Vreme čitanja: oko 4 min.

Članstvo u NATO, F-16, moćnim raketama na rusko tlo: Ovo su ključne odluke sa samita alijanse o Ukrajini

A. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zapadni saveznici obavezali su se na jačanje vojne pomoći Ukrajini i otvoren put zemlji prema NATO članstvu u budućnosti

  • 3
NATO samit Vašington Foto: Tanjug/AP

Trodnevni samit NATO-a u Vašingtonu svoj fokus je u potpunosti stavio na Ukrajinu. Zapadni saveznici obavezali su se na jačanje vojne pomoći Ukrajini i otvoren put zemlji prema NATO članstvu u budućnosti.

Ovo su sve stavke koje je NATO obećao Ukrajini proteklih dana.

Članstvo u NATO-u

Prema izvorima AFP-a, članice NATO-a pristale su da objave da je Ukrajina na "nepovratnom putu" prema članstvu. Iako se od početka rata dosta suzdržano govorilo o ukrajinskom pristupanju NATO-u, najčešće u kontekstu izbegavanja dalje eskalacije i odlaganje pitanja članstva u daljoj budućnosti, čini se da su se države NATO-a odlučile jasnije i hrabrije odrediti prema tom pitanju.

U završnoj deklaraciji sa samita NATO-a zemlje će se složiti i podržati Ukrajinu na "njenom nepovratnom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u", izvestio je AFP pozivajući se na diplomatske izvore.

Deklaracija će takođe ponoviti prethodna obećanja da će Ukrajina dobiti službeni poziv za pridruživanje "kada se saveznici slože i uslovi budu ispunjeni", potvrdili su izvori.

"Mislim da je vrlo važno odavde poslati poruku Kremlju da je ukrajinski put prema članstvu u NATO-u sada nepovratan", rekao je finski predsednik Aleksander Stub, a s njim se složio i poljski predsednik Andrzej Duda. Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako je članstvo Ukrajine u NATO-u pitanje vremena.

Samit NATO u Vašingtonu Foto: Tanjug/AP

Avioni F-16

Članice NATO-a najavile su i da će Ukrajini povećati isporuke borbenih aviona F-16.

Prva pošiljka aviona F-16 već je na putu prema Ukrajini iz Danske i Holandije i avioni će ovo leto leteti ukrajinskim nebom, potvrdio je to američki državni sekretar Entoni Blinken.

Danska se obavezala da će donirati ukupno 19 aviona, a Holandija 24. Norveška je takođe saopštila da će Ukrajini donirati šest borbenih aviona F-16 te da će s isporukom započeti ove godine. Dodatne avione obećala je i Belgija.

Protivvazdušna odbrana

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je prošle nedelje da tokom leta želi da udvostruči kapacitete ukrajinske protivvazdušne odbrane i da treba još najmanje sedam sistema za protivvazdušnu obranu Patriot. Strašan napad na Kijev pre nekoliko dana, u kojem je poginula 41 osoba, potvrđuje važnost sistema protivvazdušne odbrane. Ukrajinska protivvazdušna odbrana tada je uspela da presretne 30 od 38 projektila.

Države članice NATO-a najavile su da će Ukrajini poslati još pet dodatnih sistema Patriot i ceo niz drugih sistema za protivvazdušnu odbranu. Očekuje se da će SAD u idućim danima objaviti detalje nove američke isporuke oružja za PVO, što će, prema rečima američkog predsednika Džoa Bajdena, biti "istorijska donacija".

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo trebalo bi uskoro dobiti i još jedno efikasno sredstvo za zaustavljanje vazdušnih napada - leteći radar. Švedska je pre nekoliko meseci službeno potvrdila da će ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo snabdeti s dva leteća radara S 100D Argus, poznatim i kao ASC890 ili Saab 340 AEW&C. Ti će se radari koristiti za otkrivanje malih meta koje lete na niskim visinama.

Ukrajina će s dva Argusa dobiti mogućnost ranog otkrivanja napada svim oružjima, a naročito krstarećim projektilima, koji su dosad nanosili veliku štetu.

Napadi moćnim raketama na rusko tlo

Novi britanski premijer Kir Starmer signalizirao je Ukrajincima da mogu koristiti britanske rakete Storm Shadow za udare na vojne ciljeve unutar Rusije.

Starmer je potvrdio kako će od Ukrajinaca zavisiti kako će biti korišćene isporučene rakete. Projektili se "očigledno moraju koristiti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom", dodao je.

Naglasio je kako se projektili moraju koristiti "u odbrambene svrhe, ali na Ukrajini je da odluči kako će ih koristiti u te svrhe", naveo je. Storm Shadowi su precizno navođene krstareće rakete s dometom većim od 250 kilometara.

NATO samit Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

SAD je dosad bio poprilično suzdržan oko korišćenja zapadnog oružja za udare na ruskom tlu, smatrajući to korakom prema daljnjoj eskalaciji. Kir Starmer se pak i u predizbornoj kampanji jasno zalagao za jačanje pomoći Ukrajini pa je ovim potezom otišao korak dalje od svojeg prethodnika Rišija Sunaka, prenosi Index.

Američka baza u Poljskoj

NATO je takođe objavio da je nova američka baza PVO odbrane u severnoj Poljskoj, dizajnirana za otkrivanje i presretanje napada balističkim projektilima kao deo šireg raketnog štita NATO-a, spremna za misiju.

Sistem nazvan Aegis Ashore baziran je u severnom poljskom gradu Redžikovo i sposoban je presresti balističke projektile kratkog do srednjeg dometa.

NATO kaže da je Aegis Ashore isključivo odbrambeni. Oko 200 pripadnika vojnog osoblja stacionirano je na dva presretačka mesta u Poljskoj i Rumuniji, a baza u rumunskom gradu Deveselu operativna je od 2016.

"Kao odbrambeni savez ne možemo ignorisati pretnju balističkih projektila. Odbrana od projektila bitan je element za NATO-ov telemlji zadatak kolektivne odbrane", poručio je juče šef NATO-a Jens Stoltenberg.

(Telegraf.rs)

Video: Bajden se hvalio Si Đinpingu svojom igračkom: Zovu je ZVER

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    11. jul 2024 | 11:44

    50.000 UKRAJINACA MESECNO STRADA A SADA CE I EVROPA DA GORI KAO SIBICA!!! SRECNO !!! NATO FASISTI SANJAJU POBEDU !!!

  • sve smo

    11. jul 2024 | 11:34

    bliži tome da će rusi vrlo brzo da roknu neku nuklearku i odosmo svi u pm. ovi nato zlikovcci samo podspešuju dalju eskalaciju umesto da se ceo svet a naročito evrpa uključi u rešanju mira a ovako davanjem još naoružanja poginuće još hiljade i hiljade vojnika sa obe strane i mnoštvo civila.

  • Перагеније

    11. jul 2024 | 12:44

    Хехе, плаше мечку... СВЕ је то за интерну употребу - да се не опуштају неки, други да се дају у нато памет... пропаганда, јер не умеју ништа друго.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA