Vreme čitanja: oko 4 min.

Sankcije na rusku naftu zbližile su Putina i Modija, a sada Rusija i Indija prave nuklearni pakt

A. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Moskva i Nju Delhi pregovaraju o tome da Rusija izgradi šef novih nuklearnih reaktora u Indiji, kao i nuklearnu elektranu nove generacije

  • 4
Vladimir Putin i Narendra Modi Foto:Tanjug/AP

Slike kako Vladimir Putin lično vozi indijskog premijera Narendru Modija u mini električnom automobilu pokazuju koliko su bliska dvojica predsednika.

Modijeva kontroverzna poseta Moskvi, koja se poklopila sa ruskim raketiranjem bolnice u Kijevu, o čemu je Telegraf.rs detaljno izveštavao, još jedan je znak koji pokazuje da zapadnne sankcije i pokušaji da se Putin izoluje zbog rata u Ukrajini, imaju limitiran efekat.

Kako prenosi CNN, izbor da se Putin i Modi voze u električnom vozilu usred naftom prebogate Rusije, ima i drugu konotaciju - lideri Rusije i Indije su se zbližili zahvaljujući američkim i evropskim sankcijama na rusku naftu i gas. Sada se njih dvojica okreću zelenoj energiji - nuklearnoj!

Indijski premijer Narendra Modi je na čelu najveće demokratije u svetu i jedan je od nekoliko lojalnih kupaca ruske nafte i gasa nakon početka invazije na Ukrajinu. Ruska agencija TASS prenela je da Rusija i Indija pregovaraju o tome da Rusija izgradi šef novih nuklearnih reaktora u Indiji, kao i nuklearnu elektranu nove generacije.

Nukleara energija koja ne ispušta ugljen-dioksid, koji je odgovoran za globalno zagrevanje, prvi je izbor mnogih država na obuzdavanje klimatskih promena. Zbog toga je i počela globalna trka da se isporuče nulearno gorivo i reaktori, a Rusija pobeđuje u mnogim zeljama.

"Komercijalno gledano Rusija nije dobra u pravljenju mnogih stvari ali poseduje prirodne resurse i poseduje dugu nuklearnnu tradiciju još iz Sovjetskog doba i otje nešto što koristikao svoju prednost", kaže Elizabet Brav iz inicijative za bezbednost Atlantskog saveta i dodaje:

"Jasno je da je Kremlj odlučio da bi to bila dobra ideja inekezemlje su rešene da povećaju svoju proizvodnju nuklearne energije. Kao i sa naftom Indija je jedna od tih zemalja".

Ta dominacija u proizvodnnji nuklearne energije omogućuje Putinu da zadrži poziciju na svetskoj sceni, čak iako SAD i EU žele da ga "utišaju" zbog rata. Modi se očigledno drži tradicije o nezavisnoj spoljnoj politici što mu dozvoljava da trguje sa Rusijom i istovremeno bude prijatelj Zapada

To prijateljstvo će izgleda opstati. Nuklearni pakt i izgradnja šet nuklearnih elektrana će dodatno zbližti dve zemlje u narednim deceijama. Za izgradnju nuklearnih elektrana potrebne su decenije, a uz to potrebno je i redovno održavannje, tehnološki razvoj ikonstantno dopunjavanje uranijumom, koga Rusija ima u velikim količinama.

Rusija je izgubila od Kine po pitanju obnovljive energije, a daleko zaistaje za Amerikomu u  energetskoj tranziciji, praveći vrlo malo solarnnh i elektrana na vetar. Zbog toga se kladi na prodaju nuklearne ennergije u inostranstvu zarad finansijskog profita ali i uticaja. Tako Rusija nudi celokupan paket od konvencionalnih nuklearnih reaktora, malih moduarnih reaktora nove genneracije i obogaćenog uranijuma, koji nijedna zemlja još ne pravi u tolikoj količini.

Sjedinjene Države su svesne koliko je ovo veliki problem. Administracija predsednika Džozefa Bajdena, koja pokušava da se nadmeće sa Rusijom u prodaji nuklearne tehnologije stranim zemljama, uvele su sankcije na ruski uranijum, najavljujući rapidan razvoj svoje proizvodnnje.

"Rusija vodi po broju projekata nuklarnih elektrana u drugim zemljama i vlada u Moskvi vrlo agresivno uvlači svoje međunarodne saradnike civilnu nuklearnu saradnju", kaže Alan Ahn, direktor programa za Nukleanu energiju, klimu i energiju u Trećem putu, organizaciji čiji je sedište u Vašingtonu.

"Vrlo je izazovno za druge zemlje da jednostavno raskinu saradnju i udalje se od pozicije koju je Rusija decenijaa gradila na tržištu. Da bi Amerika smanjila ruski globalni uticaj na tržištu nuklearne energije ona mora da razvije komercijalno kompetativne proizvode", dodao je Ahn.

To što su Putin i Modi izabrali električno vozilo ne znači da Rusija i Indija uskoro planiraju da odustanu od fosilnog goriva. Indija je treći najveći svetski emiter gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, a Rusija je četvrti. Njihova trgovina gasom i naftom ne samo da će se nastaviti već će nastojati da iskoriste ubrzano topljenje ledana Arktiku, koje je upravo posledica globalnog zagrevanja.

Ruska i indijska delegacija diskutovale su u Moskvi o korišćenju Severnog morskog puta, koji je postao sve upotrebljiviji zbog topljenja leda. To je brži put za spajanje zapadne Rusije sa Indijom umesto da se ide okolnim putem. Projekcije su da će ovaj put biti bez leda do 2050.

Ironično, upravo su fosilna goriva koja će se prevoziti ovim putem i odgovorna za klimatske promene.

"Indija je vrlo pragmatična i iskreno pomalo oportunistička. Tamo gde možete popraviti odnose sa Rusijom bez da vas išta košta ona će to uraditi. To može Indiji samo doneti benefit. Indija sada koristi pogodnosti od prerade ruske sirove nafte. To je lep dodatni prihod, koji Inidja nije imala ranije. Znači, Indija ima pristup, zašto da ne?", zaključuje Elizabet Brav.

(Telegraf.rs)

Video: Indija lansirala letelicu Čandrajan-3 na Mesec

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    11. jul 2024 | 07:24

    PAKT PROTIV NATO FASISTA !!! BRAVO!!

  • Šoša

    11. jul 2024 | 07:49

    Indijac koristi nabačenu loptu. Ne samo da upola cene nabavlja rusku naftu za Indiju već rusku naftu i izvoze dalje. To im Amerika dozvoljava. Ali kvaka je u tome da to ne sme biti po cenama većim nego što su Amerika i Zapad odredili za rusku naftu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA