Jedna od žena likvidiranog lidera Islamske države osuđena na smrt zbog držanja jezidskih žena kao robova

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Asma Mohamed, jedna od Al Bagdadijevih žena, isporučena je Iraku nakon što je uhapšena u Turskoj, posle sloma Islamske države

Sud u Iraku osudio je na smrt jednu od žena likvidiranog lidera Islamske države Abu Bakra al Bagdadija, pošto je proglašena krivom zbog zatvaranja jezidskih žena njihovog držanja kao robova! Kako je preneo Dailymail, Asma Mohamed, jedna od Al Bagdadijevih žena, isporučena je Iraku nakon što je uhapšena u Turskoj, posle sloma Islamske države.

"Krivični sud u Bagdadu osudio je na smrt ženu teroriste Abu Bakra al Bagdadija zbog saradnje sa teroristia i zatvaranja jezidskih žena i njihovog držanja kao robova2, saopštio je Visoki sudski savet.

U presudi se navodi i da je Asma Mohamed, zatvarala jezidske žene koje su potom oteli borci Islamske države u distriktu Sinjar na severu Iraka.

Američke vlasti su u oktobru 2019. godine objavile da su specijalne snage likvidirale Al Bagdadija koji je lociran na severozapadu Sirije, pet godine pošto je proglasio osnivanje kalifata na teritorijidanašnje Sirije i susednog Iraka.

Tokom svog napredovanja i osvajanje na severu Iraka 2014. godine, islamski ekstremisti su se ustremili na Jazide, etnničku grupu koja nisu muslimani. Na hiljade muškaraca je ubijeno, dok su žene i decu uzimali kao seksualno roblje.

Tokom poslednjih godina irački sudovi suu izrekli nekoliko stotina smrtnih kazni i doživotnih robija pripadnnicima Islamske države za zločine koje su počinili. Prema navodima Rojtersa Al Bagdadi je imao tri žene, dve Iračanke i jednu Sirijku.

(Telegraf.rs)

Video: Neverovatne scene: Talibani oslobodili na hiljade članova Al-Kaide i ISIS-a iz zatvora

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA