"Putin želi da izbriše Ukrajinu sa lica zemlje, šaljemo joj Patriot": NATO daje Kijevu nove sisteme PVO

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 4

Prema zajedničkom saopštenju objavljenom u utorak, SAD, Nemačka i Rumunija poslaće Ukrajini dodatne baterije za Patriot, dok će Holandija i druge zemlje obezbediti Patriot komponente za sastav još jedne baterije

SAD i drugi NATO saveznici poslaće Ukrajini desetine sistema protivvazdušne odbrane u narednim mesecima, uključujući najmanje četiri moćna Patriot sistema, prema novom zajedničkom sporazumu. Ove sisteme Kijev očajnički traži kako bi se borio protiv napredovanja Rusije u ratu.

"Danas najavljujem istorijsku donaciju protivvazdušne opreme Ukrajini. SAD, Nemačka, Holandija, Rumunija i Italija obezbediće Ukrajini opremu za pet dodatnih strateških sistema PVO", rekao je Bajden u utorak na otvaranju NATO samita u Vašingtonu.

Pored toga, Bajden je rekao da će u narednim mesecima SAD i druge zemlje obezbediti desetine drugih taktičkih protivvazdušnih sistema i municiju za njih.

To je saopšteno na otvaranju samita u Melon Auditorijumu, gde je 1949. prvi put potpisan Severnoatlantski ugovor kojim je uspostavljen NATO.

NATO samit Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Bajden i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg govorili su o važnosti alijanse i potrebi da bude jedinstvena u podršci Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin ne želi ništa manje nego da "izbriše Ukrajinu sa mape", rekao je Bajden.

"I znamo da se Putin neće zaustaviti u Ukrajini. Ali Ukrajina može i hoće da zaustavi Putina", poručio je Bajden.

Prema zajedničkom saopštenju objavljenom u utorak, SAD, Nemačka i Rumunija poslaće Ukrajini dodatne baterije za Patriot, dok će Holandija i druge zemlje obezbediti Patriot komponente za sastav još jedne baterije. Italija će obezbediti sistem PVO SAMP-T.

Drugi saveznici, uključujući Kanadu, Norvešku, Španiju i Ujedinjeno Kraljevstvo obezbediće brojne druge sisteme koji će pomoći Ukrajini da proširi svoju pokrivenost.

Ovi sistemi uključuju NASAMS, HAWKs, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS i Gepards. I druge nacije su se složile da obezbede municiju za njih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u postu na društvenim mrežama u utorak da su protivvazdušni sistemi i dalje ključni zahtev zemlje, i uporno je tražio još Patriot sistema.

Američki PVO sistem Patriot Foto: Tanjug/AP

"Borimo se za više sistema protivvazdušne odbrane za Ukrajinu i uveren sam da ćemo uspeti. Takođe nastojimo da obezbedimo više aviona, uključujući F-16. Pored toga, zalažemo se za pojačane bezbednosne garancije za Ukrajinu, uključujući oružje, finansijsku pomoć i političku podršku", napisao je Zelenski.

Ranije ove godine, on je rekao da Ukrajina hitno treba još sedam Patriot baterija kako bi se odbranila od ruskih napada na električne mreže, vojsku i civilna područja koristeći destruktivne klizne bombe.

Sistemi Patriot, rekao je, pomoći će da se spreče ruski avioni da lete dovoljno blizu da bace klizne bombe na civilnu i ključnu infrastrukturu. Rekao je da Rusija lansira 3.000 bombi na njegovu zemlju svakog meseca.

Do ovog sporazuma dolazi dok Rusija nastavlja nemilosrdno bombardovanje Ukrajine, uključujući masivni baraž koji je pogodio dečju bolnicu u Kijevu u ponedeljak i ubio 42 osobe.

Zelenski je u utorak tražio odlučne akcije SAD i Evrope kako bi ojačao svoje trupe i obećao da će uraditi sve što je moguće da pobedi Rusiju.

SAD su već poslale Ukrajini dva raketna sistema Patriot - jedan prošle godine i jedan, prema američkim zvaničnicima, prošlog meseca.

Najviše rumunsko odbrambeno telo saopštilo je krajem prošlog meseca da će ta zemlja donirati raketni sistem Patriot susednoj Ukrajini.

Jedan broj evropskih saveznika oklevao je da se odvoji od svojih sistema protivvazdušne odbrane, jer su zabrinuti i zbog mogućih pretnji iz Rusije.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin je pre dve godine osnovao koaliciju od više od 50 zemalja kako bi pomogao u prikupljanju i koordinaciji doprinosa naoružanju i obuci Ukrajini.

(Telegraf.rs)

Video: Džo Bajden stigao u iznenadnu posetu Kijevu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA