Vreme čitanja: oko 4 min.

"Ukrajina će zaustaviti Putina": Bajden održao govor na samitu NATO, diplomate zabrinute zbog drugih stvari

M. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Ukrajina može i zaustaviće Putina", rekao je Bajden

  • 5
Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džo Bajden obećao je da će snažno braniti Ukrajinu od ruske invazije na NATO samitu u Vašingtonu u utorak, koristeći globalnu scenu kako bi pokušao da pokaže saveznicima kod kuće i u inostranstvu da još uvek može da vodi.

Bajden (81) je pretrpeo 12 dana oštrih pitanja o svojoj sposobnosti za funkciju dok se neke njegovi kolege iz Demokratske partije na Kapitol Hilu i donatori kampanje plaše da će izgubiti izbore 5. novembra nakon nesigurnog nastupa na debati 27. juna.

"(Vladimir) Putin želi ništa manje, ništa manje, od potpune potčinjenosti Ukrajine... i da izbriše Ukrajinu sa mape", rekao je Bajden u pozdravu državama članicama NATO na samitu, misleći na ruskog predsednika.

"Ukrajina može i zaustaviće Putina", rekao je Bajden.

Bela kuća se nada da on može da okrene stranicu na težak period svog mandata sa svojim najistaknutijim govorom o politici od debate, iako su neke diplomate na samitu rekle da je štetu teško izbrisati.

U utorak je Bajden govorio sa telepromptera jakim i samouverenim glasom i uglavnom izbegavao verbalne greške i znakove konfuzije koje su obeležile njegov nastup na debati.

Bajden je bio uokviren pozlaćenim zidovima federalne dvorane gde je potpisan ugovor o stvaranju NATO, a njegov govor su upotpunile uzbudljive muzičke izvedbe benda američkog Marinskog korpusa.

"Danas je NATO jači nego ikada u svojoj istoriji", rekao je.

Bajden je odbio pozive da se povuče iz trke protiv republikanca Donalda Trampa (78), obećavajući da će ga pobediti u novembru. Do sada je zadržao javnu podršku većine elite svoje stranke.

Američki predsednik je učinio obnovu tradicionalnih saveza u inostranstvu ključnom tačkom svoje spoljne politike nakon što je Tramp izazivao saveznike kao deo svog pristupa "Amerika na prvom mestu". Pobednik izbora u novembru mogao bi značajno uticati na budućnost NATO, Evrope i ostatka sveta.

"Ne vidimo kako može da se vrati nakon debate", rekao je jedan evropski diplomata, koji je odbacio govor kao dokaz Bajdenove izdržljivosti jer je bio skriptovan. "Ne mogu da zamislim da će biti na čelu SAD i NATO-a još četiri godine."

Tramp je sugerisao da, ako dobije drugi mandat, neće braniti članice NATO ako budu napadnute i ne ispune cilj alijanse o potrošnji na odbranu od 2% svog godišnjeg BDP-a. Takođe je dovodio u pitanje količinu pomoći koja se daje Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Bajden je završio obraćanje iznenađujući generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Predsedničkom medaljom slobode, stavljajući najviše civilno priznanje SAD oko vrata norveškom političaru i pripisujući mu zasluge za oživljavanje alijanse sa 32 članice.

Samit NATO u Vašingtonu Foto: Tanjug/AP

Ukrajina se bori za više

Središnja tačka NATO samita biće novi angažmani vojne i humanitarne pomoći Ukrajini. Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da će samit "dalje ojačati" put te ratom razorene zemlje ka članstvu u Alijansi.

Bajden i lideri Nemačke, Italije, Holandije i Rumunije izdali su zajedničku izjavu s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim najavljujući isporuku pet dodatnih PVO sistema Patriot i drugih strateških sistema protivvazdušne odbrane za zaštitu ukrajinskih gradova, civila i vojnika.

Rekli su da će dodatni strateški PVO sistemi biti najavljeni ove godine.

Zelenski, koji je stigao u Vašington u utorak i treba da se sastane sa Bajdenom u četvrtak, rekao je da Ukrajina treba najmanje sedam sistema Patriot, što je cilj koji je ispunjen svežim isporukama najavljenim u utorak.

"Borbimo se za dodatne bezbednosne garancije za Ukrajinu - a to su oružje i finansije, politička podrška", naveo je on na društvenim mrežama.

Ukrajina na kraju želi da se pridruži NATO-u kako bi se zaštitila od budućih napada Rusije, ali kandidati moraju biti odobreni od strane svih članica alijanse, od kojih su neke oprezne da ne izazovu direktan sukob sa Rusijom.

Neke članice žele da Alijansa jasno stavi do znanja da Ukrajina nepovratno ide ka NATO i žele da u izjavi sa samita bude jezik koji ide dalje od prošlogodišnjeg obećanja da je "budućnost Ukrajine u NATO".

Bajdenova izdržljivost?

NATO, koji slavi svoju 75. godišnjicu, pronašao je novu svrhu u suprotstavljanju Putinovoj invaziji na Ukrajinu, a iscrpljujući rat će dominirati privatnim razgovorima između lidera.

Ti lideri, već zabrinuti zbog mogućnosti Trampovog povratka, došli su u Vašington sa novom zabrinutošću o Bajdenovoj izdržljivosti, prema diplomatama iz njihovih zemalja.

Bajden će u četvrtak održati retku solo konferenciju za štampu, takođe sa ciljem da umiri zabrinutosti.

Dok je Bajden pokušavao da okupi saveznike i dobije domaću podršku, nekoliko visokih evropskih zvaničnika se sastalo sa glavnim spoljnopolitičkim savetnikom Trampa tokom samita.

Lideri NATO suočavaju se sa političkom neizvesnošću u Evropi, sa paralizom koja preti u Francuskoj nakon uspeha levih i desnih partija i oslabljenom koalicijom nemačkog kancelara Olafa Šolca nakon loših rezultata na izborima za Evropski parlament.

Američki obaveštajni zvaničnik rekao je u utorak da Rusija preferira da Tramp pobedi na predstojećim izborima.

Novi britanski premijer Kir Starmer rekao je da će ispuniti predizborno obećanje da poveća potrošnju na odbranu na 2,5% BDP-a, ali je naglasio da će to učiniti samo kada zemlja to bude mogla da priušti i nakon pregleda odbrambene strategije.

Visoki zvaničnik NATO rekao je u utorak da Rusiji nedostaje municija i vojnici za pokretanje velike ofanzive u Ukrajini i da treba da obezbedi značajne zalihe municije iz drugih zemalja osim onih koje već ima.

Ali je procenio i da bi Rusija mogla održavati svoju ratnu ekonomiju još tri do četiri godine i takođe naveo da će "proći neko vreme" pre nego što Ukrajina prikupi municiju i osoblje koje joj je potrebno da pokrene sopstvene velike ofanzivne operacije.

(Telegraf.rs)

Video: Bukte požari u Rumuniji, Donji Milanovac u pripravnosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deen

    11. jul 2024 | 01:46

    Ovaj zaboravio s kim Ukrajina ratuje :D

  • stojadin pavlovic cole

    11. jul 2024 | 02:12

    Prisecamo se samo ih pali da ginu

  • Čika Velja

    11. jul 2024 | 09:23

    Još malo deda pa nema Ukrajine i Ukrajinaca! Uskoro će NATO morati da uđe da spašava svoje svetsko carstvo,a onda...bum,i dođe Božije Kraljevstvo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA