Vreme čitanja: oko 2 min.

Još jedan slučaj kuge u Americi: Stručnjaci apeluju, jednostavno se lečiti ako se sa terapijom krene na vreme

A. R.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kuga je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Iersinia pestis koju prenose buve. Iako je najpoznatija po "Crnoj smrti", epidemiji koja je ubila milione Evropljana tokom srednjeg veka, bakterija prirodno cirkuliše među divljim glodarima i danas retko inficira ljude,

  • 0
Yersinia pestis, Bubonska kuga, Crna smrt, Justinijanova kuga, veverica Foto: Wikimedia Commons/Rocky Mountain Laboratories, NIAID, NIH/Ras67, Pixabay

Slučaj kuge potvrđen je kod osobe u okrugu Pueblo u Koloradu, saopštili su zvaničnici u utorak, piše CNN.

Potencijalni izvor infekcije je još uvek pod istragom, saopštilo je Odeljenje za javno zdravlje i životnu sredinu Puebla.

Kuga je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Iersinia pestis koju prenose buve. Poznata je i kao "Crna smrt", epidemija koja je ubila milione Evropljana tokom srednjeg veka, a bakterija inače prirodno cirkuliše među divljim glodarima i danas retko inficira ljude, prema američkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Kuga se prenosi na ljude ujedom zaraženih buva, kontaktom sa zaraženim životinjama ili udisanjem kapljica iz kašlja zaražene osobe ili životinje.

Svako ko razvije simptome kuge treba odmah da dobije medicinsku pomoć, kažu iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti - CDC. Tipični simptomi uključuju iznenadnu groznicu, jaku glavobolju, bolove u mišićima, mučninu, povraćanje i, obično, otečene limfne čvorove sa bolom.

"Kuga se može uspešno lečiti antibioticima, ali se zaražena osoba mora odmah da krene sa terapijom kako bi se izbegle ozbiljne komplikacije ili smrt", rekla je Ališa Solis, programski menadžer Kancelarije za zarazne bolesti i hitne slučajeve u Odeljenju za javno zdravlje i životnu sredinu Puebla, u saopštenju za javnost.

"Savetujemo svim pojedincima da zaštite sebe i svoje kućne ljubimce od kuge", kažu u odeljenju.

Jedan od načina da se izbegne infekcija je da se eliminišu mesta gde divlji glodari mogu da se pojave kao što su šupe, garaže, mesta sa puno otpada i smeća, kanalizacioni otvori ili septičke jame.

Preduzimanje mera predostrožnosti oko kućnih ljubimaca takođe može smanjiti rizik od prenošenja. Odeljenje predlaže lečenje pasa i mačaka od buva, držanje hrane za kućne ljubimce u kontejnerima zaštićenim od glodara i ne dozvoljavanje kućnim ljubimcima da lutaju po područjima za glodare ili da spavaju u krevetu sa vama.

Od 1970. do 2022. godine, bilo je 67 prijavljenih slučajeva kuge u Koloradu, prema CDC-u. U svetu je od 2010. do 2015. godine prijavljeno 3.248 slučajeva kuge kod ljudi, najčešće u Demokratskoj Republici Kongo, Madagaskaru i Peruu, utvrdila je Svetska zdravstvena organizacija.

"Vakcina protiv kuge više nije dostupna u Sjedinjenim Američkim Državama. Nove vakcine protiv kuge su u razvoju, ali se ne očekuje da će biti komercijalno dostupne u bliskoj budućnosti", objavili su.

(Telegraf.rs)

Video: Ne postoji vakcina protiv afričke kuge svinja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA