Budući generalni sekretar NATO dobro poznaje Trampa: Da li će uspeti da ga obuzda ukoliko postane predsednik?

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Rutea mnogi vide i kao nekog ko bi odgovorno mogao da sarađuje sa bilo kim od dvojice lidera koji budu izabrani za predsednika SAD

Dok se NATO sprema da ove nedelje na samitu u Vašingtonu obeleži 75. godišnjicu postojanja Pakta, sve oči biće uprte u novog generalnog sekretara Marka Rutea.

Rute godinama poznaje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i mnogi očekuju da bi on mogao da ga obuzda ukoliko u novembru pobedi na predsedničkim izborima.

Bivši holandski premijer Mark Rute zvanično je krajem juna izabran za generalnog sekretara NATO-a. On će na toj poziciji posle deset godina zameniti Jensa Stoltenberga.

Analitičari sa kojima je razgovarao CNN rekli su da Rutea vide kao budućeg nepokolebljivog transatlantistu koji je spreman da gradi konsenzus.

"On je zaista iskusan političar, a to je od velike važnosti za očuvanje jedinstva u alijansi", rekao je jedan evropski zvaničnik.

Rutea mnogi vide i kao nekog ko bi odgovorno mogao da sarađuje sa bilo kim od dvojice lidera koji budu izabrani za predsednika SAD. Neki smatraju da bi on, ukoliko Tramp bude izabran za predsednika, mogao da ga spreči da naruši jedinstvo lidera.

Tramp je tokom svog prvog mandata u više navrata javno kritikovao NATO, a nedavno je to uradio i tokom svoje kampanje. On je jednom prilikom čak i sugerisao Rusiji da "radi šta hoće" članovima koji ne ispunjavaju svoje obaveze prema alijansi. Njegove izjave izazvale su veliku zabrinutost među državama članicama.

Ambasador SAD u Holandiji za vreme Trampovog mandata rekao je za CNN da su Rute i on srdačno razgovarali i da su se dogovarali o rešavanju trgovinskog deficita između SAD i Holandije.

"Rute je bio lepo raspoložen, čak se i šalio tokom razgovora s Trampom. Tramp je to znao da ceni", rekao je bivši ambasador Pit Hokster.

Mark Rutte, Donald Trump Foto: Tanjug/AP

Međutim, mnogi strahuju da to što su Tramp i Rute u dobrim odnosima ne znači da će on uspeti da bivšeg predsednika SAD odvrati od njegovog cilja.

Hokster tvrdi da Tramp nikada nije bio protiv NATO, već da je bio protiv članstva evropskih država koje nisu izdvajale najmanje dva odsto BDP-a na odbranu, kako je propisano.

"Nije superheroj"

Evropski diplomata je za CNN rekao da Rute "sigurno nije superheroj", napominjući da "neko može da pokuša da ugodi Trampu, ali ne i da ga prevari, tako da je na kraju ono što je važno za NATO prava akcija i što je najvažnije pravi novac".

Visoki zvaničnik NATO-a rekao je da je "mnogo saveznika zabrinuto zbog mogućnosti Trampovog reizbora". Dvadeset četiri od 32 saveznika izdvaja najmanje dva odsto BDP-a na odbranu, dok njih šest troši iznad tri odsto.

"Još nismo ostvarili cilj, ali bolje je nego kada je Tramp otišao", rekao je zvaničnik za CNN.

Rute nije želeo mesto generalnog sekretara NATO-a samo zbog iskustva sa Trampom. Na njega se gledalo kao na nekoga ko bi mogao da dobije podršku svih članica alijanse, uspostavljajući ravnotežu između istočne Evrope sa više jastreba i štedljivije zapadne Evrope, delom zbog njihovog odnosa prema ratu u Ukrajini.

Države članice NATO-a će tražiti od njega da održi jedinstvo alijanse dok se rat odugovlači – sa malo znakova brze diplomatske ili vojne pobede Kijeva – kao i po pitanjima kao što su suprotstavljanje pretnji iz Kine, povećanje proizvodnje oružja i inovacija na sajber.

Analitičari CNN-a su se takođe osvrnuli i na Ruteov mandat premijera Holandije.

"On je morao da upravlja raznim koalicionim vladama u parlamentarnoj demokratiji u svojoj zemlji, što svakako nije lak zadatak", rekao je jedan američki analitičar.

Bivši visoki američki diplomata opisao ga je kao "veoma dobrog političara koji razume kako se grade koalicije i stvara konsenzus".

Rute se dugo važio za glavnog favorita na mesto generalnog sekretara, a njegovu kandidaturu podržale su i SAD.

Prema rečima američkog zvaničnika, predsednik Džo Bajden je čak ohrabrio Rutea da se kandiduje za generalnog sekretara pre oko godinu i po dana, kada je Stoltenberg bio spreman da se povuče, ali je Rute signalizirao da u tom trenutku nije zainteresovan.

"Bajdenu se lično sviđa Rute, oni se dobro slažu, a američki predsednik smatra da oni dele iste vrednosti", rekao je zvaničnik za CNN.

(Telegraf.rs)

Video: Tramp dao autogram konobarici, pred masom joj se potpisao na potpuno neočekivanom mestu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    10. jul 2024 | 14:43

    Kako se sve to filuje protiv Trampa, to je strašno! Pa u čemu je problem Evropljani? Jel čovek 100 puta rekao da ko ne plati 2% od svog državnog BDP Americi što je čuva, nema ni saradnje... Šta bi Evropa htela? Da američka deca ginu umesto njihove dece i to zabadava? Ajde bre više...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA