Karla Bruni optužena zbog korupcije: Bivšoj prvoj dami Francuske preti deset godina robije

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ona je optužena da je bila deo kampanje vredne skoro pet miliona dolara pod nazivom "Operacija spasavanje Sarkozija", složenog i protivzakonitog čiji je cilj da bivši predsednik, koji je već osuđen za krvično delo, izbegne odlazak iza brave

Karla Bruni (56), bivša prva dama Francuske, pod istragom je zbog korupcije u okviru istrage o finansiranju predsedničke kampanje njenog supruga Nikolasa Sarkozija! Karla Bruni, bivša manekenka, a sada pevačica, mogla bi da bude osuđena na deset godina robije ukoliko bude proglašena krivom.

Prema navodima tužilaštva, bivša prva dama navodno je bila umešana u kriminalnu zaveru da se njen suprug Nikola Sarkozi (69) "opere" od optužbi da je primio milione dolara u kešu od nekadašnjeg libijskog diktatora Moamera Gadafija.

Nakon što su je istražitelji ispitali, izvor blizak sudu u Parizu potvrdio je da je ona pod istragom u vezi "prevare i zastrašivanja svedoka", kao deo organizovane grupe. Radi se o vrlo ozbiljnim optužbama prema krivičnom zakonu u Francuskoj i kazna bi mogla da bude čak 20 godina ukoliko se radi o članu bande, preneo je Dailymail.

Konkretno, Karla Bruni je optužena da je bila deo kampanje vredne skoro pet miliona dolara pod nazivom "Operacija spasavanje Sarkozija", složene i protivzakonite akcije, čiji je cilj da se bivši predsednik Sarkozi, koji je već osuđen za krivično delo, spase odlaska iza brave.

"Brunijeva je pod nadzorom i zabranjeno joj je da kontaktira druge umešane u slučaj, osim svog supruga", rekao je anonimni izvor za AFP.

Bivša manekenka je ranije demantovala navode da je umešana u kriminalne radnje:

"Trudila sam se da se ne mešam u poslove svog supruga. Kada me pitaju o tome onda se ljutim, a to njemu nikako ne pomaže", rekla je ona.

Biva prva dama Francuske je bliska prijateljica Mimi Marčan (77), medijskog stručnjaka, koja je pod formalnom istragom zbog zastrašivanja svedoka i kriminalne korupcije u istom slučaju.

Mimi Marčan, čiji je nadimak "paparaci kraljica", optužena je da je platila Zaidu Takiedinu (74), bivšem fracusko-libanskom prodavcu oružja da povuče izjavu koju je dao pod zakletvom da je uredio da Nikola Sarkozi primi milione dolara od pukovnika Gadafija.

U intervjuu od pre četiri godine za Pari meč, Takiedin je povukao svoju tvrdnju o koferu sa novcem da se isporuči Sarkozijevim saradnicima. Taj novac je iskorišćen za finansiranje predizbornne kampanje 2007. u kojoj je Sarkozi osvojio svoj jedini predsednički mandat.

Sarkozi je iskoristio taj intervju da bi lažno tvrdio kako je nevin i kako je istina konačno izašla na videlo.

(Telegraf.rs).

Video: Sva druženja Sarkozija i Gadafija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA