odbila da komentariše informacije koje je objavio CNN.

CNN je takođe zatražio komentar od ruske ambasade u Vašingtonu.

Portparol Rajnmetala, Oliver Hofman, takođe je odbio je da komentariše.

"Neophodne mere se uvek preduzimaju u redovnoj konsultaciji sa bezbednosnim vlastima", rekao je Hofman.

Članice NATO nastoje da pojačaju deljenje obaveštajnih podataka

Ruska kampanja sabotaža bila je glavna tema diskusije među NATO zvaničnicima okupljenim u Vašingtonu povodom 75. godišnjice saveza. NATO je nastojao da poboljša deljenje obaveštajnih podataka širom saveza kako bi nacije bile u stanju da povežu tačke između onoga što bi inače moglo da izgleda kao različite kriminalne aktivnosti jedinstvene za njihovu zemlju.

Ali kampanja — i naročito spremnost Rusije da preduzme smrtonosne akcije protiv evropskih građana na stranom tlu — postavila je teška pitanja o tome kako bi savez trebalo da odgovori. U teoriji, prema Članu 5, oružani napad na jednu članicu NATO je napad na sve.

Ruska kampanja sabotaža je, s vremena na vreme, delovala kao nasumičan pristup koji su sprovodili amateri. Neki od zločina povezanih sa kampanjom nisu imali očigledne veze sa sukobom u Ukrajini; poljski premijer Donald Tusk je javno sugerisao da bi požar u IKEA-i u Litvaniji mogao biti delo Rusije, na primer. U Poljskoj, CNN je izvestio, jedan Ukrajinac je bio regrutovan preko Telegrama od strane ruskog posrednika koga nikada nije upoznao lično i plaćen je samo sedam dolara da sprejom ispiše antiratne grafite. Kasnije je bio zamoljen da postavi kamere za nadzor i zapali ogradu ukrajinske transportne kompanije.

Neki analitičari su ovu kampanju nazvali "hibridnom", pošto koristi nevojne alate poput propagande, obmane i sabotaže. Ali američki i evropski zvaničnici postepeno postaju sve odlučniji da ruske sabotažne napore ne definišu na taj način.

NATO samit Vašington Foto: Tanjug/AP

"Fundamentalno odbijam ideju da ono što vidimo jeste hibridna kampanja iz Rusije. Postoje hibridni elementi toga. Kada pomislim na 'hibrid', mislim na... oštećivanje spomenika", rekao je visoki NATO zvaničnik. "Stvari koje ispunjavaju tu tradicionalnu definiciju 'ispod praga oružanog sukoba.'"

Budući da Rusija regrutuje operativce da izvode podmetanje požara i planira atentate — smrtonosne akcije — "nisam toliko siguran da sve te stvari spadaju ispod praga koji podrazumeva pojam 'hibridno'," rekao je zvaničnik.

Nije bilo jasno da li su obaveštajni podaci povezani sa Rajnmetalom sugerisali da je Rusija nameravala da ubije Papergera direktno ili da angažuje lokalnog posrednika.

Drugi ruski napori bili su daleko ozbiljniji od ispisivanja grafita ili vandalizovanja automobila diplomata: američke vojne baze širom Evrope stavljene su prošle nedelje u stanje povišene pripravnosti prvi put u poslednjoj deceniji nakon što su SAD dobile obaveštajne podatke da su akteri koje podržava Rusija razmatrali izvođenje sabotažnih napada protiv američkog vojnog osoblja i objekata, reklo je za CNN više izvora upoznatih sa situacijom.

U aprilu su dva nemačko-ruska državljana uhapšena zbog navodnog planiranja bombaških i paljevinskih napada na mete u ime Rusije, uključujući američke vojne objekte.

U Londonu u martu, nekoliko muškaraca je optuženo za rad s ruskim obaveštajnim službama na podmetanju požara u skladištu povezanim s Ukrajinom. Poljska istražuje da li je podmetanje požara koje je uništilo najveći tržni centar u Varšavi u maju povezano sa Rusijom i uhapsila je devet osoba u vezi sa aktima sabotaže povezanim sa Rusijom, rekao je premijer u maju. Francuske vlasti su prošlog meseca zadržale jednog rusko-ukrajinskog muškarca koji je navodno pravio bombe kao deo sabotažne kampanje organizovane od strane Moskve.

"Oni to rade sada jer veruju da, kako se održava niz izbora širom zapada, ovo je najbolje vreme da pokušaju da podriju javnu podršku Ukrajini", rekao je visoki NATO zvaničnik.

Zvaničnik je takođe rekao da Rusija vidi prilike pre nego što dodatno oružje i municija, koje je obećao zapad, stignu na bojište u Ukrajini.

Za Rusiju, ovo je "najbolje vreme da cilja Zapad u ovim vrstama operacija kako bi pokušala da podrije podršku i spreči dotok oružja tamo", zaključuje se u tekstu CNN-a.

(Telegraf.rs)

Video: Vrelina topi Beograd: Evo kako izgleda grad na +38

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA