Evo kako zapravo izgledaju prostorije iza čuvenog balkona Bakingemske palate u Londonu

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Postoji mala začkoljica. Posetioci neće moći da izađu na čuveni balkon već će samo moći da gledaju kroz prozor i uživaju u pogledu koji imaju kralj, kraljica, kao i princ Vilijam i princeza Kejt

Umesto da gledaju gora ka čuvenom balkonu Bakingemske palate, posetioci će po prvi put imati priliku da iznutra pogledaju ka napolju! Naime, kako prenosi BBC, posle pet godina je završena restauracija istočnog krila Bakingemske palate i od naredne nedelje će početi da prima posetioce.

Postoji mala začkoljica. Posetioci neće moći da izađu na čuveni balkon već će samo moći da gledaju kroz prozor, ali će moći da uživaju u pogledu koji imaju kralj, kraljica, kao i princ Vilijam i princeza Kejt.

Ono što će posetici sigurno videti jeste veliki borj turista koji čekaju da uđu u Bekingemsku palatu.

Na putu do balkona članovi kraljevske porodice prolaze kroz Centralnu sobu, detaljno uređenu u kineskom stilu, i sada otvorenu za javnost po prvi put otkako je ovo krilo izgrađeno pre 175 godina. Ogroman luster visi u prostoriji, ukrašen je u stilu ljiljana, a zidovi su prekriveni raznim umetničkim detaljima.

Tu je i Brajtonski paviljon, jer je izgradnju istočnog krila Bakingemske palate finansirala kraljica Viktorija prodajući Kraljevski paviljon u Brajtonu. To utočište na obali bilo je spoj azijskih stilova i raskošne regentske mode. Kraljevi iz 19. veka uklonili su kineski i japanski tematski nameštaj i umetnička dela prebacili u Bakingemsku palatu.

To je uključivalo i opremu, kao što su vrata, pozlaćeni stubovi za zavese i kamin, kao i ukrasne porcelanske pagode. Uvođenje obilazaka ovog ranije privatnog dela palate deo je šire ambicije da se kraljevske rezidencije učine otvorenijim za javnost.

Istočno krilo, koje prima prve turiste, glavna je fasada palate, gde se turisti okupljaju napolju da gledaju smenu garde,što je čest motiv na razglednicma. Sam obilazak nije jeftin, košta 75 funti ali je već potpuno rasprodat za ovu godinu. A inauguracioni posetioci ovog leta biće u grupama od 20 sa vodičem, odvojeno od postojećeg opštijeg obilaska državnih soba palate.

U ovoj intimnijoj verziji turneje, nijedan od predmeta na izložbi nije sklonjen, a nameštaj nije obeležen znakovima da se ne koristi. To čini da se više oseća kao živa zgrada nego kao muzej. Samo renoviranje istočnog krila značilo je uklanjanje i konzervaciju 3.500 odvojenih predmeta, uključujući istorijski nameštaj i umetnička dela.

Bakingemska palata Jedan od simbola Londona: Bakingemska palata Foto: Tanjug/AP

A obilazak uključuje samo relativno mali deo tog krila. Ali rasprodane ture pokazuju interesovanje javnosti. Dok će među posetiocima biti ljubitelja umetnosti, ljudi će takođe dolaziti da se uvere u nešto što su možda gledali na televiziji ili zamišljali kroz seriju Kruna.

Oni mogu stajati u elegantnoj žutoj sobi za boravak, koja se koristi za mnoge prilike i  ambijent je za Božićni prenos obraćanja pokojne kraljice Elizabete Druge.

(Telegraf.rs)

Video: Neverovatan prizor u Londonu: "Crvene strele" obojile nebo iznad Bakingemske palate

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA