Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD i Nemačka najavile raspoređivanje raketa dugog dometa

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD i Nemačka najavile raspoređivanje raketa dugog dometa

  • 3
Rakete, projektili Foto: Tanjug/AP

Vlade Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država najavile su danas da će početi sa postepenim raspoređivanjem raketa dugog dometa u Nemačkoj počev od 2026, "kao deo planiranja trajnog stacioniranja ovih raketa u budućnosti".

"Kada budu potpuno razvijene, ove konvencionalne vatrene jedinice velikog dometa uključivaće SM-6, Tomahavk i razvojno hipersonično oružje, koje ima znatno veći domet od trenutnih kopnenih raketa u Evropi", navodi se u zajedničkom saopštenju, prenosi CNN.

Napominje se da će upotreba ovih naprednih sposobnosti pokazati posvećenost SAD, NATO-u i njihov doprinos evropskom integrisanom odvraćanju.

Ovo saopštenje dolazi u trenutku kada je američki predsednik Džozef Bajden pokušao da uveri saveznike NATO-a u posvećenost Sjedinjenih Američkih Država alijansi.

Povodom obeležavanja 75. godišnjice strateškog partnerstva, Bajden je nazvao NATO "najvećim i najefikasnijim odbrambenim savezom u istoriji sveta".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    11. jul 2024 | 07:27

    50 MILIONA AMERA JE NEMACKOG POREKLA I ZATO SU KRENULI ZAJEDNICKI U RAT PROTIV RUSIJE !!! NATO FASISTI NESMU POBEDITI!!! SLAVA PUTINU!!!

  • Rale

    11. jul 2024 | 07:11

    Najveći fašistički savez u istoriji sveta!

  • Pera

    11. jul 2024 | 08:55

    Odlicna vest

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA