Procureo dokument: NATO planira da pošalje veoma oštru poruku Kini, ne samo zbog podrške Rusiji

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 3

Kina je postala ključna podrška Rusiji u vođenju rata protiv Ukrajine, a Peking nastavlja da predstavlja izazov za Evropu i svetsku bezbednost

NATO saveznici najaviće podršku Ukrajini na njenom "nepovratnom putu" prema integraciji u savez, te će poslati poruku Kini da prestane da podržava rusku ofanzivu na svog zapadnog komšiju, stoji u nacrtu zajedničke izjave u koju je Reuters imao uvid.

Kina je postala ključna podrška Rusiji u vođenju rata protiv Ukrajine, a Peking nastavlja da predstavlja izazov za Evropu i svetsku bezbednost, stoji u nacrtu teksta nastalom na skupu NATO-a u Vašingtonu.

Članice NATO nameravaju da Ukrajini osiguraju najmanje 40 milijardi evra tokom naredne godine, te da uspostave mehanizam koordinacije vojne pomoći i obuke Ukrajine, piše u dokumentu.

Saveznici će obećati podršku Ukrajini na njenom putu ka punoj evroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO. Poziv za pridruživanje savezu biće upućen Kijevu kada se saveznici slože i ispune uslovi, stoji u nacrtu.

U nacrtu se raspravlja i o važnosti indopacifičkog područja za NATO, jer tamošnji događaji direktno utiču na evroatlantsku bezbednost. Savez pozdravlja jačanje saradnje s azijskim partnerima u pomoći Ukrajini.

NATO je zabrinut i zbog razvoja kineskih svemirskih kapaciteta i aktivnosti, pa je pozvao Peking na dijalog o smanjivanju strateških rizika.

NATO je voljan da zadrži kanale komunikacije s Moskvom kako bi ublažili rizik i sprečili eskalaciju, stoji u nacrtu dokumenta.

Članice saveza sastaju se od utorka do četvrtka u Vašingtonu kako bi obeležile 75. godišnjicu NATO-a.

(Telegraf.rs)

Video: Ukoliko ne bude padavina krajem meseca moguće restrikcije vode

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XXXL

    10. jul 2024 | 22:22

    A Kina će da se uplaši? Pa oni nisu normalni. Izgubili su busolu I osećaj za realnost.

  • Vitez Koja

    11. jul 2024 | 08:03

    Pošto su 50. Godišnjicu obeležili tako što su bez ikakvih međunarodnih prava i bez ikakve ugroženosti po članice NATO bombardovali Srbiju i CG, kako bi opravdali pare koje Amerikanci otimaju svima, kako bi oni mogli da se bave imperijalizmom,75. Godišnjicu će dočekati upuvani, jer više nigde to neće moći da rade tako nešto upravo zbog Kine i zbog Rusije, koji su sada protivteža hegemonu, pa zato opet stari recept, gurneš druge da ratuju za tvoje interese, a ti im prodaješ oružje sa zaliha, koje se nagomilalo, pa ih još zadužiš na sve to.

  • Boban Milojevic

    11. jul 2024 | 07:55

    SFSN! Dole kapitalizam, socijalizam jedini izlaz!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA